2019 Spaargroep 7 – Can Mito Yele

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Can Mito Yele: "Als je arm bent moet je hard werken"

Locatie: Omwonylee Parish, Ogor sub-county in Otuke district

Spaargroep leden: 22 vrouwen en 8 mannen

Deze spaargroep Can Mito Yele, vertaald “als je arm bent moet je hard werken”, is een groep uit de deelgemeente Ogor in Otuke district. De groep bestaat uit 22 vrouwen en 8 mannen. Ogor is een gebied waar de armoede die je ziet nog extremer is dan wij in de andere gebieden tot nu toe hebben gezien. Maar wat een positieve drive hebben ze, nu al!!

 

Updates: 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer. Er waren al een paar groepen begonnen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest. Maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen…

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lockdown, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

Deze enthousiaste groep van 22 mannen en 8 vrouwen was zo goed bezig met sparen, zodat iedereen uit de groep een kans zou krijgen geld te kunnen lenen uit de pot. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lockdown regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier… Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep een enorm bedrag bij elkaar gespaard, het hoogste van alle groepen in 2020, namelijk €2300. Fantastisch! De meesten uit deze groep hebben nu een eigen kleine bedrijfje kunnen opzetten, helaas zijn er nog 3 mannen en 3 vrouwen waarbij het nog niet gelukt is. Bij hun was met name het probleem de beperkingen door de lockdown waarbij alle markten verboden werden. Maar deze 6 zijn sterk en positief en gaan het in 2021 weer proberen.

De groep kijkt uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan. Ze wensen iedereen in Nederland een heel voorspoedig nieuw jaar toe: “Cam wono karama aber!”

 

Wat waren de deelnemers van de spaargroep Can Mito Yele blij verrast

Een paar weken terug zijn wij een actie begonnen: ‘Corona noodhulp’. Voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.
15 juni ’20

Op vrijdag 29 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover, na de groep Kubere Ber wordt ook de andere groep in Ogor, Can Mito Yele verrast met voedselpakketten. Onder begeleiding van soldaten (voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken) gaan het hoofd van het district Chairman LC-V, de vertegenwoordiger van de president RDC en de pers onderweg. Ze komen ze om 11 uur aan bij deze groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lockdown in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars. Wat er is is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket (25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep) kunnen deze gezinnen de komende 4 weken overleven. We hopen dat ze zo gezond blijven en voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Op de foto wordt de bakolie verdeeld, iedereen krijgt 2 liter, om mee naar huis te nemen. Als iedereen het voedselpakket heeft ontvangen en ze hun blijdschap hebben geuit door te zingen en te dansen gaat het team snel verder naar de volgende groep, Alle leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis, vanavond kan de familie weer eten met elkaar.

 

Bezoek van Gabriele en het lokale team aan de spaargroep Can Mito Yele

Vrijdag 31 mei’19 vertrekken wij, Gabriele en het lokale team van Ambrose, Jane en Robert naar de deelgemeente Ogor in het district Otuke. Met zang en dans worden wij warm ontvangen door de groep Can Mito Yele.
14 juni ’19

Wij krijgen een update door John, de voorzitter van de groep. Het gaat goed met de groep, iedereen komt trouw elke week naar de bijeenkomst en er wordt goed gespaard. Er zit inmiddels al €356,50 in de pot, waaruit de deelnemers al regelmatig een kleine lening van opnemen. De leningen worden allemaal terug betaald met een rente percentage van 7% wat voor iedereen goed te doen is. John geeft aan dat ze graag meer onderwijs willen krijgen over hoe ze het beste het land kunnen bewerken. Graag zouden wij als groep graag willen investeren in het verbouwen van simsim, maar hiervoor is nog niet voldoende geld. Ook zou een os en een ploeg het werk op het land makkelijker maken. Een hele andere uitdaging die zij hebben is dat ze regelmatig gestoord worden tijdens de bijeenkomst door andere mannen en vrouwen die ook zo graag een spaargroep zouden willen starten. Wij hebben aangegeven dat wij deze groep op de lijst zetten en zodra er voldoende geld is, deze groep kan beginnen.

Costa Ojede, 57 jr, vertelt ons dat zij door een lening van €14 shear nuts heeft kunnen kopen. Van deze noten heeft zij olie gemaakt die zij weer goed heeft kunnen verkopen. Door de winst die ze nu maakt heeft zij voldoende geld om haar kinderen naar school te sturen. Wat is ze trots dat ze dit nu als ‘single-mother’ kan doen voor haar kinderen!

Olurt Nelson van 53 jr oud, vertelt ons dat ook zijn kind terug naar school kon omdat hij door de lening die hij kon krijgen, is gaan handelen in witte mieren (een delicatesse hier). Hij heeft €12 geleend en hij heeft hiervoor witte mieren gekocht. 1 cup verkoopt hij nu voor 24ct waarbij hij een winst heeft van 50%. Deze getuigenissen stimuleren de andere deelnemers weer om ook iets op te gaan zetten.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.