2023 Spaargroep 6 – Abwot Imac

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Abwot Imac: "Ik heb het vuur overleefd"

Spaargroep gesponsord door: Oktober reis 2023

Locatie: Abia, Alebtong district.

Spaargroep met 8 mannen en 22 vrouwen.

In juli 2023 is deze spaargroep Abwot Imac begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zij zullen wekelijks bij elkaar komen rond de gedenkplaats in Abia. Hier vond op 4 februari 2004 een aanval plaats door het leger van Kony en vielen er vele doden en werden vele verminkt. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerk

 

Martin geeft les…

Maandag en dinsdag, 16 en 17 oktober ’23 hebben 15 deelnemers van verschillende groepen les in het maken van zeep. Martin komt de groep lesgeven. We hebben alle materialen en gereedschappen gekocht, en op maandag 9 uur gaan we gelijk beginnen. De groep is zeer gemotiveerd om dit proces te leren. Het is met name belangrijk de juiste producten te kopen en deze in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. Een kwestie van precisie en geduld. Maar wat is iedereen gemotiveerd om dit te leren! Ze hangen aan de lippen van Martin en alles wordt nauwkeurig opgeschreven. Uiteindelijk, na nog een keer een extra les, zullen deze deelnemers de kans krijgen met elkaar zeep te gaan maken, wat hier betekend een inkomen!

 

 

FUNDAY 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen

14 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Abwot Imac en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Akello Mildred

Zij staat symbool voor de vreselijke aanval op kamp Abia
Zondag 15 oktober 2023

Bij het memorial van Abia staat het beeld van Akello Mildred. Zij was 47 jaar oud toen zij in het kamp Abia was met haar man en 5 kinderen. Toen op 4 februari 2004 om 5 uur ’s middags het kamp werd aangevallen werd Mildred met haar kinderen gedwongen een hutje in te gaan, ze deden de deur op dicht en staken vervolgens het dak in brand. Er was totaal geen uitweg, vluchtte je naar buiten dan schoten ze je dood. Mildred heeft haar kinderen beschermt door boven op ze te gaan liggen, hierdoor is zij over haar hele lichaam verbrand. Ze heeft het overleeft maar wat heeft zij een lijdensweg geleden….

Samen met Robinah, Mildred en ikzelf Gabriele, hebben we een roos gelegd ter nagedachtenis aan deze gruwelijke aanval. Hierna hebben alle vrouwen uit Nederland een roos gelegd en vervolgens alle groepen uit Abia. Als laatste heeft Silver een roos neergelegd als vertegenwoordiger van de UPDF, het leger van de overheid.

 

Zien wij er niet prachtig uit?!

We staan hier met de andere groepen, allemaal in uniform
15 oktober 2023

Vandaag hebben alle deelnemers van de spaargroep Abwot Imac uit de handen van hun sponsors hun uniform ontvangen. Ze stond ook deze groep er mooi bij tijdens de herdenkingsceremonie bij het memorial van Abia. We staan stil bij de vreselijke aanval die er op 4 februari 2004 om 5 uur plaatsvond. Het kamp Abia werd toen aangevallen door de rebellen van het leger van Kony. Meer dan 200 mannen, vrouwen en kinderen zijn omgekomen van de 1000  die in dit kamp bescherming zochten. Daarnaast zijn veel kinderen ontvoerd en hier van is nog niet iedereen terug gekomen…

 

Wat een feest om elkaar te ontmoeten

met z’n allen onder de mangoboom
5-10-23

Vandaag zijn wij als team weer over de rode stoffige wegen met kuilen en gaten naar Abia reden. Toen we om de hoek van de kerk kwamen zat de hele spaargroep al op ons te wachten. Fijn om van iedereen te horen dat het sparen zo goed gaat en dat de eerste al geïnvesteerd hebben in een kleine onderneming. ook zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor het bezoek van volgende week, een groep van 17 vrouwen komen hier langs. Met geld wat deze groep vrouwen bij elkaar heeft gekregen hebben wij deze spaargroep in Abia op kunnen zetten. Volgende week gaan ze elkaar ontmoeten en dan hebben de vrouwen een verrassing voor deze groep.

 

 

Elke donderdag komen ze bij elkaar

donderdag 17 augustus

Ambrose (van ons lokale team) rijdt in alle vroegte naar Abia om erbij te zijn als de groep bij elkaar komt. Iedereen is er trouw elke donderdag, zo vertelt Opio Martine de voorzitter van de groep aan Ambrose. Het sparen gaat ook goed en iedereen kan niet wachten tot ze geld uit de pot kunnen gaan lenen. Mildred zit ook in deze groep, maar zij is er vandaag niet omdat zij een begravenis heeft, het zoontje van de buren is overleden.

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.