2021 Spaargroep 15 – Apit Pe Nyek

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Apit Pe Nyek: "Als kostwinner ben je nooit jaloers"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Alebtong t/c, Alebtong district.

Spaargroep met 9 mannen en 21 vrouwen.

In oktober 2021 is deze spaargroep Apit Pe Nyek begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Acak Vincent, de voorzitter van de groep vertelt dat hij fijn vindt om nu andere deelnemers te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, hij krijgt hoop net als de andere deelnemers. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden.

 

Updates:

Robinah geeft uitleg hoe de test gaat

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Apit Pe Nyek. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Van de spaargroep heb ik geld kunnen lenen en heb ik geïnvesteerd in zonnenbloemen

Getuigenis van Acio Eveline
27 augustus ’22

Mijn naam is Acio Eveline, ik ben 30 jaar oud, huisvrouw en ik heb 6 kinderen. Ik wil St. Otuke bedanken voor de geweldige ondersteuning, materieel en technisch, die ze ons hebben gegeven. Ik besef nu pas hoe belangrijk het is om bij elkaar te komen als groep, hoe we er voor elkaar zijn en dat we door te sparen geld kunnen lenen. Zelf heb ik UGX 80.000 = geleend (€21). Hiervoor heb ik voldoende zaad kunnen kopen om op mijn 4 hectare land zonnebloemen te verbouwen.

 

De spaargroep Orib Cing heeft hun al het goede voorbeeld gegeven

Naast de spaargroep Orib Cing en Woro en Ryeko is er nu een derde spaargroep in dit gebied zodat ze in de toekomst ook veel aan elkaar zullen hebben
18 november ’21

Op maandag 25 oktober, geeft onze lokale medewerker Ambrose Okwang de eerste basis training aan de spaargroep Apit pe Nyek in Alebtong T/C. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Acak Vincent. Volgende week zal Ambrose ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 21 vrouwen en 9 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.