2019 Spaargroep 9 – Orib Cing

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Orib Cing: 'Laten we onze handen ineen slaan'

Locatie: Alebtong Parish in Alebtong district

Spaargroep leden: 30 mannen en vrouwen

Opgericht in mei 2019.

 

Updates:

Ze hadden het al op de radio gehoord

Dat ik weer in Lira ben
17 februari ’24

En wat fijn om elkaar dan na een tijd weer te zien! De groep is op een enkele na nog hetzelfde, 2 oudere deelnemers zijn helaas overleden Angelo en Richard en 2 hebben gekozen om naar een andere groep te gaan die dichter bij hun hutje is. Maar totaal zijn er weer 30 mannen en vrouwen die elke week nog steeds met elkaar sparen onder leiding van de voorzitter Ogwal Martin. Iedereen heeft een eigen bedrijfje en dus een inkomen. Zo kunnen ze de kosten betalen om te zorgen dat hun kinderen naar school kunnen. In deze groep zijn dat inmiddels 113 kinderen !!

Wel bijzonder dat ze de steun die ze tijdens de corona hebben gekregen aan o.a. voedsel nog steeds genoemd wordt. Dit heeft echt hun leven gered, omdat er op dat moment totaal geen voedsel beschikbaar was.

 

Inmiddels hebben ze de brillen ontvangen

Wat een blijdschap!!
28 november ’23

Ambrose heeft afgelopen week de brillen afgegeven bij de spaargroep. Sommige kregen nog een leesbril en andere hebben een bril op sterkte gekregen (voor veraf) die speciaal in Nederland voor hun zijn geslepen mmv St. Zienderogen.

 

Ook de deelnemers van de groep Orib Cing zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de anderen krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Getuigenis van Ogwal Martin

Deelnemer van de spaargroep Orib Cing
3 februari ’23

Ik ben Ogwal Martin en ik blij dat ik al jaren deelnemer ben van de spaargroep Orib Cing. Ik ben getrouwd en wij hebben 6 kinderen. Ik heb €100 kunnen lenen van de groep. Met dit geld heb ik mijn eerste geiten kunnen kopen die ik weer op de lokale markt verkoop. Inmiddels heb ik voldoende gespaard dat ik ook koeien kan kopen en verkopen. Mijn winst door het handelen in geiten is gemiddeld 5,- per geit en 12,50 per koe.

Ik heb nu een vast inkomen en hierdoor is mijn leven volledig veranderd! Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. 4 kinderen kunnen nu naar school, de andere 2 zijn nog te klein. Ik kan goed zorgen voor mijn gezin, we hebben in ieder geval eten en wij kunnen geld apart leggen voor als er geld nodig is voor medische zorg. Mijn droom is dat ik mijn business in 2023 nog verder kan uitbreiden.

 

De spaargroep Orib Cing zorgt altijd voor eten…

Het is echt een hele bijzondere groep…
22 december ’21

Inmiddels kom ik al meer dan 2 jaar regelmatig op bezoek bij deze groep. Het is altijd gezellig en je ziet dat het met iedereen beter gaat. Elke groep die wij opgezet hebben heeft zo zijn eigen dingen. Maar Orib Cing heeft wel heel veel bijzondere kanten. Zo zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten tijdens de zware corona tijd. Nee, ze zijn het kerkgebouwtje in hun omgeving verder af gaan bouwen. Het is nog niet klaar, maar ik was wel blij verrast te zien dat er zo hard gewerkt was. Eigenlijk hebben ze niks en toch investeren ze met elkaar. Als stichting doneren wij wat zakken cement en als je dit vertelt vliegen ze je om de hals van blijdschap. Wat ook bijzonder van deze groep is dat ze altijd iets voor ons koken, het maakt niet uit wanneer wij komen. Vroeg of laat, er wordt altijd eten gekookt en mogen wij niet vertrekken voordat we gegeten hebben. We hebben weer gesmuld van de posho, kip en fresh beans…

