2021 Spaargroep 7 – Abedo Aber

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Abedo Aber: "Alles komt goed"

Spaargroep gesponsord door: Bonsink Yacht Painters B.V.

Locatie: Baralonyo sub-county in Lira district. Spaargroep: 12 mannen en 18 vrouwen. November’21 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. De blijheid, positiviteit en vertrouwen blijkt al uit de naam van de spaargroep “Alles komt goed”. Hopelijk kunnen ze dit straks allemaal zeggen “Abedo Aber”!

 

Updates:

Akoll Flo heeft een leesbril gekregen

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Abedo Aber. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen, zoals Akoll Flo. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de anderen krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Zien we er niet prachtig uit!!

Het is hier zo enorm belangrijk dat je een uniform hebt, dan ben je echt een groep met elkaar

12-1-2022. Tijdens de viering vandaag hebben wij de 6 nieuwe groepen ook hun eigen uniform mogen geven, dus ook deze spaargroep Abedo Aber. Zodra je dat vertelt klinkt er een enorm gejuich en staan ze gelijk de dansen van plezier! “Now we look smart!!” Hoe belangrijk is dat! Het zal de groep nog hechter maken en hun een enorme motivatie geven. Voor mij is het af en toe handig als ik hier rond rijd, want als ik dan mijn naam hoor weet ik van welke groep ze zijn 😉

 

Deze groep heeft een volkslied geschreven voor de spaargroepen!

Dus dat betekent dat we tijdens officiële momenten het volkslied van Uganda moeten zingen, dan die van deze streek en als laatste die van de spaargroepen…
12-1-2022. Vroeg op pad met de auto weer helemaal vol, media man Goddy en de radio man Bobson en het team. Vandaag een ontmoeten met 8 spaargroepen in Barlonyo. Sommige groepen ken ik (Gabriele) en sommigen zijn nieuw. Altijd een bijzonder moment om elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Alle groepen hier zijn super georganiseerd. We hebben genoten van alle presentaties, want dat doen ze zo graag. Iets voor je zingen, dansen en 1 groep had een drama stuk voorbereid. Deze spaargroep Abedo Aber kwam met een volkslied voor de spaargroepen, heel uniek. Dat had tot nu toe nog geen enkele groep bedacht! Mooi om te zien hoe belangrijk het voor ze is om onderdeel te zijn van een groep, om met elkaar te kunnen sparen, en het op deze manier te uitten. Vanaf nu is het officiëel het volkslied voor de spaargroepen geworden!!

 

De eerste trainingssessie is begonnen….

Iedereen luistert aandachtig naar Joseph Opio, onze lokale medewerker van St. Otuke
9 november ’21

Vandaag, dinsdag 2 november’21, geeft onze lokale medewerker Joseph Opio samen met Jane Orama de eerste basis training aan de spaargroep Abedo Aber in Barolonyo. Ze zitten op het terrein waar het herdenkingsmonument staat van de vreselijke aanval op hun kamp in februari’04. Wat ze vandaag leren, zijn de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als de basis principes besproken zijn kan de groep volgende week echt beginnen met sparen. De groep van 18 vrouwen en 12 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken! Er komt weer een beetje HOOP dat alles goed gaat komen “Abedo Aber”!

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.