2021 Spaargroep 10 – Okello Kuc

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Okello Kuc: "Heeft vrede gebracht"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Baralonyo sub-county in Lira district.

Spaargroep: 6 mannen en 24 vrouwen.

Oktober 2021 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

De groep heeft een speciale naam gekozen “Okello Kuc” hiermee geven ze al het vertrouwen aan dat door bij deze groep te horen er vrede zal komen. Dit is zeker een feit wat wij al van andere groepen horen en zien, ook de lokale overheid bevestigd ons dat er minder geweld is binnen de gezinnen en binnen de gemeenschap en dus meer vrede. Een deelnemer vertelde mij eens “now there is peace in the house”. Dit is elke deelnemer van deze nieuwe groep zo gegund, maar wij weten uit ervaring: het gaat gebeuren!! En kunnen ze straks ook het verleden een plek geven.

 

Kunt u dit nu lezen?

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Okello Tonny heeft een varken kunnen kopen

Getuigenis van Okello
29 juli ’22

“Ik heet Okello Tonny, ik ben getrouwd en wij hebben 5 kinderen. Ik ben boer, 53 jaar oud en inwoner van Barlonyo ”B” Village, Orit Parish, en Agweng Sub County in Lira District. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Okello Kuc. Ik ben zo blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om lid te worden van deze groep. Ik heb de kans al gekregen om geld te lenen uit “de pot” wat wij met onze groep hebben gespaard. In totaal heb ik een bedrag van ugx 157.000= (ongeveer €40) kunnen lenen . Hiervan heb ik €25 gebruikt om een varken te kopen die later zwanger bleek te zijn! Op dit moment heb ik al 4 biggetjes. Met het overige geld heb ik zaad gekocht om op mijn 2 hectare grond mais te verbouwen. Ik hoop eind juli het mais te kunnen oogsten. Deze oogst ga ik opslaan om zo te zorgen voor voedsel zekerheid voor het hele gezin. Het zijn op dit moment geen makkelijke tijden.

Ik ben erg dankbaar en blij voor het project van spaargroepen omdat het ons de mogelijkheid geeft om geld te lenen en het geld te gebruiken om te ontwikkelen, dit was voorheen niet het geval het was onmogelijk ergens geld te lenen”

 

Ze staan te stralen in hun nieuwe uniform!!

Now we look smart!
12-1-2022

Vroeg op pad met de auto weer helemaal vol, media man Goddy en de radio man Bobson en het team. Vandaag een ontmoeten met 8 spaargroepen in Barlonyo. Sommige groepen ken ik (Gabriele) en sommige zijn nieuw. Altijd een bijzonder moment om elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Alle groepen hier zijn super georganiseerd. We hebben genoten van alle presentaties, want dat doen ze zo graag. Iets voor je zingen en dansen. De spaargroep Okello Kuc heeft een drama stuk voorbereid, het gaat over hoe het leven was in het kamp Barlonyo. Vandaag staan we op dezelfde plek, te vieren dat ze zo blij en dankbaar zijn om in deze spaargroep te zitten. Ze krijgen hoop en zijn als groep enorm gemotiveerd.

Tijdens de viering vandaag hebben wij de 3 nieuwe “Wilde Ganzen” groepen ook hun eigen uniform mogen geven, dus ook deze spaargroep Okello Kuc. Zodra je dat vertelt klinkt er een enorm gejuich en staan ze gelijk de dansen van plezier! “Now we look smart!!” Hoe belangrijk is dat! Het zal de groep nog hechter maken. Voor mij is het af en toe handig als ik hier rond rijd, want als ik dan mijn naam hoor weet ik van welke groep ze zijn 😉

 

Updates: 

De 5 daagse training is begonnen…

Iedereen luistert aandachtig naar Joseph Opio, onze lokale medewerker van St. Otuke
18 november ’21

Op maandag 18 oktober, geeft onze lokale medewerker Joseph Opio de eerste basis training aan de spaargroep Okello Kuc in Barolonyo. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Adupa Peter. Volgende week zal Joseph ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 24 vrouwen en 6 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken! En zoals hun naam al aangeeft, dit gaat hun vrede brengen in hun leven!

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.