2024 Spaargroep 9 – Obanga Ber

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Obanga Ber: "God is goed"

Spaargroep gesponsord door: Greijdanus Meppel

Locatie: Akangi village, Ogur, Lira district. Spaargroep met 11 mannen en 19 vrouwen. In mei’24 is deze spaargroep Obanga Ber begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. De groep zal wekelijks op dinsdag middag bij elkaar komen in Akangi village onder de mangoboom. We hebben net 5 dagen van intensieve training achter de rug, zo vertelt Odongo Jackson, de door de groep gekozen voorzitter. Sinds een jaar hebben wij al een spaargroep in onze gemeenschap. Wij hebben met onze eigen ogen gezien hoe je leven gaat veranderen als je binnen een spaargroep zit. Omdat wij met elkaar gaan sparen en zo dus geld kan gaan lenen kunnen wij eindelijk ons leven gaan opbouwen. Gos is zo goed!! Wij zijn God zo dankbaar dat hij kinderen in Nederland heeft ingezet om ons leven op te bouwen. Wij gaan jullie niet teleurstellen.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.