2019 Spaargroep 5 – Alango War Drama Group

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Alango War Drama Group

Locatie: Alango Parish, Adwari sub-county, Otuke district

Spaargroep leden: 17 mannen en 13 vrouwen

Alango War is een bijzondere groep, sowieso omdat er meer mannen zijn dan vrouwen. Met elkaar verwerken zij hun oorlogstrauma’s door te spelen wat er in die tijd met hun gebeurd is. Heel erg indrukwekkend om te zien. Het verleden willen zij achter zich laten en willen zij als nieuwe spaargroep hard met elkaar te werken zodat zoveel mogelijk deelnemers van de groep een kans krijgen geld te lenen en zo een klein bedrijfje kunnen beginnen. Dit is ook een muzikale groep, inmiddels hebben zij hun traditionele muziekinstrumenten opgepakt en maken ze vaak muziek met elkaar en zingen zij over het verleden en over de toekomst.

 

Updates

Alango War speelt weer een mooi drama stuk

Dinsdag 17 oktober’23

Vandaag krijgt de groep Alango War bezoek van Nederlandse vrouwen. Eerst spelen ze een paar eigen geschreven nummers, waarvan in 1 lied wij al de beste wensen krijgen voor kerst en het nieuwe jaar. Vervolgens spelen ze een drama stuk over de impact die het op je leven heeft als je deel kan nemen aan een spaargroep. Dan gaat iedereen zich omkleden om het bezoek mee te nemen in de gruwelijke feiten van de oorlog met J.Kony.

 

Alango War Drama Group

Locatie: Alango Parish, Adwari sub-county, Otuke district Spaargroep leden: 17 mannen en 13 vrouwen Alango War is een bijzondere groep, sowieso omdat er meer mannen zijn dan vrouwen. Met elkaar verwerken zij hun oorlogstrauma’s door te spelen wat er in die tijd met hun gebeurd is. Heel erg indrukwekkend om te zien. Het verleden willen zij achter zich laten en willen zij als nieuwe spaargroep hard met elkaar te werken zodat zoveel mogelijk deelnemers van de groep een kans krijgen geld te lenen en zo een klein bedrijfje kunnen beginnen. Dit is ook een muzikale groep, inmiddels hebben zij hun traditionele muziekinstrumenten opgepakt en maken ze vaak muziek met elkaar en zingen zij over het verleden en over de toekomst.

 

 

Alango War speelt weer een mooi drama stuk
3 november ’23

 

Dinsdag 17 oktober’23

Vandaag krijgt de groep Alango War bezoek van Nederlandse vrouwen. Eerst spelen ze een paar eigen geschreven nummers, waarvan in 1 lied wij al de bestewensen krijgen voor kerst en het nieuwe jaar. Vervolgens spelen ze een drama stuk over de impact die het op je leven heeft als je deel kan nemen aan een spaargroep. Dan gaat iedereen zich omkleden om het bezoek mee te nemen in de gruwelijke feiten van de oorlog met J.Kony.

 

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen
2 november ’23

 

16 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Alango War Drama Group en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mesnen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

 

Getuigenis van Ojede Samuel Omara

Ik heb geïnvesteerd in goed zaad om tomaten te verbouwen
13 september ’23

 

Ik heet OJEDE SAMUEL OMARA, 46 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 7 kinderen. Ons oudste is 22 jaar en de jongste is 4 jaar oud. Alle kinderen gaan allemaal naar school. Voor mijn werk verbouw ik gewassen cassave, bonen, zonnebloemen, kool, aubergines, tomaten en andere groene groenten. Via de spaargroep kon ik deze keer kreeg 100.000=  lenen (€25) en hiervoor heb ik goed zaad gekocht om tomaten te verbouwen. Een doos tomaten verkoop ik voor 15.000,- (3,50) en elke week kan ik minimaal 30 dozen oogsten en op de lokale markt verkopen Mijn inkomsten per week zijn nu gemiddeld  450.000,- (€110,-). Deze inkomsten helpt mij enorm met het betalen van schoolgeld voor mijn kinderen, het kopen van andere essentiële benodigdheden voor het gezin en zelfs het betalen van hun medische rekeningen. Ik ben OHF heel erg dankbaar voor het feit dat ik de kans heb gekregen om deel uit te maken van de groep waar ik op elk moment de gelegenheid heb om geld te lenen en zo mijn business uit te breiden.

