2021 Spaargroep 16 – Gen Tici

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Gen Tici: "Vertrouw op je werk"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Alebtong t/c, Alebtong district. Spaargroep met 14 mannen en 16 vrouwen.

In november 2021 is deze spaargroep Gen Tici begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zo zijn deelnemers er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien…  .

Door deze spaargroep komt er straks geld beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

De groep heeft voor deze naam gekozen ‘Gen Tici”, omdat als je vertrouwt op je werk en je er helemaal voor gaat, je de kans zal krijgen om je leven te veranderen.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Inmiddels hebben ze de brillen ontvangen

Wat een blijdschap!!
28 november ’23

Ambrose heeft afgelopen week de brillen afgegeven bij de spaargroep Gen Tici. Sommige kregen nog een leesbril en andere hebben een bril op sterkte gekregen (voor veraf) die speciaal in Nederland voor hun zijn geslepen m.m.v St. Zienderogen.

 

Ook de deelnemers van Gen Tici hebben hun ogen kunnen laten testen

Samen met St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Getuigenis van Akello Susan

Ik heb geld kunnen lenen en zo kon ik investeren in mijn bedrijfje
8 februari ’23

Ik ben Akello Susan en ik ben 35 jaar oud. Ik heb 3 kinderen. Door de spaargroep heb ik € 20 kunnen lenen, hiermee heb ik mijn bedrijfje mee op kunnen zetten. Ik koop en verkoop zilvervisjes, maismeel, bonen en een soort spinazie. Ik verkoop mijn producten op de lokale markten. Inmiddels heb ik de lening terug betaald en maak ik nu elke week € 12,50 winst! Met dit geld kan ik voor mijn kinderen zorgen, hebben wij eten en kunnen 2 van de 3 kinderen naar school. Ik ben zo blij, mijn hele leven is zo veranderd. Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. De spaargroep is als 1 grote familie, we zijn er voor elkaar als het nodig is en je weet dat je altijd geld kan lenen als er een noodsituatie is.

 

Getuigenis van Okello Robert

Deelnemer van de spaargroep Gen Tici.
3 februari ’23

Ik ben Okello Robert en ik ben deelnemer van de spaargroep Gen Tici. Ik ben getrouwd en wij hebben 6 kinderen. Via de spaargroep heb ik €45 kunnen lenen. Hiermee heb ik geïnvesteerd in materialen om slipper te maken. Met dit geld heb ik mijn eerste 30 slippers kunnen maken. Afhankelijk van de maat verkoop ik de slippers voor 3,- tot 3,75 euro. Met de winst heb ik mijn lening van 45,- al terug kunnen betalen en heb ik weer nieuwe materialen gekocht. Inmiddels heb ik voldoende gespaard zodat mijn 4 kinderen naar school kunnen, de andere 2 zijn nog te jong. Ook hebben wij een noodpotje kunnen opbouwen voor als we medische zorg nodig hebben. Ik ben blij dat ik nu mijn eigen bedrijfje heb en ik ga zorgen dat mijn business gaat groeien in 2023.

 

Getuigenis van Ajoli Patrick

Deelnemer van de spaargroep Gen Tici
3 februari ’23

Ik ben Ajoli Patrick en ik ben blij dat ik een deelnemer van de spaargroep Gen Tici ben. Ik ben getrouwd en wij hebben samen 4 kinderen en wij hebben 3 kinderen aangenomen om voor te zorgen. Van de spaargroep heb ik €50,- kunnen lenen.  Ik had al €75,- gespaard in de laatste jaren en deze 125,- was genoeg om 9 zakken met mais zaad te kopen en te betalen voor de hulp die ik nodig had om te planten en regelmatig onkruid te wieden. Op dit moment helpen mijn kinderen met de oogst, zij zijn nu vrij van school. Ik verwacht met de verkoop totaal 750,- om te zetten. Begin februari gaan de kinderen weer naar school en dan ben ik trots op mijzelf dat ik hun schoolgeld weer kan betalen.  Voor 2023 heb ik de wens dat ik nog meer kan investeren en oogsten. Wat ben ik blij dat ik de kans heb gekregen om deel te nemen aan deze groep, het heeft ons leven totaal veranderd.

 

Ik ben zo trots dat ik een deelnemer ben van deze spaargroep

Getuigenis van Amolo Rose
27 augustus ’22

Ik ben Amolo Rose, ik ben 37 jaar oud, getrouwd en wij hebben 4 kinderen en wij wonen in Ayidi Village. Ik ben zo trots dat ik een deelnemer ben van deze spaargroep Gen Tici. Binnen de groep leer ik veel, hier heb ik weer hoop gekregen in het leven. Van de spaargroep heb ik 300.000,- UGX kunnen lenen (€80,-), hiervoor heb ik sheanoten gekocht waar ik weer sheaolie van maak. Ik verkoop de olie per 20 liter op de verschillende markten bij mij in de buurt. Ik heb ook een deel van de olie apart gezet voor als de prijzen omhoog gaan. Ik ben zo blij met het geld wat ik verdien en door de begeleiding van OHF leer ik beter met mijn geld omgaan. Ik hoop dat ik in de toekomst een machine kan kopen die mij helpt de olie te maken.

 

Diegene die kan schrijven maakt aantekeningen tijdens de training van Ambrose

Als groep gaan ze er helemaal voor, ze willen morgen al beginnen met sparen…
18 november ’21

Op maandag 1 november, geeft onze lokale medewerker Ambrose Okwang de eerste basis training aan de spaargroep Gen Tici in Alebtong T/C. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Acak Moses. Volgende week zal Ambrsoe ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 16 vrouwen en 14 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.