2021 Spaargroep 4 – Note en Teko

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Note en Teko: "Met elkaar zijn wij sterk"

Spaargroep gesponsord door: Gemeente Zwartewaterland

Locatie: Ocokober Parish, Omoro sc, Alebtong district.

Spaargroep met 10 mannen en 20 vrouwen.

Op 15 maart”21 is deze spaargroep Note En Teko begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien… Nu als groep bij elkaar en kunnen ze gaan sparen om hopelijk in de komende maanden geld te kunnen lenen uit de pot om zo een eigen kleine bedrijfje op te zetten. Zo vertelt Amolly ons dat ze graag wil investeren in goed zaad voor haar tuintje en wie weet ook in geitjes… Het dromen begint eindelijk weer, ze krijgen hoop en als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Getuigenis van Bitto Okwe

Ik heb geïnvesteerd in producten om lokale drank te maken
21 juni ’23

Ik ben BITTO OKWE 36 jaar en ik heb 4 kinderen. Twee van mijn kinderen gaan al naar school en de andere twee zijn nog te jong. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Note En Teko in het dorp Orwameri, in het district Alebtong. Door de groep heb ik €20 kunnen lenen en hiervoor heb ik producten gekocht om een lokale sterke drank te maken (waragi). Ik heb hierdoor nu wekelijks een inkomen van €15. Het leven wordt nu ietsje makkelijker, ik kan zelf de rekeningen voor medische zorg betalen, voedsel en kunnen de kinderen naar school. Ik ben zo dankbaar voor deze kans die ik heb gekregen, St. Otuke hartelijk dank voor dit project, ik zie het leven weer zitten!

 

Allemaal in ‘UNIFORM’ ….. ze weten niet hoe ze moeten laten zien hoe blij ze zijn!!

Als deelnemer van de groep Note en Teko word je vanaf nu herkend …..
22 december ’21

Na een hele gezellige middag met de groep Note en Teko verrassen wij hun op het laatste moment met hun shirtjes “uniform’ zoals zij het noemen. Zodra ze hun shirt aanhebben gebeurt er iets met ze, iets wat niet te beschrijven is. De eenheid, saamhorigheid en je hier onderdeel van voelen geeft een blijdschap die is niet te beschrijven. Spontaan gaan ze weer dansen en zingen. Hoe gaaf is het om hun blijdschap te zien en de hoop die het hun geeft.

 

Wat is het fijn om elkaar te ontmoeten…. wat een feestje..

Ze zijn ons al honderden meters tegemoet gelopen….
15-9-’21 Als wij de lange rit van meer dan 2 uur gemaakt hebben en de paden steeds smaller en blubberiger worden en ik bij mijzelf denk: “Waarom hebben wij spaargroepen zo diep in de bush?” Maar je vergeet je gelijk alles, als je ziet wat een blijdschap ze hebben omdat je de moeite neemt hun op te zoeken. Al zingend en dansend rijden we achter hun aan, naar de mango boom waar zij altijd bij elkaar komen. Uiteraard laten wij hun blijdschap en dankbaarheid zien door een aantal liederen al dansend voor ons te zingen. Het ene lied gaat over de vreselijke oorlog die ze meegemaakt hebben en het andere lied over de huidige situatie met corona en een lied waarin ze hun hoop aangeven doordat ze met elkaar in een spaargroep zitten. Als groep gaan ze er 100% voor! En ik zal nooit meer klagen over de afstand en de slechte wegen, want juist ook hier moeten wij ons werk doen!

 

Uganda weer in totale lockdown….

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

De 5 daagse training is begonnen…

In Alebtong onder de mango boom zit de spaargroep al te wachten op Ambrose en Joseph
31 mei ’21

Wat zijn deze mannen en vrouwen blij dat ze met elkaar de spaargroep Note En Teko vormen. Begin maart 2021 krijgen zij de eerste training over de doelstellingen van een spaargroep. Later krijgen ze ook uitleg over de verschillende functies binnen de groep zoals bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van de voorzitter of de sleutel bewaarder, maar ook hoe je je gedraagt binnen de groep. Tijdens de laatste trainingssessie zal er gestemd worden wie welke functie krijgt.

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.