 

 

 

Getuigenis van Adong Betty

Ik heb geïnvesteerd in kippen
21 juni ’23

 

Adong Betty, 45 jaar oud, uit het dorp Nakasero, de parochie van Alango, zij runt inmiddels verschillende succesvolle bedrijfjes omdat ze geld kan lenen van de spaargroep. Haar befrijfjes lopen goed. In 2003 werd haar man neergeschoten en vermoord, waardoor ze als weduwe met acht kinderen achterbleef. Adong Betty gebruikt een deel van de winst om het schoolgeld van haar kinderen te betalen. Twee van hen gaan naar de middelbare school en een ander gaat naar een lokale privéschool. Een van haar bedrijfjes verkoopt kippen. Haar familie eet de eieren en ze verkoopt de kuikens om schoolboeken voor haar kinderen te kopen.

 

 

 

Waar zit de opening, vraag Robinah?

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

 

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Alango War. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor vele was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegene die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

 

 

Ik verkoop kuikens om schoolboeken te kopen voor mijn kinderen

Getuigenis van Adong Betty
19 maart ’23

 

foto komt nog

Ik ben Adong Betty, 45 jaar oud, en ik kom uit het dorp Nakasero. In 2003 werd mijn man neergeschoten en overledd, nu ben ik een weduwe vrouw met 8 kinderen. Omdat ik in deze spaargroep zit heb ik een bedrijfje op kunnen zetten, inmiddels heb ik in de afgelopen jaren meerdere bedrijfjes opgezet. Zo handel ik in kippen en verkoop ik eieren en kuikens. Door deze inkomsten kunnen mijn kinderen naar school. De kuikens verkoop ik en hier koop ik schoolboeken voor. Twee van mijn kinderen zitten op de middelbare school en 1 gaat er naar een lokale prive school. Ik ben zo trots dat ik dit kan doen!

 

 

 

Onze geit beviel van een tweeling!!

Ik ben Oyar David….
19 maart ’23

 

Ik ben Oyar David, 41 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 2 kinderen. Ik ben zo blij dat ik in deze spaargroep zit. Mijn leven is volledig veranderd. En nu kwam OHF ook nog met een geitjesproject omdat er in Nederland engeltjes waren verkocht! De geit die ik kreeg beviel van een tweeling en dan heb je zomaar opeens 3 geitjes, wat een enorm bezit!! Ben zo blij en dankbaar.

 

 

Al heel snel was mijn geit bevallen van een kleintje….

Ik ben Akoli Molly……
19 maart ’23

 

Akoli Molly 35 jaar oud ik ben getrouwd enwij hebben 6 kinderen. Wij wonen in het dorp Nakasero in Otuke District. Al snle toen ik mijn geit kreeg is zij bevallen van een klein geitje. Ik ben zp enorm blij met dit project. Wij hadden vroeger altijd vee, maar de karamojong heeft als ons vee afgenomen, vreselijk! Maar nu hebben wij 2 geitjes en er gaan er vast nog veel meer komen. Door dit project heb ik deze kans gekregen en geleerd om het geitje niet te verkopen als is dit soms aantrekkelijk als wij het financieel zwaar hebben. Ik ga dit nooit vergeten, de dag dat wij een geit kregen als spaargroep!! Ik ben zo dankbaar voor de steun van het team van OHF en alle donateurs in Holland.

 

 

Ons eerste geitje is geboren!

Ik ben Apio Jennifer…
19 maart ’23

 

Ik ben Apio Jennifer, 27 jaar oud, getrouwd en wij hebben 3 kinderen. Mijn geit die ik gekregen heb, is bevallen van dit prachtige jong. Er waren engeltjes gemaakt in Nederland en wij kregen een geit, ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik zit al jaren in deze spaargroep, en mijn leven is zo enorm veranderd. We lachen met elkaar en we werken samen als een team. Hoop is terug gekomen in ons leven. Ik ben OHF zo dankbaar voor de kans die ze ons geven en de steun die wij uit Nederland krijgen. Wie weet kan ik er ooit wel eens heen om de mensen daar te bedanken.

