2019 Spaargroep 6 – Kubere Ber

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Kubere Ber: "Handen samen"

Spaargroep gesponsord door: Rotaryclub Zwartewaterland

Locatie: Oluru Parish, Ogor sub-county Otuke district

Spaargroep leden: 29 vrouwen en 1 man

Deze groep Kubere Ber komt uit Ogor, een deelgemeente van Otuke district. De groep bestaat uit 29 vrouwen en 1 man.

Als groep willen ze vechten tegen de armoede en zien ze het spaarproject als een kans om hieruit te komen.

 

Updates: 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen en er zijn geen markten meer. Er waren al een paar groepen begonnen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest. Maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen…

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

Deze enthousiaste groep van 29 vrouwen en 1 man was zo goed bezig met sparen zodat iedereen uit de groep een kans zou krijgen geld te kunnen lenen uit de pot. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lockdown regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier… Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep nog €460 bij elkaar gespaard. Uit deze pot hebben toch nog verschillende geld kunnen lenen en ondanks de moeilijke omstandigheden hebben nu 23 vrouwen en de enige man in de groep een klein bedrijfje op kunnen zetten waar ze wat geld mee verdienen. Het streven voor het nieuwe jaar is dat bij de huidige bedrijfjes de inkomsten gaan toenemen en dat de resterende 6 vrouwen ook iets op kunnen zetten.

De groep is positief en ze waren blij dat ze in december toch nog even bij elkaar zijn geweest. Iedereen in de groep is gezond en ze kijken uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan. Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor de Rotaryclub Zwartewaterland een heel voorspoedig nieuw jaar toe: “Cam wono karama aber!”

 

Kubere ber is de eerste groep die de voedselpakketten mag ontvangen

Een paar weken terug zijn wij, stichting Otuke, een actie begonnen ‘Corona noodhulp’ voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.
Op vrijdag 29 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover, de eerste groep in Ogor, Kubere ber, krijgt voedselpakketten uitgedeeld. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken, het hoofd van het district Chairman LC-V, de vertegenwoordiger van de president RDC en de pers, komen ze om 10 uur aan bij de groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lock down in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket (25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep) kunnen deze gezinnen de komende 4 weken overleven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Op de foto wordt de voorzitter van de groep Aynes geïnterviewd voor de lokale radio en krant. Het team moet door naar de volgende groep, de leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis, vanavond kan de familie weer eten met elkaar.

 

Groepsproject van Kubere Ber

Tijdens het bezoek van Gabriele aan de spaargroep Kubere Ber in Februari’19 heeft de groep zaad gekregen voor courgette, kool en tomaten. Nu, eind mei ga ik kijken wat ze ermee gedaan hebben.
14 juni ’19

De groep was zo blij met de zaden die namens de donor gesponsord werden, ze hebben het project gelijk opgepakt. Een stuk grond werd klaargemaakt en de zaden werden in de ‘nursery beds’ geplant. Normaal begint in de maand maart het regenseizoen, maar de eerste regen kwam pas eind mei…! Door de enorme hitte is een groot deel verloren gegaan, maar Anyess vertelt trots dat de een deel hebben kunnen redden, zoals je op de foto kan zien. Deze gaan ze uitzetten op het land erachter en zo hopen ze toch nog een opbrengst te krijgen waarvan de winst weer in de pot gaat.

 

Bezoek van Gabriele met het lokale team aan de spaargroep Kubere Ber

Vrijdag 31 mei’19: Met veel gezang, dans en zwaaiend met takken werden wij 300 meter voor de plek van de bijeenkomst al opgewacht en zo in een vrolijke escorte naar de plek gebracht!
12 juni ’19

Wat een enorme positieve spirit zit er in deze groep van 29 vrouwen en 1 man. Maar Dennis staat zijn mannetje wel binnen de groep. de voorzitter van de groep Anyess Kele Acuru, bevestigd dat het een hechte groep is en iedereen komt trouw naar de wekelijkse bijeenkomst. Inmiddels heeft de groep €391 gespaard en zit er ook wat in de pot voor onvoorzien. Vele deelnemers hebben al geld kunnen lenen en hebben geïnvesteerd in een kleine onderneming. Hier 2 voorbeelden van Mary en Hellen.

Okori Mary geeft aan dat ze erg blij is dat ze in de spaargroep zit, de manier zoals ze nu zaken kan doen veranderd haar leven! Nu heeft zij de gelegenheid gekregen om €35,50 te lenen. Hier heeft ze Posho (maismeel) voor gekocht in de stad en verkoopt het op de lokale markt. Elke keer maakt ze een winst van €3. Dit bedrag spaart ze om straks te investeren in goed zaad om te zaaien op haar stukje grond.

Hellen Ocen geeft aan dat zij €33 heeft kunnen lenen, wat ze inmiddels ook heeft terg betaald. Ze koopt bonen in de stad en verkoopt het lokaal. De winst die ze per keer maakt is €3,75. Dit bedrag spaart zij en trots vertelt zij dat het bedrag groot genoeg was om er een geitje voor te kopen.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.