2021 Spaargroep 3 – Odong Karacel

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Odong Karacel: "Met elkaar kunnen wij ons ontwikkelen"

Spaargroep gesponsord door: Gemeente Zwartewaterland

Locatie: Omoro sub-county in Alebtong district.

Spaargroep van 7 mannen en 23 vrouwen.

Begin maart 2021 is deze groep door ons lokale team bij elkaar gebracht. Een mooie groep enthousiaste mannen en vrouwen, jong en oud. Zij zullen eerst een uitgebreide training krijgen over de principes van een spaargroep voordat het echte sparen kan beginnen. Ze kunnen niet wachten!

 

Updates:

Getuigenis van Abura Wilbert

Ik ben mijn eigen Saloon (kapperszaak) begonnen
21 juni ’23

Ik ben ABURA WILBERT 48 jaar oud en ik ben een deelnemer van de spaargroep Odong Karacel VSLA, subdistrict Omoro in het district Alebtong. Door de spaargroep kreeg ik de kans om €25 te lenen en met dit geld heb ik producten gekocht om mijn eigen Saloon (kapperszaakje) te beginnen. Ik knip de mensen bij mij aan huis maar ik ga ook naar markten toe, ik neem dan mijn spullen mee en knip de mensen ter plekke. Met mijn bedrijfje maak ik elke week €20 winst. Met dit geld kan ik eten kopen voor het gezin, als het nodig is de medische rekeningen betalen en een deel gebruik ik om te sparen met de groep. Ik ben inmiddels een trotse vader en man omdat ik nu kan zorgen voor mijn gezin. Hartelijk dank voor de steun om dit project mogelijk te maken.

 

Getuigenis van Alum Paska

Ik heb mijn eigen bedrijfje op kunnen zetten en ik maak lokaal bier
7 februari ’23

Ik ben Alum Paska en ik ben 68 jaar oud. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Odong Karacel. Ik heb 8 kinderen waarvan er nog 2 naar school gaan en de andere 6 zijn inmiddels getrouwd. Door de spaargroep heb ik € 50 kunnen lenen. Met dit geld heb ik geïnvesteerd in mijn bedrijfje om lokaal bier te maken. Inmiddels heb ik de lening terug kunnen betalen en maak ik nu gemiddeld € 18 euro winst per week. Met dit geld kan ik weer investeren in mijn bedrijfje. Ik heb nu ook geld om te zorgen voor mijn 88 jarige oude moeder en kan ik zorgen voor het gezin. Zo kan ik zorgen dat er zeep in huis is, suiker, zout, eten én als het nodig is kan ik de rekening betalen voor medische zorg. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik een deelnemer mag zijn van deze groep, mijn leven is hierdoor helemaal veranderd.

 

Odong Karacel tegen Note en Teko

Het blijft een feest om met elkaar te voetballen..
22 december ’21

Maakt niet uit als het tegen de 40 graden loopt, al zwetend rennen er 22 mannen en vrouwen ‘warm’ om voor het eerst tegen elkaar te voetballen. Wat een feest. Het is altijd wel bijzonder om te zien hoe fanatiek iedereen is, jong en oud, mannen en vrouwen. Ook aan de zijlijn geeft het voetbal spel veel vreugde. Als de eerste bal er ingaat voor Odong Karacel is het gejoel, geklap en gedans niet van de lucht! De Arena als Ajax scoort is er niks bij! Uiteindelijk wordt de wedstrijd met penalty’s beslist, in het voordeel van Odong Karacel!!

 

Yes! Now we look smart…

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekent
15-9-’21 We hebben een hele mooie tijd gehad met elkaar onder de mango boom samen met de groep Woro en Ryeko. We hebben met elkaar gedanst, gezongen en naar een aantal getuigenissen geluisterd. Voordat wij vertrekken pakken wij de tas met hun nieuwe shirts uit de auto, er wordt gelijk weer gedanst en gejoeld, zo blij zijn ze! Iedereen doet snel zijn shirt aan, of ‘uniform’ zoals zij het noemen. Nu willen wij nog 1 lied voor jullie zingen, zegt de voorzitter, nu wij er zo mooi uitzien. Wat zijn ze blij en dankbaar, dit shirt gaan ze met veel trots dragen!

