2022 Spaargroep 4 – Badi en Papii

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Badi en Papii: "Jouw hand is jouw vader"

Spaargroep gesponsord door: Stichting Opwekking

Locatie: Okwalamara, LIRA district. Spaargroep met 14 mannen en 16 vrouwen.

In juli 2022 is deze spaargroep Badi en Papii begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Updates:

De kippen van Ogwang Bosco

Ik heb geïnvesteerd in kippen
28 juni ’23

Ogwang John Bosco is 48 jaar oud en is een deelnemer van de spaargroep Badi en Papii. Ik heb van de spaargroep €50 kunnen lenen en ik heb hiervoor kippen gekocht. Ik ga ze goed verzorgen en als de prijzen omhoog gaan ga ik ze verkopen. Met de winst ga ik weer investeren in meer kippen. Ik kan met de inkomsten hiervan mijn gezin onderhouden, zo hebben we te eten en kunnen wij medische zorg betalen als het nodig is. Ik ben een trotse vader! Nooit gedacht dat dit nog mogelijk zou zijn. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik in deze groep zit, mijn leven is totaal veranderd.

 

Ook de deelnemers van de spaargroep Badi en Papii zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun op maat gemaakte bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegene die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Regelmatig krijgen wij training van het team van OHF

Vandaag kwam Jane bij ons lang…
19 maart ’23

Vandaag kwam Jane bij ons langs om te kijken hoe het met ons gaat. Wij bespreken waar wij dan tegenaan lopen als groep en ook nemen wij de financiën door. Ook delen wij getuigenissen van wat er binnen de groep gebeurd. Wij zijn erg blij als groep en het gaat erg goed.

 

Getuigenis van Odongo Emmanuel

Door de spaargroep heeft Odongo geld kunnen lenen
18 januari ’23

Mijn naam is Odongo Emmanual, ik ben 44 jaar oud. Ik ben getrouwd en wij hebben 5 kinderen. De oudste is 16 jaar en de jongste is 5 jaar oud. Doordat ik nu een inkomen heb kunnen alle kinderen naar school. Ik ben dus een deelnemer van de spaargroep Badi en Papii in mijn dorp Apoka Parish.

Door de spaargroep heb ik de kans gekregen om 200.000,- shilling te lenen (€50). Ik heb het geld gebruikt om de eerste kippen te kopen die ik weer verkoop. Bij elke verkoop maak ik ongeveer €0,75 winst. Gemiddeld koop en verkoop ik er 10 per dag en hiermee heb ik gemiddeld 7,50 winst per dag. Op dit moment is mijn wekelijks inkomen rond de €45,- tot €50,-. Met dit geld kan ik zorgen dat mijn kinderen naar school kunnen en is er geld om de rekeningen voor medische zorg te betalen. Ik voel mij een gezegend man! Ik ben zo blij dat ik deel kan nemen aan deze groep, het verandert het leven van mij en de hele familie! Hartelijk dank hiervoor.

 

Wat ben ik blij dat ik in deze groep zit!

Amolly van Badi en Papii vertelt dit aan Jane van ons team
Eind december’22

De spaargroep Badi en Papii is nu heel anders dan toen ze begonnen. Ze worden meer en meer een groep met elkaar. Amolly, 55 jaar, vertelt Jane dat deze spaargroep haar zo blij maakt. Met trots draagt ze haar “uniform” en ik ben er altijd op onze wekelijkse bijeenkomst. Nu heb ik vrienden om mij heen en als er iets is kan ik het met hun delen en dan helpen wij elkaar.

In de afgelopen 6 maanden hebben ze al 2,2miljoen UGX gespaard (€580) wat gemiddeld is voor de eerste maanden. Binnen de groep hebben nu 8 vrouwen en 3 mannen een kleine onderneming kunnen startten, waar ze inkomsten uit halen om hun gezin te onderhouden. Het zijn geen makkelijke tijden, ook hier gaan de prijzen omhoog. Kostte zeep eerst 4,000.- shilling kost het nu 6,000.- shilling, een prijsstijging van 50%, wat voor deze mensen onbetaalbaar is.

De leden van de spaargroep zijn dus enorm dankbaar en blij dat zij nu in een spaargroep zitten en zo de kans hebben gekregen om geld te lenen en zo hun bedrijfje op hebben kunnen zetten. Het doel van deze groep dat in 2023 iedere deelnemer een eigen inkomen gaat krijgen door een bedrijfje op te zetten, zo vertelt de voorzitter van de groep.

 

Medical Outreach

In oktober’22 zijn 15 mannen en vrouwen ons project komen bezoeken in Uganda
Voor deze reis hebben de bezoekers geld opgehaald om onder andere een “Medical Outreach” te ondersteunen, hieraan hebben ze tijdens de reis ook meegewerkt.

Tijdens de Medical Outreach werken wij met een medisch team onder begeleiding van dr. Opio uit Lira en voorzien wij, na een medische check, de mensen van noodzakelijke medische hulp, meestal in de vorm van medicijnen. Wij zijn op zaterdag 15 oktober in Okwalamara geweest zodat onze spaargroepen in dit gebied, zoals Badi en Papii en Acan Adiro, ook de kans hebben gekregen om, waar nodig, medische zorg te krijgen.

Totaal hebben wij die zaterdag in dit gebied 540 personen medische zorg gegeven, waarvan 150 mannen, 300 vrouwen en 90 kinderen.

 

Wij zijn er klaar voor!

Na een intensieve trainingsweek
7 september ’22

In de afgelopen maand is deze groep intensief getraind door Robinah en Ambrose. Hoe ga je met geld om, de basis principes van een spaargroep en uiteindelijk welke naam krijgt de groep. Ze kwamen met de naam Badi en Papii “Jouw hand is jouw Vader”. We kijken uit naar de komende maanden hoe deze groep zich gaat ontwikkelen. Regelmatig zal ons team aanwezig zijn om hun in de verschillende processen te helpen.

Op de foto krijgen ze na de basis training hun ’tool kit’ met o.a. een doos waar straks het geld in bewaard wordt. Trots houden ze hun eigen spaarboekje omhoog. We gaan morgen al beginnen zegt de voorzitter van de groep, Okello Daniel.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.