2021 Spaargroep 12 – Gen Rwot

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Gen Wrot: "Vertrouw op God"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Baralonyo sub-county in Lira district.

Spaargroep: 4 mannen en 26 vrouwen.

Oktober 2021 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Deze groep heeft voor een naam ‘Gen Rwot’ gekozen, wat voor velen een grote en belangrijke betekenis heeft. Het was hun houvast in tijden van de vreselijke oorlog. Het geeft hun hoop, vertrouwen, uitzicht, kracht om door te gaan. Het geeft hun nu ook blijdschap, vriendschap, saamhorigheid…

 

Updates:

Getuigenis van Ongia John

Ik heb geïnvesteerd in de inkoop van simsim
21 juni ’23

Ik ben ONGIA JOHN 67 jaar oud. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Gen Rwot VSLA in het district Lira. Wij hebben 10 kinderen waarvan de oudste nu 43 jaar is en de jongste 22 jaar. Door de lening van de groep heb ik de kans gekregen mijn eigen kleine bedrijfje te beginnen. Ik koop simsim en hiervan maak ik een pasta. Per week investeer ik nu €22,50 om simsim te kopen en als ik het als pasta verkoop maak ik elke keer €11,25 winst. Ik gebruik het geld om weer te investeren in simsim en blijf ik sparen binnen de spaargroep. Ook kunnen wij nu, indien nodig, onze medische rekening betalen en zorgen voor het gezin. Ik ben hier zo dankbaar voor, mijn leven is veranderd en ik voel mij een trots man!

Naast John zit Adongo Christine van 45 jaar die ook tomaten, maïskorrels, aubergines en andere groene groenten verkoopt. De laatste drie aan de linkerkant zijn groepsleden van dezelfde groep die verschillende etenswaren verkopen op de lokale markt.

 

Ook de deelnemers van de groep Gen Rwot zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, ook de deelnemers van de spaargroep Gen Rwot. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Acio Molly runt haar lokale winkel

Getuigenis van Acio
29 juli ’22

Mijn naam is Acio Molly, ik ben 43 jaar oud en 5 kinderen, inwoner van Wigot ‘A’ Village, parochie Orit in Agweng Sub- County. Ik ben deelnemer van de spaargroep Gen Rwot. Ik heb een kleine winkel waar ik handel in producten in het handelscentrum van Barlonyo. Mijn financiele middelen zijn zo beperkt dat ik weinig producten heb om te verkopen, maar dit is veranderd nu ik deelnemer ben van deze spaargroep.

Ik ben zo blij, want na de training die ik heb gevolgd van het OHF team ben ik gelijk begonnen met wekelijks te sparen net als alle andere deelnemers. Dit heeft nu al voor een enorme verandering gezorgd. Ik heb inmiddels uit ‘de pot’ van onze spaargroep geld kunnen lenen, in totaal UGX 100.000,- (ongeveer €25). Met dit geld heb ik geïnvesteerd in mijn kleine onderneming. Ik heb nu veel meer producten om te verkopen, de zaken gaan super! Ik kan de lening terug betalen aan ‘de pot’ en ik ben trots op mijzelf dat ik het schoolgeld voor mijn kinderen heb kunnen betalen. Indien nodig kan ik nu ook, indien nodig,  medische kosten betalen. Mijn hele leven is veranderd. Ik ben hier zo dankbaar voor, ik had hier nooit van durven dromen. Ik heb weer plezier in mijn leven en is weer HOOP voor de toekomst!!

 

Drie nieuwe groepen mede gesponsord door de Wilde Ganzen staan te stralen!

Het is hier zo enorm belangrijk dat je een uniform hebt, dan ben je echt een groep met elkaar
12-1-22.  Vroeg op pad met de auto weer helemaal vol. Media man Goddy en de radio man Bobson en het team. Vandaag een ontmoeten met 8 spaargroepen in Barlonyo. Sommige groepen ken ik (Gabriele) en sommige zijn nieuw. Altijd een bijzonder moment om elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Alle groepen hier zijn super georganiseerd. We hebben genoten van alle presentaties, want dat doen ze zo graag. Iets voor je zingen, dansen en 1 groep had een drama stuk voorbereid.

Tijdens de viering vandaag hebben wij de 3 nieuwe “Wilde Ganzen” groepen in dit gebied ook hun eigen uniform mogen geven, dus ook deze spaargroep Gen Rwot. Zodra je dat vertelt klinkt er een enorm gejuich en staan ze gelijk de dansen van plezier!

“Now we look smart!!” Hoe belangrijk is dat! Het zal de groep nog hechter maken en hun een enorme motivatie geven.

Voor mij is het af en toe handig als ik hier rond rijd, want als ik dan mijn naam hoor weet ik van welke groep ze zijn 😉

 

De voorzitter van de groep Acio Molly heeft het even van Joseph overgenomen

In de schaduw zittend heeft iedereen afgelopen week aandachtig geluisterd naar de basis training die Joseph hun heeft gegeven
Op maandag 11 oktober, geeft onze lokale medewerker Joseph Opio de eerste basis training aan de spaargroep Gen Rwot in Barolonyo. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Inmiddels is het vandaag de vijfde en laatste dag van de training. Het bestuur is gekozen en nu heeft de voorzitter Acio Molly het even overgenomen van Joseph. Ze herhaalt nog een aantal belangrijke zaken en moedigt iedereen aan gelijk te beginnen met sparen. Volgende week zal Joseph ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 26 vrouwen en 4 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.