2023 Spaargroep 8 – Oweki Rwot

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Oweki Rwot: "We leggen het in de handen van God"

Locatie: Abia, Alebtong district.

Spaargroep met 12 mannen en 18 vrouwen.

In november’23 is deze spaargroep Oweki Rwot begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zij zullen wekelijks bij elkaar komen rond de gedenkplaats in Abia. Hier vond op 4 februari 2004 een aanval plaats door het leger van Kony en vielen er vele doden en werden vele verminkt. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

Het sparen kan beginnen !!

en wij gaan gelijk beginnen, aldus de voorzitter Odur Richard
1-12-23

Al vroeg stapt Ambrose op zijn motorbike met de savingbox achterop. Vandaag gaat hij de spaargroep verrassen met alle spullen die ze nodig hebben om te beginnen met sparen. Wat is iedereen blij en Okeng Peter, de voorzitter van de groep, vertelt Ambrose dat ze gelijk gaan beginnen met sparen. Door de groepen om ons heen zien we hoe je leven kan veranderen als wij dit serieus en met elkaar gaan oppakken. Wij gaan onze sponsor zeker niet teleurstellen!

 

De groep is gevormd

28 november 2023
30 mannen en vrouwen uit Abia hebben de dag van hun leven, ze mogen deelnemen aan de nieuwe spaargroep! Ambrose, van ons lokale team, is gelijk begonnen met de eerste trainingsdagen. Tijdens deze dagen krijgt de groep uitleg over wat een spaargroep gaat doen, de regels etc. Uiteindelijk kiezen ze met elkaar de personen voor de verschillende functies. Zoals bijvoorbeeld de voorzitter, een sleutel bewaarder, de boekhouder etc. Met elkaar hebben ze gekozen voor de naam van de groep, Oweki Rwot. Hiermee willen ze het vertrouwen in God aangeven en ze zullen met elkaar er voor zorgen dat de kans die ze nu krijgen een verandering in hun leven zal geven.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.