2024 Spaargroep 5 – Gum Opono

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Gum Opono: "Verborgen zegeningen"

Spaargroep gesponsord door: Greijdanus Meppel

Locatie: Abia, Alebtong district. Spaargroep met 9 mannen en 21 vrouwen. In maart’24 is deze spaargroep Gum Opono begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. De groep zal wekelijks op donderdag middag bij elkaar komen in Abia. Olao Moses is door de groep gekozen als voorzitter, zo zijn ook andere taken verdeeld. Zo zijn er oa 3 sleutelbewaarders, een secretaris, iemand verantwoordelijk voor de veiligheid en een penningmeester. Het is altijd mooi om te zien hoe zo’n groep zich gaat ontwikkelen. Ook de naam van de groep hebben ze met elkaar bedacht, ‘verborgen zegeningen’ dit belooft veel.

Nu 20 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.