 

Wat een feest om elkaar te ontmoeten….. niet te beschrijven….

Eindelijk zijn de corona beperkingen iets versoepelt en kan ik, Gabriele, samen met Jane, Ambrose en Joseph de spaargroep Odong Karacel bezoeken
3 november ’21

We rijden ’s ochtends heel vroeg weg uit Lira. Voor mij is het de eerste keer dat ik naar Omoro rijd en deze groep mag ontmoeten. Ik ken dit gebied in Alebtong nog niet, ik weet wel dat het erg ver weg is van Lira, over paden die steeds smaller en slechter worden. Mede door de afstand en de slechte wegen, hebben wij in dit gebied nog geen spaargroepen. Maar het is de lange reis van 2,5 uur meer dan waard als je ziet hoe onvoorstelbaar blij ze zijn dat wij hun de kans geven om met elkaar een spaargroep te vormen. Als team worden wij heel hartelijk ontvangen met zang en dans en natuurlijk doen wij vrolijk met hun mee. Dan worden we welkom geheten door de voorzitter van de groep Wilbert Obora. Ook de lokale overheid wordt vertegenwoordigd door de LC-I (soort dorpshoofd) en de LC-III (soort burgemeester van Omoro), zij zijn heel erg blij met onze bijdrage in dit gebied (inmiddels zijn er 4 groepen). Ze zien een enorme positieve flow, zowel huiselijk geweld als geweld in de gemeenschap neemt duidelijk af. Het is een gebied met heel veel uitdagingen, alles is ver weg, scholen, markten, medische hulp. Maar wat heb ik een onbeschrijfelijke dankbaarheid en positiviteit ervaren.

 

Uganda weer in totale lockdown….

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Het sparen kan beginnen

De basis training is afgerond de spaargroep Odong Karacel gaat vanaf nu wekelijks met elkaar sparen
Al vroeg in de ochtend op vrijdag 12 maart, vertrekt Ambrose uit Lira over de rode stoffige wegen richting Omoro. Achterop zijn motorbike de saving box (grote spaarkist) voor de spaargroep Odong Karacel. Vandaag krijgen ze de saving box met alles erin wat nodig is om als groep te beginnen met het sparen. Zo krijgt elke deelnemer een spaarbank boekje, waar elke keer als je geld in de pot doet je een stempel krijgt. Elke stempel staat dan voor 4.000,- shilling, ongeveer een euro. Er zitten ook blauwe bakjes in: “savings”  1 voor het geld dat die dag ingelegd wordt, “welfare” 1 voor onvoorziene kosten hier doe je als deelnemer altijd een kleine bijdrage in, “penalty” 1 voor als je een boete moet betalen omdat je bijvoorbeeld te laat komt of dronken bent en de laatste “fine” voor als je geld geleend hebt een je schuld weer aflost plus de afgesproken rente.

 

Eerste trainingsdag!

7 mannen en 23 vrouwen komen vandaag, 3 maart’21, voor de eerste keer bij elkaar onder de mango boom als nieuwe spaargroep Odong Karacel
22 maart ’21

Deze 30 mannen en vrouwen nemen vandaag de eerste stap richting economische onafhankelijkheid! De blijdschap en dankbaarheid die zij hebben dat zij deze kans krijgen is in een stuk tekst niet uit te leggen. Je moet daar aanwezig zijn om het echt te voelen. Om binnen een groep met een goede structuur te werken en om het principe van een spaargroep te begrijpen, geeft ons lokale team van st. Otuke, een aantal dagen een basis training. De training zou om 10 uur beginnen, wat daar soms ook kan betekenen dat iedereen er om 11 uur is. Maar de hele groep zat om half 10 al klaar toen Ambrose, onze lokale medewerker, aankwam op zijn motorbike! Volgens Ambrose is ook deze groep Odong Karacel, weer een groep met mooie mannen en vrouwen en uiterst gemotiveerd om er een succes van te maken.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.