2021 Spaargroep 1 – Awe I Can

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Awe I Can: "Ik ben verlost van armoede"

Spaargroep gesponsord door: Kok Verhuur

Locatie: Ogur sub-county in Lira district.

Spaargroep: 11 mannen en 19 vrouwen.

Februari’21 is deze groep gevormd en zij zullen wekelijks bij elkaar komen op de symbolische plek Barlonyo waar nu een gedenkplaats staat. Barlonyo is een plek waar, tijdens de oorlog met J.Kony een vluchtelingen kamp stond. Hier werden in de nacht van 21 februari’04 binnen 3 uur meer dan 400 mensen afgeslacht door het leger van Kony. Nu precies 17 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen. De blijheid en positiviteit blijkt al uit de naam van de spaargroep “ik ben verlost van armoede”. Hopelijk kunnen ze dit straks allemaal zeggen “Awe I Can”!

 

Updates:

Hier staat een trotse Ogwang Sam

Hij is nu slager
28 juni ’23

Ogwang Sam is 36 jaar oud en is een deelnemer van de spaargroep Awe I. Hij heeft €100 kunnen lenen en is zo zijn slagerij begonnen waar hij varkensvlees verkoop. Hij is nog maar net begonnen en nu heeft hij al € 75 winst. Mijn droom is uitgekomen!! Wat ben ik dankbaar voor dit programma.

  

Yes! wat kan ik het nu goed zien…

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Awe I Can. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien, zo ook Okabo Goddy. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

 Nooit gedacht dat ik ooit in een echt bed zou slapen…

Getuigenis van Akello Grace
19 maart ’23

Ik ben Akello Grace 39 jaar oud en kom uit de Orit-parochie in het dorp Apur. Ik ben echt zo blij dat ik de kans heb gekregen om in deze groep te komen, ik hoop dat de groep voor altijd blijft bestaan. Er is nooit ruzie binnen de groep en als iemand iets heeft kan je dit altijd delen binnen de groep. Wij blijven echt vrienden voor het leven.

Als deelnemer krijg je de kans om geld te lenen, heir heb ik mijn bedrijfje mee opgezet. In het eerste jaar heb ik zoveel kunnen sparen dat ik een echt bed kon kopen. Nooit gedacht dat ik samen met mijn man in een echt bed zou slapen! In het tweede jaar heb ik weer heel goed kunnen sparen en hadden wij genoeg om een beter huisje voor onszelf te bouwen. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.

 

Sinds ik bij deze spaargroep zit is mijn leven veranderd….

Akuma Vickey vertelt haar verhaal voor het monument van Barlonyo
22 december ’21

Op deze plek heeft zij tijdens de aanval op het kamp, vreselijke dingen gezien en meegemaakt. Nu staat er een mooie krachtige vrouw voor mij haar verhaal te vertellen. De angst die ze nog steeds heeft door al haar trauma’s, maar het gaat al zoveel beter zegt Akuma, nu ik in deze groep zit. Wat hebben wij toch veel aan elkaar! Mijn leven begint langzaam te veranderen en ik laat weer een beetje hoop toe… Mijn droom? Ik wil graag een huisje bouwen van stenen voor mijn gezin. Nu wonen wij in een huisje gebouwd van modder en een rieten dak en is ze elke dag bang voor dieven. Inmiddels heeft ze geld kunnen lenen van de groep en heeft zij geïnvesteerd in biggetjes. Ze heeft al wat varkens kunnen verkopen en hier heeft zij haar lening mee afbetaald. Ze heeft ook iron sheets gekocht voor haar neiuwe ‘permant huisje’. Of ik volgende keer bij haar huisje kom kijken..?

 

Yes!! nu zien we er prachtig uit!

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekent
16-9-’21 Wij hebben een mooie tijd gehad met elkaar onder de mango boom. Gelachen, gedanst, gezongen en ook zijn er getuigenissen gedeeld. Als wij weg willen gaan verrassen wij hun met de nieuwe shirts, of ‘uniform’ zoals zij zeggen. Uniform geeft ook meer aan hoe blij en trots ze zijn met hun shirt. Deze zal met veel trots gedragen worden. En wat zien we er allemaal mooi uit, zegt Michel de jonge voorzitter van deze spaargroep.

 

Wat een feest om elkaar te ontmoeten… wat een blijdschap!

Eindelijk zijn de corona beperkingen iets versoepelt en kan ik, Gabriele, samen met Jane, Ambrose en Joseph de spaargroep Awe I Can bezoeken.
Donderdag 16 september

Dit jaar zijn wij voor het eerst spaargroepen gestart in het gebied rond Baralonyo. Het is voor mij dus de eerste keer dat ik deze groep ga ontmoeten. Dit gebied is niet al te ver rijden, maar we gaan vandaag 3 groepen bezoeken, dus vertrekken wij op tijd. Ze staan allemaal al te wachten als wij aan komen rijden, ongelooflijk blij ze zijn. Ook zo dankbaar dat wij hun de kans geven om met elkaar een spaargroep te vormen. Als team worden wij heel hartelijk ontvangen met zang en dans en natuurlijk doen wij vrolijk met hun mee. We worden welkom geheten door de voorzitter van de groep Michel. Dan zingen ze nog een aantal liederen met elkaar. Een gaat over de verandering die deze spaargroep hun brengt, dat het “peace” vrede terug brengt, in hun levens en om hun heen. Dit maakt hun zo blij, ik kan dit niet in woorden uitleggen, het is zo intens… blijdschap, dankbaarheid, HOOP en eindelijk weer peace.

