2021 Spaargroep 13 – Oyub Paco

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Oyub Paco: "Verbeteren van ons huis"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Omoro sub-county in Alebtong district.

Spaargroep van 11 mannen en 19 vrouwen.

In  oktober 2021 is deze groep door ons lokale team bij elkaar gebracht. Omoro is een zeer afgelegen gebied, alles is hier ver weg. Scholen voor de kinderen, de markten, medische zorg… Het is dus heel erg fijn dat wij juist hier als stichting spaargroepen op kunnen zetten en de mensen hier een uitzicht kunnen geven op een leven dat iets makkelijker is. Ook in dit gebied heeft J.Kony met zijn rebellen leger vreselijke dingen gedaan. Maar dat is niet het enige waar de mensen hier onder geleden hebben. De Karamajong heeft hier ook veel ellende gebracht met veel geweld hebben ze al het vee meegenomen. Vandaag de dag gebeurd dat nog wel eens dat ze de district grens over komen en al het vee dat ze zien meenemen.

De groep heeft voor deze bijzondere naam ‘Oyub Paco” gekozen omdat als het hun straks beter gaat één van de eerste dingen die ze willen doen is: het verbeteren van hun thuis situatie. Investeren in een huisje gemaakt van stenen in plaats van modder.

 

Updates:

Getuigenis van Christine Auma

Ik heb geïnvesteerd in schoenen
21 juni ’23

Ik ben CHRISTINE AUMA 35 jaar oud. Ik ben een alleenstaande moeder en ik heb 2 kinderen. Een van hen gaat naar school en voor de andere ben ik aan het sparen. Ik ben een deelnemer van de spaargroep Oyub Paco in Omoro, district Alebtong. Door de spaargroep kon ik €37,50 lenen en ben ik een klein bedrijfje begonnen in de inkoop en verkoop van schoenen. Veel klanten zijn de deelnemers van de spaargroep maar ook sta ik regelmatig op een lokale markt om mijn schoenen te verkopen. Per week heb ik nu een inkomen van gemiddeld 12,50! Hiermee kan ik mijn medische rekeningen betalen, eten kopen en spaar ik zodat ook mijn andere dochter binnenkort naar school kan. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen in deze groep te komen!

 

Otim Martine heeft goede zaden gekocht

Getuigenis van Otim
29 juli ’22

“Ik ben Otim Martine, 33 jaar oud, getrouwd en wij hebben 3 kinderen. Ik ben boer in Amanagole Village, Omoro sub county, Ocokober parochie, Alebtong District. Sinds eind 2021 ben ik deelnemer van de spaargroep Oyub Paco. Gelijk vanaf het begin zijn wij als groep gaan sparen. Ik heb enorm veel gehad aan de trainingen die het team van OHF ons heeft gegeven. Ik weet nu veel beter hoe ik met mijn geld moet omgaan. Gelukkig heb ik al de kans gehad om te lenen van ‘de pot’. In totaal heb ik UGX 200.000,- geleend (ongeveer €50) en heb ik geïnvesteerd in goed zaad om verschillende producten te verbouwen op mijn grond. Binnenkort ga ik oogsten. Van de winst ga ik mijn lening terug betalen en weer investeren in mijn business. Ik wil OHF bedanken voor de kans die ik heb gekregen. Dit gaat mijn leven en dat van mijn gezin veranderen. ”

 

Wij zitten met elkaar in een spaargroep!! Wat een blijdschap

Diegene die kan schrijven maakt aantekeningen in zijn schriftje die Ambrose zojuist heeft uitgedeeld.
Op maandag 18 oktober, geeft onze lokale medewerker Ambrose Okwang de eerste basis training aan de spaargroep Oyub Paco in Omoro. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Oleke Alfred. Volgende week zal Ambrose ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 19 vrouwen en 11 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken! En zoals hun naam al aangeeft, ze gaan ervoor want ze willen een “parmanent huis” (huis van stenen).

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.