 

Ze staan te stralen in hun nieuwe ‘uniform’

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekent
17-9-’21

Vandaag hebben wij weer een mooie tijd met elkaar. We zingen, dansen met elkaar en er wordt ook veel gelachen. Ons leven is in de laatste jaren énorm veranderd, hier zijn wij met elkaar zó enorm dankbaar voor. Door deelnemer van deze groep te zijn hebben wij geleerd om als groep op te staan. Wat hebben wij een steun aan elkaar! En wat een verrassing als wij de nieuwe shirts laten zien, of ‘uniform’ zoals zij het noemen. Nu zien wij er ook nog prachtig uit, zegt de voorzitter met een big smile. Hier gaan wij zuinig op zijn en met veel trots dragen!

 

In december vieren wij een feestje!

Of de sponsor van de groep uit Nederland ook komt??
Op vrijdagochtend 17 september’21 rijd ik na een lange tijd weer samen met het lokale team, Jane, Joseph en Ambrose richting Aloi in het district Alebtong. Vandaag gaan wij 2 groepen bezoeken, de eerste is de spaargroep Orib Cing. Elke groep die je bezoekt is anders. Deze groep is altijd goed georganiseerd en hier kan je nooit weg zonder met elkaar te hebben gegeten…

Ze staan al op ons te wachten als wij nog een kilometer moeten rijden, al zingend en dansend, zwaaiend met takken lopen ze voor de auto uit. Dit is hun manier van laten zien hoe blij ze zijn, blij dat je weer de moeite neemt om hun op te zoeken. Als we eenmaal zitten worden er nog wat liederen voor ons gezongen, ze hebben hard geoefend en ze hebben zich netjes (in voetbal shirts die ze vorige keer hebben gekregen) aangekleed. Dan geeft de voorzitter van de groep, Daniel een toespraak. Wat zijn ze blij mij weer te zien en wat waren ze ongerust. Wat heeft het voedselpakket van vorig jaar hun erdoorheen geholpen, het eten maar ook mentaal was het een enorme steun! Ze hebben het door alle regels van de overheid, hier afwisselend streng of strenger, heel erg zwaar. Markten zijn dicht, scholen zijn dicht, kerken zijn dicht….. MAAR… deze groep is zo dankbaar dat ze juist nu als groep bij elkaar zijn. Ze blijven met elkaar sparen, al worden de bedragen wat minder omdat de handel afneemt, maar ze blijven positief. Dit jaar zijn ze 2 jaar bij elkaar, dit gaan wij in december vieren zegt Daniel. Of ik met de sponsors ook kom? We slachten een koe en maken er een heel groot feest van…

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de president strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer. Er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, weer begonnen. Maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart ’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen…

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lockdown, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

Deze enthousiaste groep van 23 vrouwen en 7 mannen was zo goed bezig met sparen en toen moest iedereen zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houdt dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier… Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch hebben ze een manier gevonden om te blijven sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep wel €1380,- bij elkaar gespaard. Een enorm bedrag en geeft ook aan hoe gedreven deze groep is. Gemiddeld werd er per spaargroep in 2020 zo’n € 770 gespaard, zij hebben bijna het dubbele weten te sparen. Met het resultaat dat iedereen in de groep geld heeft kunnen lenen en dat op dit moment alle mannen en vrouwen een kleine business heeft opgezet en dus zelf inkomsten genereerd! Deze foto is van de groep gemaakt toen ze in december eindelijk weer eens bij elkaar konden komen, en dit werd gelijk gevierd met een heerlijk flesje frisdrank!

Ze kijken enthousiast uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan wat betreft de corona beperkingen. Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe: “Cam wono karama aber!”

