2021 Spaargroep 6 – Bedi Ogonya

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Bedi Ogonya: "Relax, alles komt goed"

Spaargroep gesponsord door: Mevr. Van Rees

Locatie: Orit Parish, Agweng sc, Lira district.

Spaargroep met 5 mannen en 25 vrouwen.

Op 1 April 2021 is deze spaargroep Bedi Agonya begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo verminkten ze mensen opzettelijk, werden oren en lippen afgesneden… Deze groep bestaat uit oorlogsslachtoffers die ook allemaal een lichamelijke verminking hebben. Ons lokale team heeft deze mannen en vrouwen letterlijk uit hun schuilplaats moeten halen. Ze zijn niet gewend om zich onder de mensen te begeven, ze schamen zich en worden nagekeken. Vanaf nu zijn ze deelnemer van de spaargroep die zichzelf de naam heeft gegeven dat het goed gaat komen. Hoop zal terug komen in hun levens en ze zullen veel steun hebben aan elkaar. Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Getuigenis van Abeja Roseline

Ik heb geïnvesteerd in bakolie
21 juni ’23

Ik ben ABEJA ROSELINE en ik ben een deelnemer van de spaargroep Bed Agonya in het district Lira. Ik ben 70 jaar oud en ik woon alleen in mijn huis omdat ik geen kinderen heb. Door de spaargroep kon ik €30 lenen en zo kon ik een grote hoeveelheid bakolie inkopen. Eén jerrycan bakolie kost €30 en deze verkoop ik in kleinere hoeveelheden. Per jerrycan maak ik €5 winst. Per week kan ik ongeveer 3 jerrycans verkopen en heb ik dus een winst van €15. Met dit geld kan ik eten kopen, medische zorg betalen als het nodig is en spaar ik wat ik overhoud. Elke dag ben ik blij dat ik nu mijn eigen inkomsten heb!

 

Wauw ik kan in de verte zien

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de spaargroep Bedi Agonya. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien, zoals Okello Lawrance de voorzitter van de groep. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Mijn leven is niet meer hetzelfde nu ik in deze groep zit

Getuigenis van Kasim
19 maart ’23

Ik ben Kasim, 40 jaar oud en ik ben een deelnemer van de spaargroep Bedi Agonya. Ik ben zo enorm blij dat ik in deze groep zit, mijn leven is niet meer hetzelfde. We hebben zoveel steun aan elkaar, we delen onze uitdagingen maar ook onze zegeningen. Wij zijn een speciale groep met elkaar, we hebben allemaal littekens van de vreselijke oorlog, letterlijk en figuurlijk. Nu weet ik dat ik hierin niet alleen ben, want normaal zou je hier niet over praten. Daarnaast heb ik geld kunnen lenen en heb ik geïnvesteerd in mijn eigen bedrijfje, zo heb ik nu wekelijks een paar euro inkomsten. Hier ben ik zo blij mee! Bedankt voor de kans die mij is gegeven.

 

Het gaat ondanks de lange corona beperkingen goed met ze!

Twee jaar lang hebben ze hier met strenge beperkingen te maken gehad, eindelijk wordt het leven weer iets normaler
19-1-2022. Vandaag gaan we met het team de spaargroep Bedi Agonya verrassen met ons bezoek. Het is hun dag dat ze sparen met elkaar en we treffen (op 1 zieke deelnemer en 1 die aan het werk is na) iedereen onder de mango boom aan. Ook hier horen wij, net als bij andere groepen, dat het leven niet makkelijk is. De markten waren tot voor kort verboden, dus was het lastig om inkomsten te hebben. Toch hebben ze met elkaar €600 euro gespaard waar iedereen van heeft kunnen lenen. Iedereen heeft inmiddels een kleine onderneming opgezet, deze bestaat met name uit het inkopen van producten zoals rijst, bonen en maismeel in Lira stad en het dan in kleine hoeveelheden lokaal verkopen. Helaas is het budget nog niet voldoende dat ze grote hoeveelheden kunnen kopen, maar hopelijk kunnen ze meer sparen met elkaar zodat dit in het komende jaar wel gaat lukken. De sponsor krijgt de hartelijke groeten!

 

Allemaal in ‘uniform’…

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekent
16-9-2021 Vandaag gaan wij de spaargroep Bedi Agonya verrassen met hun nieuwe shirtjes, ‘uniform’ zoals zij het noemen. We hebben een fijne tijd met elkaar, en als wij willen vertrekken vraag ik ze hoe wij hun als groep nou kunnen herkennen? Als wij dan de tas met alle shirtjes uit de auto halen beginnen ze hard te joelen en te dansen van blijdschap! En wat zien ze er allemaal prachtig uit!

