2023 Spaargroep 1 – Bed Iworo

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Bed Iworo - "Wees gedisciplineerd"

Spaargroep gesponsord door: Een familie uit Hasselt

Locatie: Abia sc, ALEBTONG district. Spaargroep met 16 mannen en 14 vrouwen.

Eind april 2023 is deze spaargroep Bed Iworo begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit deze groep te gaan begeleiden. Op de foto zit de groep voor de eerste keer bij elkaar, het zal even duren, maar uit ervaring weten wij dat ze straks een hechte groep gaan worden.

 

Updates:

FUNDAY 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
14 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Bed Iworo en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Wat een feest om elkaar te zien

helemaal toen ze hoorde dat ze vandaag hun uniform kregen

5-10-23

Vandaag zijn wij als team weer over de rode stoffige wegen met kuilen en gaten naar Abia reden. Toen we om de hoek van de kerk kwamen zat de hele spaargroep al op ons te wachten. Fijn om van iedereen te horen dat het sparen zo goed gaat en dat de eerste al geïnvesteerd hebben in een kleine onderneming. Op de foto staat iedereen te stralen, “now we are looking smart” !

 

Het sparen gaat super!

20-4-23

Na een forse regenbui stapt Ambrose op zijn motorbike om de spaargroep Bed Iworo te bezoeken. Als hij aankomt zijn alle deelnemers al druk met de inleg van het gespaarde geld van de afgelopen week. De voorzitter Ogene vertelt Ambrose dat het heel goed gaat met het sparen en de deelnemers trouw bij elkaar komen op dinsdag middag.

 

De eerste dagen van de basis training zit erop

Ze kunnen niet wachten om te beginnen met sparen
Begin mei’23

Onder begeleiding van de door de groep gekozen voorzitter, Odinga Aleng en ons lokale team, Ambrose en Joseph, zitten alle deelnemers aandachtig te luisteren naar de uitleg van de basis principes van een spaargroep. Uiteindelijk wordt er ook gestemd door de groep wie welke functie krijgt, zoals 3 sleutel bewaarders, de financiële man en vicevoorzitter etc.

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.