2021 Spaargroep 8 – Para Anyim

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Para Anyim: "Focus op de toekomst"

Spaargroep gesponsord door: Bonsink Yacht Painters B.V.

Locatie: Baralonyo sub-county in Lira district.

Spaargroep: 9 mannen en 21 vrouwen.

November 2021 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. Dat ze ervoor gaan blijkt al uit de naam van de spaargroep “Focus op de toekomst”. Hopelijk kunnen ze straks het verleden een plek geven.

 

Updates:

Kia Agnes is haar eigen bedrijfje begonnen

Ze heeft geïnvesteerd in de koop van geitjes
28 juni ’23

Kia Agnes is 34 jaar oud en een deelnemer van de spaargroep Para Anyim. Van de groep heeft zij €125 kunnen lenen en heeft zij 3 geitjes gekocht. Hiervan heeft er 1 al een klein geitje en de andere 2 zullen binnenkort bevallen. Ik ga ze goed verzorgen en straks met winst verkopen en dan ga ik weer investeren in nog meer geitjes. Ik ben dolblij en dankbaar voor de kans die ik via deze spaargroep krijg. Ik kan mijn leven niet meer voorstellen zonder deze groep. 

 

Wauw ik kan de letters weer lezen!

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Para Anyim. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen, zoals voor Atubu Patrick. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Ze staan te stralen in hun nieuwe uniform!!

Het is hier zo enorm belangrijk dat je een uniform hebt, dan ben je echt een groep met elkaar

12-1-2022. Vroeg op pad met de auto weer helemaal vol, media man Goddy en de radio man Bobson en het team. Vandaag een ontmoeten met 8 spaargroepen in Barlonyo.  Sommige groepen ken ik (Gabriele) en sommige zijn nieuw. Altijd een bijzonder moment om elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Alle groepen hier zijn super georganiseerd. We hebben genoten van alle presentaties, want dat doen ze zo graag. Iets voor je zingen, dansen en 1 groep had een drama stuk voorbereid.

Tijdens de viering vandaag hebben wij de 6 nieuwe groepen hun eigen uniform mogen geven, dus ook deze spaargroep Par Anyim. Zodra je dat vertelt klinkt er een enorm gejuich en staan ze gelijk de dansen van plezier! “Now we look smart!!” Hoe belangrijk is dat! Het zal de groep nog hechter maken en hun een enorme motivatie geven. Voor mij is het af en toe handig als ik hier rond rijd, want als ik dan mijn naam hoor weet ik van welke groep ze zijn 😉

 

De trainingen zijn begonnen voor de spaargroep Para Anyim

Iedereen luistert aandachtig naar Ambrose, onze lokale medewerker van St. Otuke
Vandaag, woensdag 3 november, geeft onze lokale medewerker Ambrose de 3e en laatste basis training aan de spaargroep Para Anyim in Barolonyo. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Inmiddels zijn de basis principes besproken, is het bestuur gekozen en kan volgende week de groep echt beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Olanya Yuventino. Volgende week zal Ambrose ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 21 vrouwen en 9 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken! En zoals hun naam al aangeeft, ze gaan hoopvol naar de toekomst kijken!

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.