2022 Spaargroep 5 – Bedo Abeda Tek

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Bedo Abeda Tek: "Niet makkelijk om eigenwaarde te hebben"

Spaargroep gesponsord door: Jongbouw

Locatie: Ogur sc, LIRA district. Spaargroep met 4 mannen en 26 vrouwen.

In augustus 2022 is deze spaargroep Bedo Abeda Tek begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit deze groep te gaan begeleiden. Op de foto staan de deelnemers te luisteren naar Joseph die hun de basis principes leert over het concept spaargroep.

 

Updates

Medical Outreach

In oktober’22 zijn 15 mannen en vrouwen ons project komen bezoeken in Uganda
20 januari ’23

Coor deze reis hebben de bezoekers geld opgehaald om onder andere een “Medical Outreach” te ondersteunen, hieraan hebben ze tijdens de reis ook meegewerkt.

Tijdens de Medical Outreach werken wij met een medisch team onder begeleiding van dr.Opio uit Lira en voorzien wij, na een medische check, de mensen van noodzakelijke medische hulp, meestal in de vorm van medicijnen. Wij zijn op zaterdag 15 oktober in Ogur geweest zodat onze spaargroepen in dit gebied, zoals Bedo Abeda Tek, ook de kans heeft gekregen om, waar nodig, medische zorg te krijgen.

Totaal hebben wij die zaterdag in dit gebied 540 personen medische zorg gegeven, waarvan 150 mannen, 300 vrouwen en 90 kinderen.

 

Aandachtig luisteren de leden naar Joseph

Het is hun laatste dag van de basis training
7 september ’22

In de afgelopen maand heeft deze groep van 26 vrouwen en 4 mannen een basis training gehad van Joseph en Jane. Hoe ga je om als groep, wat zijn de basis principes van het sparen, hoe ga je met je geld om etc. Maar vandaag is het de laatste dag en neemt de voorzitter Olet Bosco de ’tool kit’ in ontvangst. Morgen gaan we al beginnen met sparen zegt hij tegen de groep!

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.