2021 Spaargroep 14 – Gen en Mar

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Gen en Mar: "Hoop is liefde"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Omoro sub-county in Alebtong district.

Spaargroep van 11 mannen en 19 vrouwen.

In  oktober ’21 is deze groep door ons lokale team bij elkaar gebracht. Omoro is een zeer afgelegen gebied, alles is hier ver weg. Scholen voor de kinderen, de markten, medische zorg… Het is dus heel erg fijn dat wij juist hier als stichting spaargroepen op kunnen zetten en de mensen hier een uitzicht kunnen geven op een leven dat iets makkelijker is. Ook in dit gebied heeft J.Kony met zijn rebellen leger vreselijke dingen gedaan. Maar dat is niet het enige waar de mensen hier onder geleden hebben. De Karamajong heeft hier ook veel ellende gebracht met veel geweld hebben ze al het vee meegenomen. Vandaag de dag gebeurd dat nog wel eens dat ze de district grens over komen en al het vee dat ze zien meenemen.

De groep heeft voor deze naam ‘Gen en Mar” gekozen omdat ze hoop krijgen nu ze met elkaar kunnen gaan sparen. Deze mannen en vrouwen van de spaargroep hebben in de afgelopen 30 jaar er alleen voor gestaan, alleen geknokt, dat ze er nu zaken met elkaar kunnen delen geeft hun hoop, wat automatisch zal zorgen voor verdraagzaamheid voor elkaar zodat er meer liefde gedeeld zal worden.

 

Updates:

Getuigenis van Adero Jacinta

Deelnemer van de spaargroep Gen en Mar
7 februari ’23

Ik ben Adero Jacinta en ik ben 45 jaar oud. Ik ben getrouwd en wij hebben 8 kinderen, 4 zijn onze eigen kinderen en 4 hebben wij in huis genomen toen mijn broer 10 jaar geleden overleed en er niemand was die voor zijn kinderen kon zorgen. Door de spaargroep heb ik € 50 kunnen lenen en heb ik stoffen gekocht. Hiervan heb ik kleren gemaakt en heb ik de lening kunnen terug betalen en heb ik nog € 20 winst gemaakt. Ik heb weer geïnvesteerd in stoffen en zo blijf ik kleding verkopen. Gemiddeld is mijn inkomen hierdoor €20 per week! Met dit geld blijf ik investeren in mijn bedrijfje en blijf ik sparen met de groep. De kinderen kunnen naar school en dit had ik nooit bereikt als ik niet de kans had gekregen in deze spaargroep. ik ben zo blij!

 

Door geld te kunnen lenen heb ik goed zaad gekocht

Getuigenis van Okello Sam
27 augustus ’22

Mijn naam is Okello Sam, ik ben 40 jaar oud, getrouwd en we hebben 5 kinderen. Wij wonen in de gemeente Omoro waar ik boer ben. Ik ben lid van de spaargroep Gen En Mar. Ik heb van de spaargroep geld kunnen lenen, in totaal 150.000 shilling (€40), hiermee heb ik geïnvesteerd in bonen en mais om te verbouwen op mijn 2 hectare grond. Ik ben blij met het project in mijn dorp. Het heeft een grote verandering teweeggebracht in onze gemeenschap van Omoro. We weten nu hoe we met elkaar geld kunnen sparen en hiervan kunnen lenen. En we leren hoe we het geld kunnen inevsteren in een bedrijf om inkomsten te genereren.

 

Updates:

Het sparen is begonnen!

De training is afgerond nu kunnen ze gaan sparen met elkaar
Oktober’21

Na de 5-daagse training heeft Ambrose de ‘Tool-kit’ gebracht bij de spaargroep Gen en Mar. De toolkit bestaat uit een saving-box, 3 sloten, spaarboekjes en alles wat nodig is om het sparen te beginnen. Ze staan te popelen! Ze hebben bij de andere spaargroep Note en Teko, bij hun in de buurt, al kunnen zien welke mogelijkheden / kansen zij straks ook krijgen.

 

Aandachtig luisteren ze naar de uitleg van Ambrose Ogwang

Vandaag alweer de laatste dag van de 5-daagse training
Op maandag 8 oktober, geeft onze lokale medewerker Ambrose Okwang de eerste basis training aan de spaargroep Gen en Mar in Omoro. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Ejang Jusphine. Volgende week zal Ambrose ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 19 vrouwen en 11 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.