2024 Spaargroep 8 – Kony Awoti

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Kony Awoti: "Help je vrienden"

Spaargroep gesponsord door: Greijdanus Meppel

Locatie: Ogowie parish, Omoro sub-county in Alebtong district. Spaargroep met 9 mannen en 21 vrouwen. In april’24 is deze groep door ons lokale team bij elkaar gebracht. Omoro is een zeer afgelegen gebied, alles is hier ver weg. Scholen voor de kinderen, de markten, medische zorg… Het is dus heel erg fijn dat wij juist hier als stichting spaargroepen op kunnen zetten en de mensen hier een uitzicht kunnen geven op een leven dat iets makkelijker is. Ook in dit gebied heeft J.Kony met zijn rebellen leger vreselijke dingen gedaan. Maar dat is niet het enige waar de mensen hier onder geleden hebben. De Karamajong heeft hier ook veel ellende gebracht met veel geweld hebben ze al het vee meegenomen. Vandaag de dag gebeurt dat nog wel eens dat ze de district grens over komen en al het vee dat ze zien meenemen.

De groep heeft voor deze bijzondere naam ‘Kony Awoti” gekozen omdat zij weten dat je het met elkaar moet doen, help je vrienden. Apenyo John Bosco, de voorzitter van de groep, wij staan te popelen om te beginnen. Er zijn nu 3 groepen in onze gemeenschap, wij zullen als groep ervoor gaan maar ook zullen wij als groepen onderling helpen. We zijn zo dankbaar dat wij deze kans krijgen.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.