2022 Spaargroep 2 – Gumma

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Gumma: "Gelukkig"

Spaargroep gesponsord door een particulier initiatief

Locatie: Te Okange, Alango sc, Otuke district.

Spaargroep met 13 mannen en 17 vrouwen.

In januari 2022 is deze spaargroep Gumma begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit deze groep te gaan begeleiden. Op de foto staan de deelnemers te luisteren naar Jpseph die hun de basis principes leert over het concept spaargroep.

 

Updates:

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
16 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Gumma en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Getuigenis van Amongi Susan

Ik handel in cassava en sinaasappelen
Ik ben AMONGI SUSAN, 42 jaar oud. Ik ben getrouwd en wij hebben 10 kinderen. Ik ben een deelnemer van de spaargroep van Gumma. Onze jongste is 4 jaar en de oudste is 28 jaar. 5 van mijn kinderen gaan naar school. Ik kreeg een lening van 100.000,- (€25). Ik ben een klein bedrijfje begonnen in sinaasappelen en cassave. Ik koop cassave in voor 20.000= (5,-), deze braad ik en verkoop ik langs de weg. Hiermee maak ik dagelijks 5,- winst per dag. Hiermee kan ik mijn gezin onderhouden. Ik had nooit gedacht dat mijn leven nog zo zou veranderen. Ik ben zo dankbaar dat ik in deze groep zit!

 

Getuigenis van Ongom David

Ik heb geïnvesteerd in 5 bijenkorven

Ik ONGOM DAVID 51 jaar oud. Wij hebben 3 kinderen waarvan er 2 in de kleuterklas zitten en 1 is nog te jong om naar school te gaan. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Gumma in Alango, district Otuke. Door de groep kon ik €25 lenen en heb ik 5 bijenkorven gekocht om een bijenteelt te beginnen. ik heb de bijenkorven heel goed verzorgd en ik ben nu begonnen met het oogsten van de honing. Elke kilo verse honing wordt verkocht voor €3. Inmiddels heb ik al vele kilo’s verkocht. Dit inkomen helpt mij zo enorm om de schoolbijdrage voor de 2 kinderen te betalen. Wij kunnen eten kopen en wij hebben een spaarpotje mochten wij medicijnen moeten kopen als iemand ziek wordt. Ik ben Stichting Otuke zo dankbaar voor dit project, ik voel mij een echte man die kan zorgen voor zijn familie. Hartelijk dank!!

 

Getuigenis van Oduca Calvin

Hij heeft geïnvesteerd in biggetjes
Ik ODUCA CALVIN 27 jaar oud. Ik ben getrouwd en wij hebben 2 kinderen die nog te jong zijn om naar school te gaan. Ik zit in de spaargroep van Gumma in Alango. Ik heb €35 kunnen lenen van de groep en hiervoor heb ik 2 biggetjes kunnen kopen. Ik heb ze nu heel goed verzorgd en ik hoop ze binnenkort te kunnen verkopen. Ik hoop ze voor minimaal €75 te kunnen verkopen. Met de winst ga ik weer investeren in nieuwe biggetjes om zo mijn bedrijfje uit te kunnen breiden.

 

Ontmoeting met de sponsor

In oktober’22 komen 15 mannen en vrouwen uit NL op bezoek
Tijdens deze reis heeft de spaargroep Gumma de kans om hun sponsor te ontmoeten, wat een feest! Iedereen krijgt een armband en deze zal met trots worden gedragen en hun herinneren aan deze ontmoeting. Blij en dankbaar gaat iedereen weer naar huis.

 

Iedereen luistert aandachtig naar Joseph

Al vroeg zitten alle deelnemers bij elkaar onder, ook hier weer, een grote mangoboom…
26-1-22 Vandaag komen de 13 mannen en 17 vrouwen voor het eerst bij elkaar. Joseph en Ambrose gaan vandaag beginnen met de eerste training. Iedereen is blij om als spaargroep te mogen beginnen, want de spaargroep Alango War is voor hun een stimulerend voorbeeld!

Als eerste moet er een naam verzonnen worden en die mag nog niet bestaan als spaargroep van Stichting Otuke. Inmiddels zijn er al 37 groepen, dus het duurt even voordat ze met hun naam komen: Gumma (Gelukkig). Het gevoel wat ze krijgen nu ze de kans krijgen door deze spaargroep op uit de extreme armoede te komen waar ze nu in leven. We gaan deze groep de komende jaren volgen.

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.