2022 Spaargroep 6 – Kuc Odwogo

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Kuc Odwogo: "Vrede is terug"

Spaargroep gesponsord door: Steenstra

Locatie: Ogur sc, LIRA district. Spaargroep met 8 mannen en 22 vrouwen.

In augustus 2022 is deze spaargroep Kuc Odwogo begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit deze groep te gaan begeleiden. Op de foto heeft Joseph de box overhandigd zodat ze kunnen gaan sparen.

 

Updates:

Ook de deelnemers van de spaargroep Kuc Odwogo zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Getuigenis van Akao Eunice

Zij heeft geïnvesteerd in zaad om te verbouwen
7 februari ’23

Ik ben Akao Eunice en ik ben 32 jaar oud. Ik ben getrouwd en wij hebben 5 kinderen. Door de spaargroep heb ik € 25 kunnen lenen en ben ik sugar cane (suikerriet) en aardappels gaan verbouwen op mijn eigen stukje grond van een halve acre. Ik verwacht binnenkort alles te verkopen en € 500 winst te maken waar mee ik gelijk mijn lening ga afbetalen. Ook kan ik dan het schoolgeld voor mijn 4 kinderen betalen, de jongste is te klein die blijft nog even thuis. Ik ben zo blij dat ik door deze spaargroep een kans heb gekregen mijn eigen bedrijfje op te zetten wat inkomsten geeft en het leven iets makkelijker maakt.

 

Getuigenis van Aciti Grace

Door de lening kon ik mijn kleine bedrijfje opzetten
7 februari ’23

Ik ben Aciti Grace en ik ben 50 jaar oud, ik ben een deelnemer van de spaargroep Kuc Odwogo. Ik heb 5 kinderen waarvan de oudste 32 jaar oud is en de jongste is 8 jaar oud. Door de spaargroep heb ik € 50 kunnen lenen en kon ik investeren in mijn bedrijfje, ik maak cakejes, lokale drank en ik heb een mini restaurant geopend. De lening heb ik terug kunnen betalen en gemiddeld maak ik nu € 18 winst per week! Hiervan spaar ik elke week € 2,50 binnen de spaargroep en houd ik geld over voor schoolgeld, eten en andere uitgaven zoals medicijnen als iemand ziek is. Ik ben zo blij! Mijn leven is helemaal veranderd.

 

Getuigenis van Adongo Adoline

Ik ben een bedrijfje begonnen met in-, en verkoop van producten
7 februari ’23

Ik ben Adondo Adoline en ik ben 66 jaar oud. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Kuc Odwogo. Ik ben getrouwd en wij hebben 6 kinderen. De oudste is 18 en de jongste is 5 jaar oud. Door de spaargroep kon ik € 12,50 lenen en met dit geld heb ik geinvesteerd in mijn bedrijfje. Ik koop en verkoop sesamzaad, bonen en groente. Ik heb mijn lening al terug kunnen betalen. Elke week maak ik €10 tot € 12,50 winst. Nu ik de kans heb om te sparen kan ik het school geld voor mijn kinderen betalen, hebben wij elke dag te eten en als het nodig is kan ik medische zorg betalen. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen om aan deze spaargroep deel te nemen!!

 

 

Medical Outreach

In oktober’22 zijn 15 mannen en vrouwen ons project komen bezoeken in Uganda
20 januari ’23

Voor deze reis hebben de bezoekers geld opgehaald om onder andere een “Medical Outreach” te ondersteunen, hieraan hebben ze tijdens de reis ook meegewerkt.

Tijdens de Medical Outreach werken wij met een medisch team onder begeleiding van dr. Opio uit Lira en voorzien wij, na een medische check, de mensen van noodzakelijke medische hulp, meestal in de vorm van medicijnen. Wij zijn op zaterdag 15 oktober in Ogur geweest zodat onze spaargroepen in dit gebied, zoals Kuc Odwogo, ook de kans heeft gekregen om, waar nodig, medische zorg te krijgen.

Totaal hebben wij die zaterdag in dit gebied 540 personen medische zorg gegeven, waarvan 150 mannen, 300 vrouwen en 90 kinderen.

 

Aandachtig luisteren naar Jane

Het is hun laatste dag van de basis training
7 september ’22

In de afgelopen maand is deze groep intensief getraind door Jane en Ambrose in de basis principes van een spaargroep. Hoe ga je met elkaar om, waarom zou ik sparen etc. Ook hebben ze gestemd voor de verschillende functies binnen de groep en is Pieter Ongom gekozen als voorzitter van de groep. Ook hebben ze met elkaar de naam gekozen voor de groep: “Vrede is terug” Kuc Odwogo. De komende maanden gaan wij deze groep volgen als ons team regelmatig de groep zal bezoeken om ze te begeleiden.

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.