 

 

Getuigenis van Okello Benson

Ik heb geld kunnen lenen van de groep om stenen te maken
8 februari ’23

 

Ik ben Okello Benson en ik ben 53 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 4 kinderen. Als spaargroep zijn wij al meer dan 4 jaar bij elkaar. We hebben een hele speciale band met elkaar wat mij enorm heeft geholpen zowel op financieel gebied als op emotioneel gebied. Hier ben ik nog elke dag zo dankbaar voor. Binnen ons gezin heerst nu ook rust en vrede. Als gezin werken wij samen in ons bedrijfje. Wij maken stenen om huizen te bouwen. Door de spaargroep heb ik € 25 kunnen lenen waarmee wij ons bedrijfje hebben opgezet. In de afgelopen 2 maanden heb ik de lening terug kunnen betalen. Elke rij stenen die ik kan verkopen levert € 22,50 op. In de laatste 2 maanden hebben wij 9 rijen kunnen verkopen en hebben wij meer dan € 200 winst gemaakt. Hiermee kan ik zorgen dat de kinderen naar school kunnen, hebben wij voldoende eten en kunnen wij als het nodig is medische zorg betalen. Ik ben een trots en blij man!

 

 

Een toneelstuk over het drama wat in Barlonyo is gebeurd

Alango War speelt dit samen met de spaargroepen uit Barlonyo
8 februari ’23

 

De naam Alango War Drama groep zegt het al, ze kunnen naast muziek maken en dansen met elkaar ook heel goed toneel spelen. Daarom hebben wij hun uitgenodigd om er vandaag bij te zijn zodat de groepen uit Barlonyo veel van hun kunnen leren. Het was erg indrukwekkend om het verhaal wat je kent nu ook echt gespeeld te zien op de plek waar het gebeurde, de aanval op het vluchtelingen kamp van Barlonyo waar in 1 nacht honderden mensen en kinderen zijn vermoord, verminkt of ontvoerd om kindsoldaat te worden in het leger van J.Kony.

 

 

Wat is dit toch een dynamische groep!

Op donderdag 7 april vertrekken wij met het team richting Alango in Otuke
8 april ’22

 

Vandaag gaan wij de spaargroep Alango war verrassen en verblijden met “drama costumes”. Wij denken dan aan kleding om hun drama op te voeren maar hier betekend dat een paar gordijnen (voor het aangeven van de verschillende scenes in het stuk) en 2 drums plus geld waar ze zelf nog andere kleine items voor gaan kopen. Dit te mogen ontvangen als groep wordt zo enorm gewaardeerd en betekend zoveel voor ze! De drums moesten gelijk getest worden en even later stonden we met z’n allen één van de traditionele dansen op te voeren!

 

 

Deze spaargroep laat zien wat het betekend als je bij elkaar in een groep zit

Als een deelnemer gaat trouwen dan ben je er voor elkaar!!
23 januari ’22

 

22-1-22. Vandaag gaan wij met elkaar als team OHF naar de trouwerij van Geoffry en Susan. We hebben hiervoor een nieuw uniform laten maken en we vinden zelf dat we er prachtig uitzien. Hoe mooi om te zien dat zo’n spaargroep met elkaar alles doet om Geoffrey en Susan te helpen op deze belangrijke dag. Een aantal zijn vanmorgen vroeg al begonnen de plek waar het feest zal zijn klaar te maken, andere zijn al vroeg begonnen om eten te maken en weer een andere groep heeft een bijdrage in de kerkdienst. Mooi om te zien dat naast het sparen ook een enorme vriendschap met elkaar is gegroeid. We hebben door onze aanwezigheid het bruidspaar nog extra gelukkig kunnen maken. Hoe fijn is dat! Het begint al schemerig te worden als we weer over de stoffige wegen terug rijden naar Lira.

 

 

Kan je mijn foto nemen?

Okello staat te stralen met zijn geit die hij net gekregen heeft.
21 januari ’22

 

21-1-22.  Er was een actie op onze site om engeltjes te kopen. Deze actie heeft zoveel opgebracht (zie actie kerstengel) dat diegene die de actie had opgezet graag geitjes wilde kopen. Zo konden wij deze groep Anlango War allemaal blij maken met een geit vandaag. Maar eerst hebben we met elkaar gedanst en muziek gemaakt. T’is bij deze groep altijd een feestje. Het gaat goed met ze, al is het voor iedereen wel erg lastig om alle kinderen naar school te kunnen laten gaan. Hopelijk laten we heir de corona beperkingen achter ons en kan iedreen weer verder met zijn eigen business en zorgen voor de nodige inkomsten.

