2021 Spaargroep 2 – Bed Imar

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Bed Imar: "Houd van elkaar"

Spaargroep gesponsord door: Van Reeuwijk en Prins

Locatie: Ogur sub-county in Lira district.

Spaargroep: 9 mannen en 21 vrouwen.

In februari 2021 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jr later krijgen deze mensen een  kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. Hoe bijzonder is het, dat je na alles wat je hebt meegemaakt, de spaargroep de naam  oud van elkaar” geeft. Met hun positieve inzet gaat hun leven veranderen!

 

Updates

Hier zit een blije Akwir Mary

Mijn leven is veranderd
28 juni ’23

Akwir Mary is 56 jaar oud en deelnemer van de spaargroep Bed I Mar. Van de spaargroep heb ik €50 kunnen lenen en heb ik een grote baal cassava bloem gekocht. Dit verkoop ik nu in kleine hoeveelheden op de lokale markten en zo maak ik mijn winst. Ik heb de lening al terug kunnen betalen. Inmiddels heb ik voor €65 cassava bloem staan en ik verwacht hiermee een winst van €88 te maken. Door deze inkomsten ben ik in staat voor het gezin te zorgen zodat we eten hebben, wij de medische rekening kunnen betalen als het nodig is en kunnen mijn kinderen naar school. Ik ben zo trots en blij maar ook dankbaar voor de kans die ik heb gekregen.

 

En kunt u het nu lezen vraagt Jane…?

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook alle deelnemers van de spaargroep Bedi Mar. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Nu kunnen 2 van de 4 kinderen naar school

Getuigenis van Akello Susan
19 maart ’23

Ik ben Akello Susan 37 jaar oud  en getrouwd. Mijn man en ik zijn boeren en het leven is niet makkelijk. Vaak gaat  een deel van onze oogst verloren en hebben wij niet genoeg geld om te zorgen dat al onze kinderen naar school kunnen. Nu heb ik via de spaargroep geld kunnen lenen en heb wij geïnvesteerd in meer en beter zaad. Nu hebben wij genoeg geld kunnen sparen zodat 2 van onze kinderen nu naar school kunnen. Dit had ik nooit zonder spaargroep kunnen bereiken.

 

Wat fijn elkaar weer te zien!!

En zo fijn dat ze het leven weer op kunnen pakken.
21 januari ’22

We rijden op tijd weer richting Barlonyo over de zeer stoffige wegen, want het is droge seizoen op dit moment. Hier staat de groep Bed Imar al op ons te wachten. Wat fijn elkaar weer te zien. Inmiddels hebben wij in dit gebied 9 groepen en zijn we vandaag met 8 groepen bij elkaar. We zingen en dansen met elkaar, wat een plezier. Het gaat goed met de groep en ze kunnen steeds meer het oude leven weer oppakken en zorgen dat ze weer wat inkomsten hebben met hun eigen kleine business. Helaas is het wel lastig voor iedereen om alle kinderen naar school te laten gaan. Maar ze blijven optimistisch en ze blijven vechten om rond te komen.

 

Mijn droom is een permanent huis…..

Als ik Awor Unis Polly spreek vertelt ze mij dat dat haar droom is.
22 december ’21

Awor woont in een huisje gemaakt van modder en die blijven maar 4 tot 5 jaar staan, vertelt ze mij. Nu ze in de spaargroep Bed Imar zit, is haar hele leven veranderd, voorzichtig krijgt ze weer hoop en durft ze te dromen dat ze ooit een “permanent huis’ heeft, dat is er 1 gemaakt van stenen. Ze vertelt mij dat ze jaren lang in angst heeft geleefd (trauma’s van de oorlog) en een leven vol zorgen. Ze is zo dankbaar en blij in de spaargroep te zitten. Ze heeft haar eerste geld al kunnen lenen, in totaal € 25,- Hier heeft ze soja bonen voor gekocht om te zaaien op haar stukje grond. De oogst was fantastisch en ze heeft dit kunnen verkopen voor  € 700,- !! Ze heeft gelijk haar lening terug betaald en een stukje grond gekocht. Hier komt haar ‘permanent huis’ te staan, de fundering ligt er al. Wat een power vrouw !!

