2023 Spaargroep 4 – Obanga Tye

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Obanga Tye: "God bestaat"

Spaargroep gesponsord door: Stichting Opwekking

Locatie: Abia, Alebtong district. Spaargroep met 11 mannen en 19 vrouwen.

In juli 2023 is deze spaargroep Obanga Tye begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zij zullen wekelijks bij elkaar komen rond de gedenkplaats in Abia. Hier vond op 4 februari 2004 een aanval plaats door het leger van Kony en vielen er vele doden en werden vele verminkt. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

Updates:

Getuigenis van Adongo Lydia

zij heeft €100 kunnen lenen van de groep
14 december ’23

Adongo Lydia is 21 jaar oud, alleenstaand. Met het geld wat ik heb kunnen lenen ben ik mijn naaiatelier begonnen. En de zaken gaan goed! Per week verdien ik nu ongeveer €50 door de verkoop van de kleding die ik maak. Daarnaast ben ik 7 tieners gaan trainen die niet naar school kunnen en geen doel in hun leven hadden. Ik ben zo trots dat ik dit nu kan doen. Door de spaargroep Obanga Tye is mijn leven volledig veranderd. Elke ochtend ben ik weer zo blij.

 

Getuigenis van Acen Florence

Zij heeft €25 kunnen lenen van de groep
14 december ’23

Acen Florence is 42 jaar oud en is nu 9 jaar weduwe. Ze staat er nu alleen voor om voor haar 4 kinderen te zorgen en dat was heel erg zwaar. Maar nu ze in de spaargroep Obanga Tye zit heeft ze geld kunnen lenen en hiermee is zij haar restaurantje begonnen. De zaken gaan goed, elke week heeft ze gemiddeld inkomsten van €15. Ze is zo blij met haar werk en dat ze nu beter voor haar kinderen kan zorgen.

 

Martin geeft les…

in hoe we zeep kunnen maken…
Maandag en dinsdag, 16 en 17 oktober’23 hebben 15 deelnemers van verschillende groepen les in het maken van zeep. Martin komt de groep lesgeven. We hebben alle materialen en gereedschappen gekocht, en op maandag 9 uur gaan we gelijk beginnen. De groep is zeer gemotiveerd om dit proces te leren. Het is met name belangrijk de juiste producten te kopen en deze in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. Een kwestie van precisie en geduld. Maar wat is iedereen gemotiveerd om dit te leren! Ze hangen aan de lippen van Martin en alles wordt nauwkeurig opgeschreven. Uiteindelijk, na nog een keer een extra les, zullen deze deelnemers de kans krijgen met elkaar zeep te gaan maken, wat hier betekent: een inkomen!

 

FUNDAY 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
16 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Obanga Tye en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Herdenkingsceremonie Abia Memorial

Met alle spaargroepen staan we rond het memorial
Zondag 15 oktober 2023

Tijdens het bezoek van 17 vrouwen uit Nederland staan we samen met alle spaargroepen uit dit gebied, stil bij de vreselijke aanval die er op 4 februari 2004 om 5 uur plaatsvond. Het kamp Abia werd toen aangevallen door de rebellen van het leger van Kony. Meer dan 200 mannen, vrouwen en kinderen zijn omgekomen van de 1000  die in dit kamp bescherming zochten. Daarnaast zijn veel kinderen ontvoerd en hier van is nog niet iedereen terug gekomen…

 

Wat fijn elkaar te ontmoeten

met z’n allen onder de mangoboom
5-10-23

Vandaag zijn wij als team weer over de rode stoffige wegen met kuilen en gaten naar Abia reden. Toen we om de hoek van de kerk kwamen zat de hele spaargroep al op ons te wachten. Fijn om van iedereen te horen dat het sparen zo goed gaat en dat de eerste al geinvesteerd hebben in een kleine onderneming. Nelson Opio, de voorzitter van de groep krijgt het eerste uniform voor de groep. Wat een feest en hoe belangrijk om met elkaar dit te kregen. “now we are looking smart” volgens Acen uit de spaargroep.

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.