2021 Spaargroep 5 – Woro en Ryeko

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Woro en Ryeko: "Kennis is rijkdom"

Spaargroep gesponsord door: Gemeente Zwartewaterland

Locatie: Apado Parish, Omoro sc, Alebtong district.

Spaargroep met 8 mannen en 22 vrouwen.

Op 16 maart”21 is deze spaargroep Woro En Ryeko begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien… Nu als groep bij elkaar en kunnen ze gaan sparen om hopelijk in de komende maanden geld te kunnen lenen uit de pot om zo een eigen kleine bedrijfje op te zetten.

Zo vertelt de 24 jarige Agoa Vicky dat zij tijdens de oorlog ontvoerd is en kindsoldaat is geweest. Ze vind het fijn om nu andere deelnemers te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Na de oorlog is ze een paar jaar op school geweest, maar helaas heeft ze het niet af kunnen maken omdat haar moeder geen geld had. Nu wil zij haar 2 kinderen wel de mogelijkheid geven om naar school te gaan. Omdat Agoa nu geld kan lenen uit de pot die zij als groep gaan sparen, kan zij straks een kleine onderneming startten. Het dromen begint eindelijk weer, ze krijgt hoop net als de andere deelnemers. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Ook de deelnemers van de spaargroep Woro en Ryeko zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegene die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Wat een feest, ze kunnen in nog meer kippen investeren!

Door een particulieren gift kan deze spaargroep hun kippen project uitbreiden
Op woensdag 6 april rijden we met het team richting Alebtong. Hier gaan wij ook de spaargroep Woro en Ryeko verrassen dat ze hun kippen project mogen uitbreiden. De hele groep zit al te wachten als wij aankomen en de blijdschap is enorm als ze dit horen. Met trots laten ze hun kippenschuur zien. Hier lopen al een paar kippen rond, maar snel zal dit uitgebreid gaan worden. De winst die ze hiermee gaan maken zal in de pot gaan, waaruit de deelnemers weer kunnen  lenen om zo een eigen kleine bedrijfje op te zetten.

 

Dit ‘uniform’ zal met veel trots worden gedragen

Het is niet uit te leggen wat dit betekent…
17-9-’21 Vandaag hebben wij een fijne tijd gehad met deze mooie mensen van de spaargroep Woro en Ryeko. Wat een positieve energie zit er in deze groep. Als wij, vlak voor we vertrekken de tas met nieuwe shirtjes, of zoals zij zeggen ‘uniforms’ uit de auto halen, staan ze te dansen van plezier. De éen heeft nog een grotere glimlach op zijn gezicht dan de ander. Dit shirt gaan ze met trots dragen!!

 

Het was een feestje om deze groep te ontmoeten, een en al dankbaarheid

Op vrijdag 17 september’21 vertrek ik samen met Jane, Joseph en Ambrose naar Aloi in Alebtong om deze spaargroep voor de eerste keer te ontmoeten
10 november ’21

Waar Joseph en Ambrose tijdens de trainingen nog onder de mango boom zat, hebben ze nu een overdekte ruimte gemaakt. Dit is ook de plek waar ze elke week bij elkaar komen. Ze dansen en zingen van blijdschap. Wat vinden ze het bijzonder dat ik, ondanks de corona, toch de moeite neem om hun op te zoeken. Ze vertellen hoe het met hun gaat, ondanks alle beperkingen door de corona, blijven ze optimistisch en blijven ze sterk als groep. Dat zie je bijvoorbeeld al aan de kippenschuur met buitenverblijf die ze gemaakt hebben met elkaar. Dit hebben ze alvast gemaakt, voor het geval er straks geld is om kippen te kopen. Het is bijzonder om te zien zoals zij dit als groep oppakken. Het weer lijkt opeens om te slaan en het is beter om te vertrekken. Maar dat mogen wij nog niet, vol trots komen ze aanlopen met pannen gevuld met lekker eten. Tja, dan is het hier “not done” om op te vertrekken en hoop je dat die gif zwarte wolk nog even wacht met regen…. We eten dus gezellig mee en dan stappen we snel in de auto. Ik weet het zeker, met deze groep komt het helemaal goed!

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Het sparen is begonnen…!!

De spaargroep Woro En Ryeko is er helemaal klaar voor
31 mei ’21

De 22 vrouwen en 8 mannen zijn er na 5 trainingsdagen helemaal klaar voor. Ze willen zo snel mogelijk beginnen met sparen. En dat blijkt ook als eind mei onze lokale medewerker Joseph ze opzoekt. Ze hebben al €345 gespaard en dat is vergeleken met andere groepen die begonnen echt een hoog bedrag. Nog even en dan kunnen de eerste deelnemers al een lening gaan afsluiten en investeren in hun eigen kleine onderneming.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.