 

 

Uganda weer in totale lockdown….

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

 

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona…… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

 

Deze enthousiaste en muzikale groep Alango War was zo goed bezig met sparen zodat iedereen uit de groep een kans zou krijgen geld te kunnen lenen uit de pot. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep nog €310 bij elkaar gespaard. Inmiddels hebben alle mannen en vrouwen een kleine business opgezet en hebben zo hun eigen inkomen opgebouwd.

Ze kijken uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan en zij als groep weer zin hebben om plannen te maken met elkaar. Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe “Cam wono karama aber”!

 

 

Spontaan gaat de hele groep zingen en dansen uit blijdschap en dankbaarheid….

Een paar weken terug zijn wij, stichting Otuke, een actie begonnen ‘Corona noodhulp’ voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.
11 januari ’21

 

Op zaterdag 30 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover,  de groepen in Alango dus ook de groep Alango War krijgt vandaag de voedselpakketten uitgedeeld. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken, komen ze om 1 uur aan bij deze groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lock down in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket, wat bestaat uit 25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep, kunnen deze gezinnen de komende 4 weken van leven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Okeng Chris vertelt aan onze medewerker Jane hoe blij verrast hij en de groep was om te horen dat er voedsel door OHF uitgedeeld zou worden. En waar hoop je dan op? Misschien wel een paar kg maïsmeel zegt Chris. Wat een bemoediging om dan zoveel eten in ontvangst te mogen nemen. Op de foto worden alle voedselpakketten uitgedeeld, iedereen gaat met alle zakken voedsel en een big smile richting huis! Vanavond hebben de families weer te eten. Maar eerst wordt hun blijdschap en dankbaarheid geuit door spontaan te zingen en te dansen met elkaar. Dan vertrekt het team snel verder naar de volgende groep.

 

 

Bezoek aan de spaargroep Alango War

Het is zo erg wat hier tijdens de oorlog gebeurd is, ze zullen je nooit alles kunnen vertellen…..
8 februari ’20

 

Vrijdag ochtend 7 februari’20 gaat Gabriele met Jane van ons lokale team, de groep alango War bezoeken. Het gaat erg goed met deze groep, het sparen gaat goed en vele deelnemers hebben in het afgelopen jaar geld kunnen lenen en de meeste hebben met dit geld een kleine onderneming opgezet. Zo beginnen ze zelf hun inkomsten op te bouwen en komen ze uit de cirkel van de extreme armoede, waar nog teveel mensen in dit gebied in leven. Het is altijd een feestje om deze groep te ontmoeten, uiteraard spelen ze muziek op hun lokale instrumenten en wordt en uitbundig gezongen en gedanst. Een warm welkom! De donors van deze groep krijgen de hartelijke groeten.

De groep is nog helemaal kompleet. Na de bijeenkomst bezoeken wij 1 van de deelnemers thuis. Na ongeveer 1 km lopen komen we aan bij het huisje van de 48 jarige Okeng Chris. Hier woont hij met zijn vrouw Dorcas en samen hebben zij 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar oud. Omdat Okeng Chris in de spaargroep zit heeft hij kunnen investeren in beter zaad en verbouwd hij pinda’s en mais op zijn eigen stuk grond naast hun huis. Hierdoor kan hij nu alle schoolfee’s betalen voor alle 6 de kinderen, vertelt hij met veel trots.