 

Zo blij en dankbaar met hun nieuwe ‘uniform’

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekend…
16-9-’21 Vandaag hebben wij een mooie tijd gehad met de spaargroep Bed Imar, wat een mooie groep en wat een positieve energie hebben ze, ondanks alle tegenslagen die ze nu weer hebben vanwege de beperkingen door de corona. Als wij weg willen gaan verrassen wij hun nog met hun nieuwe shirtjes, of ‘uniforms’ zoals zij het noemen. Het is echt niet uit te leggen hoe belangrijk dit voor hun is. Dit shirt gaan ze met heel veel trots dragen!!

 

Wat een feest om elkaar te ontmoeten

Eindelijk zijn de corona beperkingen iets versoepelt en kan ik, Gabriele, samen met Jane, Ambrose en Joseph de spaargroep Bed Imar bezoeken

Donderdag 16 september

Dit jaar zijn wij voor het eerst spaargroepen gestart in het gebied rond Baralonyo. Het is voor mij dus de eerste keer dat ik deze groep ga ontmoeten. Dit gebied is niet al te ver rijden, maar we gaan vandaag 3 groepen bezoeken, dus vertrekken wij op tijd. Ze staan allemaal al te wachten als wij aan komen rijden, ongelooflijk hoe blij ze zijn. Ook zo dankbaar dat wij hun de kans geven om met elkaar een spaargroep te vormen. Als team worden wij heel hartelijk ontvangen met zang en dans en natuurlijk doen wij vrolijk met hun mee. We worden welkom geheten door de voorzitter van de groep Okello Thomas. Dan zingen ze nog een aantal liederen met elkaar. Een gaat over de oorlog, dat de rebels komen en kinderen meenemen en al hun bezittingen, ook al hun geiten. Ze zingen en beelden tegelijkertijd uit welke vreselijke dingen er gebeurd zijn….

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

De spaargroep Bed Imar is er helemaal klaar voor!

Vroeg in de morgen op woensdag 10 maart vertrekt Opio Joseph op zijn motorbike richting Barolonyo
24 maart ’21

Vandaag gaat onze lokale medewerker en tevens begeleider van deze spaargroep Opio Joseph met een grote “saving box” (grote spaarkist) achterop zijn motorbike naar Barolonyo. Hier zit de groep Bed Imar al op hem te wachten. Na de trainingen gevolgd te hebben is het vandaag de dag om ook echt te beginnen met het wekelijkse spaarprogramma. Deze groep heeft besloten om elke woensdag bij elkaar te komen en minimaal €2 per persoon te sparen. Hopelijk lukt het de groep om voldoende te sparen zodat in het komende jaar veel deelnemers de kans krijgen uit de pot de lenen en te investeren in een kleine onderneming.

Vandaag hebben ze dus de saving box gekregen met alles erin wat nodig is om als groep te beginnen met het sparen. Zo krijgt elke deelnemer een spaarbank boekje, waar elke keer als je geld in de pot doet je een stempel krijgt. Elke stempel staat voor 4.000,- shilling, ongeveer een euro.

Er zitten ook blauwe bakjes in:

“savings”  1 voor het geld dat die dag ingelegd wordt

“welfare” 1 voor onvoorziene kosten hier doe je als deelnemer altijd een kleine bijdrage in

“penalty” 1 voor als je een boete moet betalen omdat je bijvoorbeeld te laat komt of dronken bent

“fine” voor als je geld geleend hebt een je schuld weer aflost plus de afgesproken rente.

 

De training van de spaargroep Bed Imar

21 vrouwen en 9 mannen van deze spaargroep hebben inmiddels hun 3 daagse training afgerond
22 maart ’21

Onze lokale medewerker van de stichting Otuke heeft vandaag, vrijdag 2 maart de laatste training gegeven aan de enthousiaste deelnemers van de spaargroep Bed Imar. Wat zijn de basis principes van zo’n spaargroep en welke en hoe worden de taken verdeeld binnen de groep. Inmiddels heeft de groep Okello Thomas aangewezen om de voorzitter van de groep te zijn. Hij is 46 jaar oud en heeft 7 kinderen, hij geeft aan super blij te zijn met het vertrouwen wat de groep in hem heeft. Net als vele andere deelnemers uit deze groep is hij ook een oorlogsslachtoffer en geeft hij aan nog steeds veel last te hebben van zijn borst als gevolg van de zware spullen die hij heeft moeten dragen. Maar als deelnemer van deze spaargroep grijpt hij de kans met beide handen aan om zo snel mogelijk geld te gaan lenen en zo een eigen onderneming te kunnen beginnen.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.