 

Wat bijzonder om elkaar te ontmoeten… hun blijdschap te zien….

Eindelijk zijn de corona beperkingen iets versoepelt en kan ik, Gabriele, samen met Jane, Ambrose en Joseph de spaargroep Bedi Agonya bezoeken
Donderdag 16 september 2021  Dit jaar zijn wij voor het eerst spaargroepen gestart in het gebied rond Baralonyo. Het is voor mij dus de eerste keer dat ik deze groep ga ontmoeten. Dit gebied is niet al te ver rijden, maar we gaan vandaag 3 groepen bezoeken, dus vertrekken wij op tijd. Ze staan allemaal al te wachten als wij aan komen rijden, ongelooflijk blij ze zijn. Ook zo dankbaar dat wij hun de kans geven om met elkaar een spaargroep te vormen. Als team worden wij heel hartelijk ontvangen met zang en dans en natuurlijk doen wij vrolijk met hen mee. We worden welkom geheten door de voorzitter van de groep Cassim. Het vertelt over de oorlog, hoe erg ze geleden hebben en het nog steeds psychisch en fysiek zwaar hebben. Nu ze bij elkaar in de spaargroep zitten veranderd hun leven, ze doen nu dingen samen en beginnen weer wat te dansen en te zingen met elkaar. Hierdoor zijn er momenten dat ze het verleden even vergeten, aldus Cassim.

 

Uganda weer in totale lockdown….

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

De spaargroep Bedi Agonya is begonnen met sparen….

Afgelopen week was Joseph Opio terug bij de groep….
4 juni ’21

Als Joseph afgelopen donderdag (27-5) bij de groep aankomt is iedereen al aanwezig. Vandaag is hun spaardag en dan komen ze als groep bij elkaar. Van iedereen wordt zijn eigen inleg bijgehouden in je spaarboekje. Die houden ze op de foto dan ook trots omhoog. Inmiddels hebben ze een beginnetje gemaakt met sparen, er zit nu UGX400.000,- in de pot, dit is bijna 100,-

Nog even en dan mag de eerste persoon iets gaan lenen, ze kunnen niet wachten…

 

Het verhaal van Ayang Betty…..

De nacht van 21 februari 2004 zal zij nooit meer vergeten…..
1 juni 2021  De aanval op het vluchtelingenkamp Baralonyo in de nacht van 21 februari 2004 zullen we nooit vergeten. In een paar uur was er een gruwelijk slagveld. Nog steeds zijn meer dan 200 personen vermist….

Hier was Ayang Betty ook met haar broertjes en zusjes en haar ouders. In het kamp had iedereen een eigen hutje gebouwd, daar sliep je ’s nachts met elkaar. In de nacht van 21 februari vielen honderden zeer goed getrainde rebellen van het leger van Joseph Kony het kamp aan. De mensen en kinderen in het kamp hadden geen schijn van kans. Ayang verstopte zich samen met haar familie in hun hutje, maar al gauw werd die in brand gestoken. Ze proberen te vluchten… hun kleren staan al in brand…. Zo gaat het verhaal van Ayang verder, maar het verhaal is te erg om hier zo op te schrijven. Helaas komt haar 9 maanden oude baby om het leven. Ayang ziet kans te ontsnappen.

Nu is de 39 jarige Ayang Betty getrouwd, ze heeft 9 kinderen. De vele brandwonden op haar rug herinneren haar nog dagelijks aan die nacht. Maar er komt hoop in haar leven, ze zit sinds kort in de spaargroep Bedi Agonya. Ze hoopt op korte termijn geld te kunnen lenen uit de pot om zo te investeren in een kleine business zodat ze straks al haar kinderen naar school kan sturen. En stilletjes hoopt ze dat haar brandwonden een keer medisch behandeld kunnen worden.

 

Het is zover! De eerste dag van de 5-daagse training is begonnen…

In alle vroegte rijden Joseph en Ambrose naar de spaargroep Bedi Agonya met wat nodig is om alles goed uit te leggen, zoals pennen en papier….
Op 20 april 2021 is het dan zover, de groep van Bedi Agonya begint vandaag met de eerste dag training / uitleg over taken en verantwoordelijkheden binnen een spaargroep. Zo worden alle functies duidelijk uitgelegd van voorzitter tot sleutel bewaarder, maar ook hoe je, je behoort te gedragen binnen de groep. Tijdens de laatste dag zal de groep stemmen wie welke verantwoordelijkheid krijgt.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.