 

Alle deelnemers van de groep Orib Cing hebben een voedselpakket ontvangen

Een paar weken terug zijn wij, St. Otuke, een actie begonnen “Corona Noodhulp” voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord Uganda ondersteunen.
Op dinsdag  2 juni ’20  rijdt in alle vroegte ons lokale team voor de laatste keer met een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Alebtong om de laatste drie groepen te verrassen. Onder begeleiding van soldaten (voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken) is het hoofd van het district Chairman LC-V, de vertegenwoordiger van de president RDC en de pers onderweg. Ze komen ze om 12 uur aan bij de groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lockdown in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket (wat bestaat uit 25kg maïsmeel, 15 kg bonen die eventueel ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep) kunnen deze gezinnen de komende 4 weken vooruit. We hopen dat ze zo gezond blijven en voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Het team moet door naar de volgende groep, de leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis, vanavond kan de familie weer eten met elkaar.

 

Zorg voor elkaar

Als je in een spaargroep zit dan is een ander voordeel dat bij ziekte je er ook voor elkaar bent, niet alleen fysiek maar ook de financiële steun is er dan
Vandaag, 5 februari 2020, hebben Ambrose en Gabriele Ocen Bruno opgezocht in het ziekenhuis in Lira. Bruno is een deelnemer van de groep Orib Cing. Met tranen in zijn ogen verteld Bruno ons dat hij 1,5 week geleden opeens niet meer kon bewegen, zo’n pijn had hij in zijn buik. Het lokale ziekenhuisje in de bush zag al gauw dat ze hem niet voldoende konden helpen en hebben hem doorgestuurd naar een ziekenhuis in Lira. Daar kwamen ze er achter dat er een probleem met zijn darmen was en ze hebben dit operatief kunnen verhelpen. De kosten die je dan opeens hebt waren voordat Bruno in de spaargroep zat onmogelijk om te betalen. Dan was hij gewoon dood gegaan, vertelt hij. Maar nu ondersteunt de groep hem deels uit het potje ‘welfare’ en het andere deel kan hij lenen. Maar ze bellen mij ook elke dag uit de groep vertelt hij met een glimlach. Hoe mooi is het om dit te zien dat hun leven zo veranderd!

 

Wat een feest …… je eerste BH !!!

Wat wij zo gewoon vinden is hier een heel bijzonder bezit en dan stop je het niet onder je kleding maar laat je het zien!
De deelnemers van de Uganda reis van 2019 hebben koffers vol met voetballen, voetbaltenues, medicijnen EN bh’s meegenomen om uit te delen aan de verschillende spaargroepen die wij nu in Otuke hebben. Ook de vrouwen van de spaargroep Orib Cing konden een BH uitzoeken en hier staan ze vol trots te pronken met hun nieuwe BH. Uiteraard hebben de mannen er 1 mee kunnen nemen voor hun vrouw. Ook heeft deze groep een voetbal en shirts gekregen wat ze met veel enthousiasme hebben ontvangen. Deze mensen krijgen weer hoop in hun leven en dan heb je ook weer zin om aan je conditie te werken en achter een bal aan te rennen!

 

 

Bezoek spaargroep Orib Cing

Toen we aan kwamen rijden konden stond de hele groep al te wachten zingend, dansend en zwaaiend met takken….
6 februari ’20

Het is elke keer weer een feest om een spaargroep te mogen bezoeken, om te zien hoe het leven van de deelnemers veranderd. Nu ze de mogelijkheid hebben om geld te kunnen lenen kunnen ze investeren in een kleine onderneming. In deze groep zijn er een aantal die aardenwerken potten zijn gaan maken die ze verkopen op de markt, anderen verbouwen pinda’s en andere tomaten. Er zijn er ook die olie maken van chernuts. Niet alleen de mogelijkheid om geld te lenen veranderd hun leven maar ook het wekelijks bij elkaar komen brengt grote verandering. Tijdens mijn laatste bezoek in november 2019 heb ik brillen kunnen uitdelen, Patrick Obong raakte niet uitgelezen in zijn bijbel!

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.