2021 Spaargroep 17 – Mak Aber

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Mak Aber: "Stevig Vasthouden"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Abia sc, Alebtong district. Spaargroep met 7 mannen en 23 vrouwen.

In november  2021 is deze spaargroep Mak Aber begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

De groep heeft voor deze naam gekozen ‘Mak Aber” omdat ze aan willen geven hoe waardevol en hoe belangrijk het voor ze is om onderdeel te mogen zijn van deze groep. Het is DE kans voor hun om te bouwen aan een toekomst, een kans die je stevig vasthoudt /aangrijpt en niet door je vingers laat glippen.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Martin geeft ons les…

hoe we zeep kunnen maken
Maandag en dinsdag, 16 en 17 oktober’23 hebben 15 deelnemers van verschillende groepen les in het maken van zeep. Martin komt de groep lesgeven. We hebben alle materialen en gereedschappen gekocht, en op maandag 9 uur gaan we gelijk beginnen. De groep is zeer gemotiveerd om dit proces te leren. Het is met name belangrijk de juiste producten te kopen en deze in de juiste verhoudingen met elkaar te mengen. Een kwestie van precisie en geduld. Maar wat is iedereen gemotiveerd om dit te leren! Ze hangen aan de lippen van Martin en alles wordt nauwkeurig opgeschreven. Uiteindelijk, na nog een keer een extra les, zullen deze deelnemers de kans krijgen met elkaar zeep te gaan maken, wat hier betekent: een inkomen!

 

Funday 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. Het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
17 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Mak Aber en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Ook de deelnemers van de spaargroep Mak Aber zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
April 2023

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Alle vaardigheden heb ik tijdens de training geleerd

Getuigenis van Okori Costa
27 augustus ’22

Ik ben Okori Costa, 46 jaar oud en getrouwd en wij hebben 6 kinderen, en wij wonen in Abia central Village. Ik ben blij dat ik een deelnemer ben van deze groep. Tijdens de basis trainingen heb ik heel veel geleerd oa over hoe ik om kan gaan met mijn geld, hoe ik een business op kan zetten. Inmiddels heb ik UGX 100,000 (€ 27) geleend. Dit heb ik gebruikt om mijn grond van 2 hectare te laten ploegen en heb ik zaad gekocht om pinda’s te verbouwen. Onderdeel te zijn van deze spaargroep heeft mijn leven totaal veranderd. Ik neem nu veel meer verantwoordelijkheid, zorg voor mijn gezin en wij gaan goed om met ons geld.

 

Zien we er niet fantastisch uit?

De spaargroep Mak Aber staat te stralen in hun nieuwe uniform, wat zijn ze blij

11-1-22 Vandaag bezoeken wij met het team de drie spaargroepen in Alebtong. Deze groepen zijn nog maar net begonnen maar zijn enorm gemotiveerd om met elkaar als spaargroep het sparen op te pakken. Vandaag hebben ze hun uniform gekregen en dit is voor hun heel erg belangrijk. Nu voelen zij nog meer een groep, dit zal de band versterken. De komende tijd zullen zij nog intensief begeleid worden door ons lokale team om te zorgen dat ze het sparen serieus oppakken en zodra het kan beginnen met het uitgeven van leningen. Want als je geld kan lenen kan je investeren in een kleine business. Dan gaat je leven veranderen.

 

Orama Jane, zelf slachtoffer geweest en een waardevol lid van ons team

Hier geeft ze training in de basis principes van een spaargroep
18 november ’21

Op maandag 1 november, geeft onze lokale medewerker Jane Orama de eerste basis training aan de spaargroep Mak Aber in Abia. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Akite Agnes. Volgende week zal Jane ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 23 vrouwen en 7 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.