2023 Spaargroep 5 – Acwec Apoko

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

Acwec Apoko: "Die ons geschapen heeft verdeelt"

Spaargroep gesponsord door: Stichting Opwekking

Locatie: Abia, Alebtong district. Spaargroep met 9 mannen en 21 vrouwen.

In juli 2023 is deze spaargroep Acwec Apoko begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zij zullen wekelijks bij elkaar komen rond de gedenkplaats in Abia. Hier vond op 4 februari 2004 een aanval plaats door het leger van Kony en vielen er vele doden en werden vele verminkt. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

Getuigenis van Kitulu Robinson

hij heeft € 50 geleend
5-12-23

Kitulu Robinson is 27 jaar, getrouwd en heeft jonge 2 kinderen. Hij heeft €50 kunnen lenen van de spaargroep en hiermee heeft hij geïnvesteerd in medicijnen. Deze verkoopt hij nu in zijn apotheekje. Hij heeft de lening inmiddels terug betaald. Per week maakt hij €65 winst! Hij voelt zich een rijk man, hij kan zorgen voor zijn gezin en hij is al aan het sparen voor straks als de kinderen naar school kunnen.

 

Getuigenis van Akullu Kevin

zij heeft €45 kunnen lenen
Akullu Kevin is 32 jaar oud, getrouwd en ze heeft 3 kinderen. Van de groep heeft zij €45 kunnen lenen. Met het geld heeft zij geïnvesteerd in haar bedrijfje, ze verkoopt geroosterde mais, een bepaalde olie gemaakt van noten (shear nut) en ze maakt chiapatti (soort pannenkoek). Op dit moment heeft ze per week €20 winst! Ze is zo dankbaar, dat door de groep haar leven zo veranderd is steeds een beetje makkelijker wordt. Opwekking bedankt!

 

 

Martin geeft les….

hoe we zeep kunnen maken..
Maandag en dinsdag, 16 en 17 oktober  ’23 hebben 15 deelnemers van verschillende groepen les in het maken van zeep. Martin komt de groep lesgeven. We hebben alle materialen en gereedschappen gekocht, en op maandag 9 uur gaan we gelijk beginnen. De groep is zeer gemotiveerd om dit proces te leren. Het is met name belangrijk de juiste producten te kopen en deze in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. Een kwestie van precisie en geduld. Maar wat is iedereen gemotiveerd om dit te leren! Ze hangen aan de lippen van Martin en alles wordt nauwkeurig opgeschreven. Uiteindelijk, na nog een keer een extra les, zullen deze deelnemers de kans krijgen met elkaar zeep te gaan maken, wat hier betekend een inkomen!

 

FUNDAY 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
14 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Acwec Apoko en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.