2024 Spaargroep 1 – Gum Aber

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Gum Aber "Succes"

Spaargroep gesponsord door: Kerst Actie met Otuke

Locatie: Amuria village, Aloi, Alebtong district.

Spaargroep met 5 mannen en 25 vrouwen.

Eind januari ’24 is deze spaargroep Gum Aber begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zij zullen wekelijks bij elkaar komen in Aloi. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

Updates:

YES! een uniform

20/02/2024

Vandaag heeft de spaargroep Gum Aber hun uniform gekregen. Altijd een moment van enorme vreugde binnen de groep. Nu hoor je ergens bij als je, je shirt draagt.

 

Bezoek aan de spaargroep Gum Aber

Wat zit hier al een leuke en actieve spirit in de groep
17 februari ’24

Het is altijd leuk om een nieuwe groep te ontmoeten. Ze zijn allemaal anders. Toch krijg je al gauw een indruk van een groep. Bij deze gaat het volgens mij zeker goed komen. Mooi om te horen hoeveel ze al geleerd hebben van het lokale Otuke team. De voorzitter van de groep, Amol, vertelt mij trots dat ze na de training gelijk zijn gaan sparen en nu, na een paar weekjes al 150,- in de pot hebben.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.