2019 Spaargroep 8 – Onot Tam

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Onot Tam: "Laten we onze ideeën samenbrengen"

Locatie: Alebtong Parish in Alebtong district

Spaargroep leden: 30 waarvan 4 mannen en 26 vrouwen

Startdatum: Mei 2019

 

Updates:

Ik run een bedrijven met diepvries producten

Getuigenis van Atim Jannet
19 maart ’23

Ik ben Atim Jannet, 27 jaar oud en moeder van twee kinderen. Omdat ik deelnemer ben van deze groep heb ik de kans gekregen om geld te lenen en heb ik inmiddels mijn eigen bedrijfje op kunnen zetten. Ik verkoop bevroren maaltijden in onze gemeenschap en de dorpjes om mij heen. Ik heb hiervoor €50 geleend van de groep wat ik inmiddels terug betaald heb. Ik heb nu een behoorlijk vast inkomen van €5 per week. Dit heeft mij enorm geholpen om de openstaande ziekenhuis rekening te betalen.

 

Dit ‘uniform’ zal met veel trots gedragen worden

Het is niet uit te leggen wat dit voor hun betekent
9 december ’21

18-9-’21 Vandaag hebben wij een mooie tijd met elkaar gehad, zo fijn elkaar weer te zien en te spreken. Als groep slepen ze elkaar door de moeilijke tijd van corona heen met al zijn beperkingen. Als wij willen vertrekken verrassen wij hun met de nieuwe shirts, of ‘uniform’ zoals zij het noemen. Ze weten niet hoe snel ze het nieuwe shirt moeten aantrekken en vol trots staan ze als groep als wij een foto van hun maken. Wat zijn ze dankbaar. Met dit shirt zien wij er prachtig uit, zegt Jeanette, de voorzitter van de groep.

 

Wat fijn om elkaar weer te zien!

Op zaterdag 18 september’21 vertrek ik samen met Jane, Joseph en Ambrose naar Aloi in Alebtong om eindelijk weer deze spaargroep te ontmoeten.
10 november ’21

In februari’20 heb ik deze groep voor het eerst laatst gezien, ik was nog niet vertrokken of toen kwam corona….. Op zich valt het hier heel erg mee met de besmettingen, met name in de gebieden waar wij werken. Maar in de grote steden namen de besmettingen wel snel toe en toen heeft de President strenge maatregelen getroffen, die eigenlijk vandaag de dag nog van kracht zijn: bijna 2 jaar later. Kinderen gaan al die tijd niet naar school, markten zijn verboden en kerken zijn dicht. Maar ondanks alles blijft deze groep sparen met elkaar en is er altijd geld beschikbaar voor iemand om te lenen. Zo vertelt Ogang dat hij geïnvesteerd heeft in geitjes, Ojok koopt grote balen bonen in de stad en verkoopt ze locaal in kleine hoeveelheden, Auma heeft geïnvesteerd in kippen en Acen maakt olie van speciale noten (chernuts).

Het is fijn weer zo bij elkaar te zitten, bijna iedereen is aanwezig. De voorzitter van de groep, Jeanette vertelt hoe blij ze vorig jaar waren met het enorme voedselpakket. Het heeft hun zo enorm geholpen, het eten maar ook mentaal was het een onbeschrijfelijke steun.

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lockdown. Mondkapjes werden verplicht en samenkomsten zijn verboden. De kinderen zijn een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

Deze enthousiaste groep was zo goed bezig met sparen en had zoveel plannen voor 2020. Ze hadden als doel wel 30 miljoen UGX (rond de 7000 euro) te sparen om zo een bank op te zetten voor de gemeenschap om hun heen… en toen kwam corona… Iedereen moest zich aan de strenge lockdown regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houdt dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maandenlang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep nog €650 bij elkaar gespaard. Dit heeft ervoor gezorgd dat nu alle mannen en vrouwen in de groep geld hebben kunnen lenen en allemaal hebben ze nu een klein bedrijfje waar ze inkomsten uit genereren. Fantastisch!

Ze kijken uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan met betrekking tot de beperkingen door corona. Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe:  “Cam wono karama aber!”

 

Ook de groep Onot Tam heeft de voedselpakketten ontvangen

Een paar weken terug zijn wij een actie begonnen: “Corona Noodhulp”. Dit is voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord Uganda ondersteunen.
Op dinsdag  2 juni’20  rijdt in alle vroegte ons lokale team voor de laatste keer met een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Alebtong om de laatste drie groepen te verrassen. Onder begeleiding van soldaten (voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken) gaan het hoofd van het district Chairman LC-V, de vertegenwoordiger van de president RDC en de pers onderweg. Ze komen om 2 uur aan bij de groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lockdown in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket (25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep) kunnen deze gezinnen de komende 4 weken overleven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Het team moet door naar de volgende groep, de leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis. Waar de één alles op zijn fiets pakt loopt de ander met 45 kg op zijn hoofd.  Vanavond  hebben al deze families weer eten in hun bord.

 

Bezoek aan de spaargroep Onot Tan

Deze groep heeft grote plannen voor 2020 !
Het is 7 februari’20 en in alle vroegte vertrekken Gabriele en Jane van het lokale team in Uganda naar Alebtong om de groep Onot Tan te bezoeken. Het is vandaag hun spaardag, dus als het goed is, is de hele groep aanwezig. Als wij aankomen zit de hele groep (compleet) al op ons te wachten in de schaduw van een mango boom.  Onot Tan is een groep die het voor elkaar krijgt om, in vergelijking met andere groepen, veel geld te sparen. Deze groep is zo fanatiek geworden met het sparen dat ze voor 2020 hele grote plannen hebben. Zo willen zij naast het sparen wat ze als spaargroep al sinds vorig jaar doen, ook extra geld gaan sparen. Het doel is om dit jaar 30 miljoen extra te sparen, dit is ongeveer 7,5 duizend euro!! Het geld willen ze op de bank in Lira zetten en als er voldoende geld is gaan ze een kleine office bouwen om zo een lokaal bankje te beginnen. Omdat door het spaarprogramma hun eigen leven zo veranderd, willen ze dat meer mensen uit de gemeenschap toegang krijgen om geld te kunnen lenen. Uiteraard zal er ook rente betaald moeten worden (dit wordt hun extra inkomsten bron als groep), dit zal een percentage zijn die voor hun betaalbaar is. Mooi om te zien dat als er HOOP terug komt in hun leven, ze ook groter gaan denken.  Wij blijven deze groep nog een heel jaar begeleiden met ons programma.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.