2024 Spaargroep 6 – Mac Tic

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Mak Tic: "Focus op het werk"

Spaargroep gesponsord door: Greijdanus Meppel

Locatie: Ogur, Lira district. Spaargroep met 6 mannen en 24 vrouwen. In maart’24 is deze spaargroep Mak Tic begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. De groep zal wekelijks op dinsdag middag bij elkaar komen in Ogur. Atoo Semmy is trots dat zij gekozen is om voorzitter te zijn van deze groep. Ze geeft aan dat er sinds een jaar bij hun in de buurt de eerste groep is begonnen. Een beetje jaloers was ik wel op deze groep, elke week komen ze bij elkaar en door de groep kunnen de deelnemers geld lenen. Mijn buurvrouw zit ook in deze groep Badi en Papi, inmiddels heeft zij geld kunnen lenen en heeft ze goed zaad kunnen kopen om te zaaien op het land. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik nu ook in een groep zit, en zoals onze naam al zegt, wij gaan ons focussen op ons werk. Door een bedrijfje op te kunnen zetten zullen wij als groepsleden geld gaan verdienen. Met dit geld kunnen wij weer investeren, zorgen voor voldoende eten in huis en kunnen steeds meer kinderen naar school!

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.