 

Corona Virus blijft om zich heen grijpen in Uganda….

Hebben wij in Europa allemaal een kans om gevaccineerd te worden, in Uganda zijn er nog nauwelijks vaccins beschikbaar, nog maar 5% is ingeënt
10 augustus ’21

De Westerse wereld heeft de vaccinatie goed op orde. Helaas lopen landen in Africa hier altijd in achter, laat staan dat je in de bush woont in Noord-Uganda. Hier wil iedereen wel gevaccineerd worden, maar zal dat ooit gebeuren? Het aanbod van vaccins is beperkt en de lijst is lang van allerlei functies die als eerste gevaccineerd zullen gaan worden. Dus het virus blijft voorlopig nog rond gaan in dit land. De ene lockdown na de andere wordt afgekondigd, het leven is zwaar en de mensen zijn bang het virus te krijgen. Zo ook Apio Ester, 52 jaar, zij is  deelnemer van de spaargroep Awe i Can. Gisteren kregen wij bericht dat Esther ziek is en zij positief getest is op corona. Ze voelt zich helemaal niet lekker, mede omdat de zorg minimaal is. Ze ligt in haar hutje en geld voor medicijnen is beperkt. Het voordeel voor haar is dat zij bij deze spaargroep zit, vele groepsleden houden haar in de gaten. Laten we hopen dat niet meer besmet gaan worden en dat Apio Esther op gaat knappen.

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Vandaag is het de grote dag, de spaargroep Awe I Can gaat officieel beginnen

Na de trainingen van afgelopen weken komt vandaag 11 maart onze locale medewerker en begeleider van deze groep, Opio Joseph, de saving box brengen. Het sparen kan beginnen!
24 maart ’21

Het is ongeveer een uur rijden voor Opio Joseph naar Barolonyo. Als hij met de grote “saving box” (grote spaarkist) aankomt, zitten de deelnemers van deze spaargroep al op hem te wachten. De voorzitter van de groep, Ogwang Michael, heet Opio Jospeh hartelijk welkom. Ogwang is 27 jaar oud en is als 12 jarige jongen ontvoerd door het leger van Kony. Inmiddels is hij vader van 2 jonge kinderen.  Hij hoopt dat hij als deelnemer van de spaargroep, straks een kleine onderneming kan beginnen. Om zo zijn eigen inkomsten te genereren om te zorgen dat zijn kinderen wel de kans krijgen om naar school te gaan. Voor hem is dit niet mogelijk geweest omdat hij op die leeftijd kindsoldaat was! Hij kan dus niet lezen en schrijven. Toen ik Opio vroeg hoe hij dan wel voorzitter kan zijn van deze groep zei hij letterlijk “his brain is the most powerful tool, the group can rely on”. Wat mooi dat Ogwang op deze manier het vertrouwen heeft gekregen van de groep!

Deze groep heeft besloten om elke woensdag bij elkaar te komen en minimaal €2 per persoon te sparen. Hopelijk lukt het de groep om voldoende te sparen zodat in het komende jaar veel deelnemers de kans krijgen uit de pot de lenen en te investeren in een kleine onderneming.

Vandaag hebben ze dus de savingbox gekregen met alles erin wat nodig is om als groep te beginnen met het sparen. Zo krijgt elke deelnemer een spaarbank boekje, waar elke keer als je geld in de pot doet je een stempel krijgt. Elke stempel staat voor 4.000,- shilling, ongeveer een euro. Er zitten ook blauwe bakjes in:

“savings”  voor het geld dat die dag ingelegd wordt

“welfare”  voor onvoorziene kosten. Hier doe je als deelnemer altijd een kleine bijdrage in

“penalty” voor als je een boete moet betalen omdat je bijvoorbeeld te laat komt of dronken bent.

“fine” voor als je geld geleend hebt en je schuld weer aflost plus de afgesproken rente

 

De training is begonnen van de spaargroep Awe I Can

Iedereen luistert aandachtig naar Ambrose, onze lokale medewerker van St. Otuke
Vandaag, vrijdag 2 maart, geeft onze lokale medewerker Ambrose de 3e en laatste basis training aan de spaargroep Awe I Can in Barolonyo. Wat zijn de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Inmiddels zijn de basis principes besproken en kan volgende week de groep echt beginnen met sparen. Die dag zal Ambrose ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 19 vrouwen en 11 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.