Okeng Chris was 29 jaar oud toen hij ’s nachts op 27 juli om 11 uur precies werd opgeschrikt door de rebels van de LRA. Hij werd uit zijn hutje gesleurd en zijn handen werden op zijn rug vastgebonden. Hoe weet ik niet, maar hij en negen andere die mee werden genomen, moesten een zware bagage dragen. De rebels wilde richting corner adwari maar wilden niet dezelfde weg terug lopen, dus moest Chris ze de weg wijzen. Het werd een zware tocht door de bush. Toen ze er bijna waren liepen ze in een hinderlaag van het ugandese leger. Chris wist te ontsnappen samen met 8 andere, helaas is er 1 van de groep nooit meer terug gekomen. Na alles wat hij toen en erna heeft meegemaakt (dit is te pijnlijk om te delen zegt hij) was hij er van overtuigt dat hij het niet ging overleven. Als hij toch zou sterven dan moest dit rond zijn huis zijn zo had hij besloten. Zijn familie was veilig in Lira in een kamp ondergebracht. Zo heeft hij zich in de omgeving van zijn huisje maanden lang in de bush verstopt. Pas rond 11 uur in de avond durfde hij iets eten te maken voor zichzelf. Het werd in die tijd zo gevaarlijk in dit gebied, er was zoveel geweld van de rebels. Overal lagen doden en gewonden. Hij probeerde zoveel mogelijk de doden bij de familie terug te brengen en zocht hij hulp voor de gewonden. Hij vertelt ook dat hij getuigen is geweest van veel openlijke verkrachtingen van de rebels met jonge meisjes uit de omgeving. Helaas is hij zijn moeder in die tijd verloren, hij wilde haar naar Lira brengen omdat ze zo ziek was, maar onderweg werden ze beschoten en is zij aan haar verwondingen overleden. Dan geeft hij opeens aan dat hij niet meer kan vertellen, t’is te pijnlijk………

 

 

Hasselt voetbalt tegen Sneek in Uganda !!

De groep Alango War heeft groene shirts gekregen van de voetbal vereniging Olympia’28 uit Hasselt (ov) en speelt vandaag tegen Peko Pe Tum die shirts heeft gekregen van de voetbal vereniging ONS uit Sneek (oranje shirts).
12 juni ’19

 

Op het voetbalveld van de lagere school in Adwari mogen wij de wedstrijd spelen van Sneek tegen Hasselt. Vanwege afgelopen vakantie is het gras op sommige plekken wel 20-30 cm hoog, maar dat mag de pret niet drukken. Na een swingende warming-up gaat de strijd beginnen. Wat is iedereen gemotiveerd om te winnen, jong en oud, mannen en vrouwen lopen zich in het zweet onder aanmoediging van de overige groepsleden en honderden kinderen van de basis school.

Wat een feest om iedereen zo te zien genieten, ik zit naast een bloedfanatieke oma van 81 jaar uit de groep Peko Pe Tum, die haar groep non-stop tips aan het geven is. Het is dat ze slecht ter been is, anders had ze zelfs wel mee willen doen.

 

 

Bezoek van Gabriele en het lokale team aan Alango War in Otuke

Op woensdagochtend 29 mei’19 reizen wij, Gabriele en ons lokale team van Ambrose, Jane en Opio, al vroeg naar Otuke om een bezoek te brengen aan de spaargroep Alango War Drama Group.
12 juni ’19

 

Wat blijft dit toch een bijzondere mooie groep!  We zingen en dansen eerst met elkaar voordat wij een update krijgen van Chris, de voorzitter van de groep.De groep is nog helemaal compleet en komt wekelijks bij elkaar. Ze hebben inmiddels €268 gespaard met elkaar. Uit de ‘pot’ hebben nu 13 mannen en 12 vrouwen geld kunnen lenen. Het geleende geld plus de rente (7%) wordt door iedereen netjes terug betaald. Ook hebben ze een potje “welfare” (onvoorzien) waaruit ze Susan Aciel hebben betaald om zich te laten behandelen aan zweren, dit heeft haar leven gered zoals ze zelf aangeeft.

Alango War is een groep met veel ambities. Zo willen zij graag een muziek installatie, ten eerste om deze te gebruiken als zij zelf optreden met hun drama stuk over de oorlog, ten tweede om de apparatuur te verhuren en zo geld te verdienen om in de pot te doen! Ook zouden zij graag willen investeren in apparatuur voor irrigatie, zodat zij ook kunnen oogsten tijdens het droge seizoen. Mooie dromen die onstaan omdat er weer hoop is in hun levens.

 

Updates:

Funday 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
Woensdag 18 oktober 2023

Afgelopen week heeft de spaargroep Alango War pakken gekregen van de muziekvereniging Nooitgedacht uit NL. Hier wordt gelijk dankbaar gebruik van gemaakt en verschijnt deze spaargroep netjes in pak tijdens de funday!

