2021 Spaargroep 9 – Obanga Marowa

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Obanga Marowa: "Gods liefde voor ons"

Spaargroep gesponsord door: Fam. Apio

Locatie: Orit Parish, Agweng sub-county in Lira district.

Spaargroep: 6 mannen en 24 vrouwen.

November 2021 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen niet ver van de symbolische plek Barlonyo, waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari 2004 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt en waaronder ze nog steeds lijden, blijven zij zoveel kracht halen uit hun geloof. Hun positieve instelling en vertrouwen op God blijkt uit de naam van deze spaargroep “Gods liefde voor ons”. Hopelijk kunnen ze straks het verleden een plek geven.

 

Updates:

James kan niet wachten tot zijn bril klaar is…

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook alle deelnemers van de spaargroep Obanga Marowa . Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Ook Akulu James bleek na een uitgebreide oogmeting een bril voor veraf nodig te hebben. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Zien we er niet prachtig uit!!

Het is hier zo enorm belangrijk dat je een uniform hebt, dan ben je echt een groep met elkaar

12-1-22. Tijdens de viering vandaag hebben wij de 6 nieuwe groepen ook hun eigen uniform mogen geven, dus ook deze spaargroep Obanga Marowa. Zodra je dat vertelt klinkt er een enorm gejuich en staan ze gelijk de dansen van plezier! “Now we look smart!!” Hoe belangrijk is dat! Het zal de groep nog hechter maken en hun een enorme motivatie geven. Voor mij is het af en toe handig als ik hier rond rijd, want als ik dan mijn naam hoor weet ik van welke groep ze zijn 😉

 

Het eerste lied voor de sponsor Fam Apio is daar!

Tijdens de ontmoeting met de groepen in Barlonyo kregen we verschillende presentaties. Eén ervan was het lied voor de donor van deze groep. Hiermee kunnen ze laten zien hoe blij ze zijn.

12-1-22.  Vroeg op pad met de auto weer helemaal vol, media man Goddy en de radio man Bobson en het team. Vandaag een ontmoeten met 8 spaargroepen in Barlonyo. Sommige van de groepen ken ik (Gabriele) en sommige zijn nieuw. Altijd een bijzonder moment om elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Alle groepen hier zijn super georganiseerd. We hebben genoten van alle presentaties, want dat doen ze zo graag. Iets voor je zingen, dansen en 1 groep had een drama stuk voorbereid. De groep Obanga Marowa heeft het eerste lied al gepresenteerd over de donor. Ze weten dat, als alles goed gaat, zij in oktober mee komt met de reis die wij als stichting dan organiseren.

 

De eerste trainingsdag van totaal 5 dagen is begonnen! Wat een blijdschap en dankbaarheid…

Iedereen is er al op tijd, want vandaag is de grote dag, Jane Orama komt hun vertellen over de basis principes binnen een spaargroep.
Vandaag, vrijdag 12 november 2021, geeft onze lokale medewerker Jane Orama de eerste basis training aan de spaargroep Obanga Marowa. Ze zitten in het gebouw op het terrein waar het herdenkingsmonument staat van de vreselijke aanval op hun kamp in februari’04. Wat ze vandaag leren, zijn de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als de basis principes besproken zijn kan de groep eind volgende week echt beginnen met sparen. De groep van 24 vrouwen en 6 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken! Er komt weer een beetje HOOP dat alles goed gaat komen.

Op de foto de spaargroep Obanga Marowa, trots houden ze hun schriftje omhoog waarin (als ze kunnen schrijven) aantekeningen worden gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.