2021 Spaargroep 18 – Gum Pe Rom

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Gum Pe Rom: "Geluk is nooit hetzelfde"

Spaargroep gesponsord door: Wilde Ganzen

Locatie: Abia sc, Alebtong district. Spaargroep met 15 mannen en 15 vrouwen.

In november 2021 is deze spaargroep Gum Pe Rom begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. Zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Ons lokale team kijkt ernaar uit de groep te gaan begeleiden. Op de foto zitten de deelnemers van Gum Pe Rom in de schaduw van een mangoboom te luisteren naar Moses, een deelnemer van de groep.

 

Updates:

FUNDAY 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt

Woensdag 18 oktober 2023

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
17 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Gum Pe Rom en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Ook de deelnemers van de spaargroep Gum Pe Rom zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegene die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Wat ik niet durfde te dromen is toch werkelijkheid geworden

Getuigenis van Atim Sophia
Ik ben Atim Sophia, 56 jaar oud en moeder van 7 kinderen. Ik ben inmiddels deelnemers van de spaargroep Gum Pe Rom, en dit heeft mijn leven veranderd. Ik heb veel geleerd tijdens de training van het OHF team, ik ben hier hun zo dankbaar voor. Ik heb ook al geld kunnen lenen, 150,000 UGX ( €40) hiervan heb ik gras kunnen kopen voor mijn nieuwe huis. Daarnaast ook zaad om bonen te planten en ik hoop dat ik binnenkort een goeie oogst heb. Door de trainingen van het OHF-team heb ik zoveel geleerd en ben ik mij een zelfverzekerde vrouw gaan voelen. Ik ben hun liefde die ze geven zo dankbaar.

 

Hierin heb ik jaren gewoond met mijn kinderen

Getuigenis van Atim Sophia
Ik ben Atim Sophia, 56 jaar oud en ik heb 7 kinderen en wij wonen in Akaidebe village. Hier is het bijna onmogelijk om geld te kunnen lenen, dus ik had nooit durven dromen dat ik een beter huis zou kunnen hebben. Gelukkig werd ik gevraagd om deelnemer te worden van deze spaargroep. Nu werd het wel mogelijk om geld te lenen.

 

De spaargroep Gum Pe Rom staat te stralen!!

Vandaag hebben zij hun uniform gekregen, wat een blijdschap als ze dit horen
21-1-22 Vandaag bezoeken wij met het team de drie spaargroepen in Alebtong. Deze groepen zijn nog maar net begonnen maar zijn enorm gemotiveerd om met elkaar als spaargroep het sparen op te pakken. Vandaag hebben ze hun uniform gekregen en dit is voor hun heel erg belangrijk. Nu voelen zij nog meer een groep, dit zal de band versterken. De komende tijd zullen zij nog intensief begeleid worden door ons lokale team om te zorgen dat ze het sparen serieus oppakken en zodra het kan beginnen met het uitgeven van leningen. Want als je geld kan lenen kan je investeren in een kleine business. Dan gaat je leven veranderen.

 

Hier staat met trots het bestuur van de spaargroep Gum Pe Rom

Als groep hebben ze gekozen voor dit bestuur tijdens de basis training die door Jane van ons lokale team werd gegeven.

Op maandag 8 november, geeft onze lokale medewerker Jane Orama de eerste basis training aan de spaargroep Gum Pe Rom in Abia. De trainingen gaan over de verschillende taken binnen de groep, wat wordt er van je verwacht als deelnemer en hoe is het principe van een spaargroep opgebouwd. Als na 5 dagen de basis principes zijn besproken en het bestuur is gekozen, kunnen ze komende week al als groep beginnen met sparen, onder de begeleiding van de voorzitter Ameny Fredrik. Volgende week zal Jane ook de ‘saving box’ meenemen. De groep van 15 vrouwen en 15 mannen staat te popelen!! Dit gaat hun KANS worden om uit de extreme armoede waar ze nu in leven dit ZELF te gaan doorbreken!

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.