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

Medical Outreach in Abia

In 3 dagen aan meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen medische zorg kunnen verlenen

16 oktober 2023

Een groep Nederlandse vrouwen is deze week op bezoek, om een indruk te krijgen van het werk van stichting Otuke. In het afgelopen jaar hebben zij voldoende geld bij elkaar gespaard zodat wij ook drie dagen lang aan alle groepen hier, plus hun familieleden, medische zorg hebben kunnen geven. Er waren veel vrouwen met pijnklachten, heel veel hadden malaria, kinderen onder de 5 jaar kregen een ontwormingskuur en nog veel meer pathologie is voorbij gekomen. Ook de leden van de spaargroep Alango War Drama Group en hun zieke familieleden, zijn op de medical outreach geweest. Indien nodig gingen de mensen met medicijnen naar huis en er werden ook kinderkleren en bh’s uitgedeeld. Wat een dankbaarheid voor de zorg die gegeven is aan de mensen hier.

 

Getuigenis van Ojede Samuel Omara

Ik heb geïnvesteerd in goed zaad om tomaten te verbouwen
13 september ’23

Ik heet OJEDE SAMUEL OMARA, 46 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 7 kinderen. Ons oudste is 22 jaar en de jongste is 4 jaar oud. Alle kinderen gaan allemaal naar school. Voor mijn werk verbouw ik gewassen cassave, bonen, zonnebloemen, kool, aubergines, tomaten en andere groene groenten. Via de spaargroep kon ik deze keer UGX 100.000 lenen (€25) en hiervoor heb ik goed zaad gekocht om tomaten te verbouwen. Een doos tomaten verkoop ik voor UGX 15.000,- (3,50) en elke week kan ik minimaal 30 dozen oogsten en op de lokale markt verkopen. Mijn inkomsten per week zijn nu gemiddeld UGX 450.000,- (€110,-). Deze inkomsten helpt mij enorm met het betalen van schoolgeld voor mijn kinderen, het kopen van andere essentiële benodigdheden voor het gezin en zelfs het betalen van hun medische rekeningen. Ik ben OHF heel erg dankbaar voor het feit dat ik de kans heb gekregen om deel uit te maken van de groep waar ik op elk moment de gelegenheid heb om geld te lenen en zo mijn business uit te breiden.

 

Waar zit de opening, vraag Robinah?

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest op hun visus, zo ook de deelnemers van de spaargroep Alango War. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meesten hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun custom made bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren andere medische problemen.

 

Ik verkoop kuikens om schoolboeken te kopen voor mijn kinderen

Getuigenis van Adong Betty
19 maart ’23

Ik ben Adong Betty, 45 jaar oud, en ik kom uit het dorp Nakasero. In 2003 werd mijn man neergeschoten en overleed, nu ben ik een weduwe vrouw met 8 kinderen. Omdat ik in deze spaargroep zit heb ik een bedrijfje op kunnen zetten, inmiddels heb ik in de afgelopen jaren meerdere bedrijfjes opgezet. Zo handel ik in kippen en verkoop ik eieren en kuikens. Door deze inkomsten kunnen mijn kinderen naar school. De kuikens verkoop ik en hier koop ik schoolboeken voor. Twee van mijn kinderen zitten op de middelbare school en 1 gaat er naar een lokale school. Ik ben zo trots dat ik dit kan doen!

 

Onze geit beviel van een tweeling!!

Ik ben Oyar David….
19 maart ’23

Ik ben Oyar David, 41 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 2 kinderen. Ik ben zo blij dat ik in deze spaargroep zit. Mijn leven is volledig veranderd. En nu kwam OHF ook nog met een geitjesproject omdat er in Nederland engeltjes waren verkocht! De geit die ik kreeg beviel van een tweeling en dan heb je zomaar opeens 3 geitjes, wat een enorm bezit!! Ik ben zo blij en dankbaar.

 

Al heel snel was mijn geit bevallen van een kleintje….

Ik ben Akoli Molly……
19 maart ’23

Akoli Molly 35 jaar oud ik ben getrouwd en wij hebben 6 kinderen. Wij wonen in het dorp Nakasero in Otuke District. Al snel toen ik mijn geit kreeg is zij bevallen van een klein geitje. Ik ben zo enorm blij met dit project. Wij hadden vroeger altijd vee, maar de Karamojong heeft als ons vee afgenomen, vreselijk! Maar nu hebben wij 2 geitjes en er gaan er vast nog veel meer komen. Door dit project heb ik deze kans gekregen en geleerd om het geitje niet te verkopen als is dit soms aantrekkelijk als wij het financieel zwaar hebben. Ik ga dit nooit vergeten, de dag dat wij een geit kregen als spaargroep!! Ik ben zo dankbaar voor de steun van het team van OHF en alle donateurs in Holland.

