2024 Spaargroep 2 – Adang Nyeko

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Adang Nyeko: "Wees niet jaloers"

Spaargroep gesponsord door: Particulier initiatief

Locatie: Amuria village, Aloi, Alebtong district. Spaargroep met 12 mannen en 18 vrouwen. Eind januari ’24 is deze spaargroep Adak Nyeko begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zoals Apio Kato (2e van rechts) die wij in oktober 2023 hebben leren kennen. De groep zal wekelijks op maandag middag bij elkaar komen in Aloi. Nu 19 jaar later krijgen deze mensen een kans om via de spaargroep hun leven in extreme armoede te veranderen.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

Wat een blijdschap

we hebben vandaag een uniform gekregen
20 februari ’24

Vandaag hebben wij de groep Adak Nyeko hun uniform gegeven. Dit is heel belangrijk hier, zo hoor je echt als groep bij elkaar. Dan ook maar gelijk dansen met elkaar om je blijdschap te laten zien.

Bezoek aan de spaargroep Adang Nyeko

Van ver zag ik al dansende en met takken zwaaiende mensen op de straat
17 februari ’24

Waarschijnlijk stonden ze al even op ons te wachten , maar toen ze de auto zagen begonnen ze gelijk te dansen, zingen en met hun takken te zwaaien. Het zwaaien met takken is hier een teken van blijdschap en dankbaarheid dat je komt. Het is altijd heel erg fijn elkaar voor de eerste keer te ontmoeten. Mooi om te horen hoeveel ze al geleerd hebben van het lokale Otuke team. De voorzitter van de groep, Dennis vertelt mij trots dat ze na de training gelijk zijn gaan sparen en nu, na een paar weekjes al 250,- in de pot hebben.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.