2022 Spaargroep 1 – Dicwiny

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Dicwiny: "Blijf Sterk"

Spaargroep gesponsord door: Kok Verhuur

Locatie: Nakasero village, Alango sc, Otuke district.

Spaargroep met 14 mannen en 16 vrouwen. In januari 2022 is deze spaargroep Dicwiny begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden. Op de foto staan de deelnemers van Dicwiny voor het eerst bij elkaar als groep!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
16 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Dicwiny en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mesnen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Ontmoeting met sponsor!

In oktober’22 zijn 15 mannen en vrouwen uit NL op bezoek geweest…
Tijdens deze reis heeft spaargroep Dicwiny de kans gekregen om de sponsor van deze spaargroep te ontmoeten. Wat een feest! Het leven is niet makkelijk voor de mensen hier, eerst corona en nu de oorlog in de Oekraine. Als je dan ook nog een reep zeep krijgt van de sponsor dan is het helemaal feest. Dankbaar en met een grote glimlach gaat iedereen weer naar zijn eigen hutje terug.

 

Ambrose en Joseph geven de eerste training

Al vroeg zitten alle deelnemers bij elkaar onder, ook hier weer, een grote mangoboom…

26-1-22

Vandaag komen de 14 mannen en 16 vrouwen voor het eerst bij elkaar. Joseph en Ambrose gaan vandaag beginnen met de eerste training. Iedereen is blij om als spaargroep te mogen beginnen, want de spaargroep Alango War is voor hun een stimulerend voorbeeld!

Als eerste moet er een naam verzonnen worden en die mag nog niet bestaan als spaargroep van St Otuke. Inmiddels zijn er al 37 groepen, dus het duurt even voordat ze met hun naam komen “blijf sterk” Dicwiny. Hier spreekt veel bemoediging uit. We gaan deze groep de komende jaren volgen.

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.