2020 Spaargroep 1 – Apur Enlongo

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Apur Enlongo: "Boeren is weelde"

Spaargroep gesponsord door: Enting Citroën

Locatie: Aloi sub-county in Alebtong

Spaargroep leden: 8 mannen en 22 vrouwen

Tijdens het bezoek van Gabriele aan Otuke in februari’20 , hebben wij met het lokale team van OHF (Jane, Ambrose en Opio) deze spaargroep bij elkaar gebracht. Een mooie groep enthousiaste mannen en vrouwen, jong en oud. Vrijdag 7 februari’20 hebben wij de eerste officiele samenkomst gehad met de spaargroep Apur Elongo. We hebben kennis gemaakt met elkaar en hebben wij de “saving box” overhandigd. De groepen worden steeds fanatieker, zo heeft deze groep elk lid een toegangsbijdrage gevraagd van 5000UGX (1,25) zodat er gelijk al geld in de box zit.  Vanaf nu komt de groep elke vrijdag rond het middag uur bij elkaar. Ze hebben als groep bepaald elke week minimaal 2,50 pp te sparen.

 

Updates: 

Ik geloof het niet…..

Iedereen krijgt een geitje…..??

6 oktober 2023

Heel vroeg in de morgen vertrekken Joseph en Ambrose om op de markt in Apala 30 geitjes te kopen. En het is ze gelukt, met 30 mooie en gezonde geitjes in een vrachtwagen komen ze aanrijden. Deze geitjes zijn een speciale gift van Martina die dit geld bij elkaar heeft gekregen tijdens het lopen van de Nijmeegse 4-daagse.

Hoe fijn is het de groep weer te ontmoeten en te horen dat het zo goed met ze gaat. Als ik ze vertel over de geitjes geloven ze het eerst niet tot ze de vrachtwagen zien met de geitjes erin…. Wat een feest en wat een dankbaarheid. De afspraak is dat er geen geitje verkocht mag worden en ze het tweede geitje wat geboren gaat worden terug geven aan onze stichting en wij zo weer een andere groep blij kunnen maken. Huppelend gaat iedereen naar huis met een enorme glimlach, met de belofte goed te gaan zorgen voor de geitjes.

 

Van mijn eerste lening heb ik geiten gekocht

Getuigenis van Betty Omara
19 maart ’23

Ik ben Betty Omara, 35 jaar oud en moeder van zes kinderen. Voordat ik in deze groep kwam was het leven niet makkelijk. Als vrouw was ik thuis en zag ik hoe zwaar het voor mijn man was om voor voldoende inkomsten te zorgen. Maar toen kreeg ik de kans om deel te nemen aan deze groep en kon in na een tijdje €150 lenen. Met dit geld kon ik 6 mannetjes geiten kopen. Na 3 maanden goed voor ze gezorgd te hebben kon ik ze verkopen met een goede winst. Dit ben ik blijven doen, inmiddels heb ik mijn lening terug kunnen betalen en hebben wij nu een extra bron van inkomsten. Mijn man is heel erg blij en moedigt mij enorm aan. Ik hoop binnenkort een nieuwe lening te kunnen nemen en dan ga ik mijn bedrijfje verder uitbreiden. Deze spaargroep heeft mijn leven en dan van ons gezin helemaal veranderd.

 

Yes! Now we look smart…!

Wat een blijdschap als zij hun nieuwe shirtjes zien
18-9-’21 Vandaag hebben wij een mooie tijd gehad met de spaargroep Apur Enlongo. Deze groep is iets minder expressief als andere groepen, maar ze zijn een soort ‘stille willy’ want ze doen het zo goed met elkaar. Als wij willen vertrekken verrassen wij hun nog met hun nieuwe shirtjes, of ‘uniforms’ zoals zij het noemen. Wat een blijdschap en dankbarheid, nu zien we er prachtig uit zegt de voorzitter van de groep. Vol trots poseren zij voor de groepsfoto. Dit shirt gaan ze met veel trots dragen!

 

Wat zijn ze blij om met elkaar een spaargroep te zijn!!

Op zaterdag 18 september’21 vertrek ik samen met Jane, Joseph en Ambrose naar Aloi in Alebtong om eindelijk weer deze spaargroep te ontmoeten.
10 november ’21

In februari’20 heb ik deze groep voor het eerst mogen ontmoeten, ik was nog niet vertrokken of toen kwam corona… Op zich valt het hier heel erg mee met de besmettingen, met name in de gebieden waar wij werken. Maar in de grote steden namen de besmettingen wel snel toe en toen heeft de President strenge maatregelen getroffen, die eigenlijk vandaag de dag nog van kracht zijn… bijna 2 jaar later. Kinderen gaan al die tijd niet naar school, markten zijn verboden en kerken zijn dicht. Maar ondanks alles heeft deze groep het met elkaar sparen en investeren in een kleine onderneming goed opgepakt. Zo heeft Odyek geïnvesteerd in kippen, Okweny handelt in huiden van geiten, Akite verkoopt zout en zeep (koopt ze in de stad Lira) en Ocele is zijn eigen “boda boda’ (taxi bedrijf met brommers) bedrijf begonnen.

Het is fijn weer zo bij elkaar te zitten, iedereen is aanwezig. Ze willen horen hoe het in Nederland is. Ze vertellen ook hoe blij ze vorig jaar waren met het enorme voedselpakket. Het heeft hun zo enorm geholpen, het eten maar ook mentaal was het een onbeschrijflijke steun.

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net begonnen, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
12 januari ’21

Deze groep was net in februari ’20 begonnen, ik mocht getuige zijn van hun enthousiasme, om met elkaar te gaan sparen, “deze kans laat je niet voorbij gaan” vertelde Okullu Jimmy mij “nu gaat ons leven echt veranderen…”. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze begonnen met sparen. En met succes, als groep hebben ze €1077,- bij elkaar gespaard. Dit bedrag ligt hoger dan wat de andere groepen gemiddeld hebben kunnen sparen in 2020, en dat als nieuwe groep! Iedereen in de groep heeft uit deze pot kunnen lenen en zo zijn ook ALLE 19 vrouwen en 11 mannen een klein bedrijfje begonnen. Als groep kijken ze uit naar het nieuwe jaar.

Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe “Cam wono karaka aber”!

 

Ook de spaargroep Apur Enlongo heeft de voedselpakketten ontvangen

Een paar weken terug zijn wij, St. Otuke, een actie begonnen “Corona Noodhulp” voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord Uganda ondersteunen.
4 juni ’20

Op dinsdag  2 juni’20  rijdt in alle vroegte ons lokale team voor de laatste keer met een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Alebtong om de laatste drie groepen te verrassen. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken, het hoofd van het district Chairman LC-V, de vertegenwoordiger van de president RDC en de pers, komen ze om 10 uur aan bij de groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lockdown in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket, wat bestaat uit 25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep, kunnen deze gezinnen de komende 4 weken van leven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Het team moet door naar de volgende groep, de leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis, vanavond kan de familie weer eten met elkaar.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.