 

Ons eerste geitje is geboren!

Ik ben Apio Jennifer…
19 maart ’23

Ik ben Apio Jennifer, 27 jaar oud, getrouwd en wij hebben 3 kinderen. Mijn geit die ik gekregen heb, is bevallen van dit prachtige jong. Er waren engeltjes gemaakt in Nederland en wij kregen een geit, ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik zit al jaren in deze spaargroep, en mijn leven is zo enorm veranderd. We lachen met elkaar en we werken samen als een team. Hoop is terug gekomen in ons leven. Ik ben OHF zo dankbaar voor de kans die ze ons geven en de steun die wij uit Nederland krijgen. Wie weet kan ik er ooit wel eens heen om de mensen daar te bedanken.

 

Getuigenis van Okello Benson

Ik heb geld kunnen lenen van de groep om stenen te maken
8 februari ’23

Ik ben Okello Benson en ik ben 53 jaar oud en ik ben getrouwd en wij hebben 4 kinderen. Als spaargroep zijn wij al meer dan 4 jaar bij elkaar. We hebben een hele speciale band met elkaar wat mij enorm heeft geholpen zowel op financieel gebied als op emotioneel gebied. Hier ben ik nog elke dag zo dankbaar voor. Binnen ons gezin heerst nu ook rust en vrede. Als gezin werken wij samen in ons bedrijfje. Wij maken stenen om huizen te bouwen. Door de spaargroep heb ik € 25 kunnen lenen waarmee wij ons bedrijfje hebben opgezet. In de afgelopen 2 maanden heb ik de lening terug kunnen betalen. Elke rij stenen die ik kan verkopen levert € 22,50 op. In de laatste 2 maanden hebben wij 9 rijen kunnen verkopen en hebben wij meer dan € 200 winst gemaakt. Hiermee kan ik zorgen dat de kinderen naar school kunnen, hebben wij voldoende eten en kunnen wij als het nodig is medische zorg betalen. Ik ben een trots en blij man!

 

Een toneelstuk over het drama wat in Barlonyo is gebeurd

Alango War speelt dit samen met de spaargroepen uit Barlonyo
8 februari ’23

De naam Alango War Drama groep zegt het al, ze kunnen naast muziek maken en dansen met elkaar ook heel goed toneel spelen. Daarom hebben wij hun uitgenodigd om er vandaag bij te zijn zodat de groepen uit Barlonyo veel van hun kunnen leren. Het was erg indrukwekkend om het verhaal wat je kent nu ook echt gespeeld te zien op de plek waar het gebeurde, de aanval op het vluchtelingen kamp van Barlonyo waar in 1 nacht honderden mensen en kinderen zijn vermoord, verminkt of ontvoerd om kindsoldaat te worden in het leger van J.Kony.

 

Wat is dit toch een dynamische groep!

Op donderdag 7 april vertrekken wij met het team richting Alango in Otuke
8 april ’22

Vandaag gaan wij de spaargroep Alango war verrassen en verblijden met “drama costumes”. Wij denken dan aan kleding om hun drama op te voeren maar hier betekend dat een paar gordijnen (voor het aangeven van de verschillende scenes in het stuk) en 2 drums plus geld waar ze zelf nog andere kleine items voor gaan kopen. Dit te mogen ontvangen als groep wordt zo enorm gewaardeerd en betekend zoveel voor ze! De drums moesten gelijk getest worden en even later stonden we met z’n allen één van de traditionele dansen op te voeren!

 

Deze spaargroep laat zien wat het betekend als je bij elkaar in een groep zit

Als een deelnemer gaat trouwen dan ben je er voor elkaar!!
22-1-’22

Vandaag gaan wij met elkaar als team OHF naar de trouwerij van Geoffry en Susan. We hebben hiervoor een nieuw uniform laten maken en we vinden zelf dat we er prachtig uitzien. Hoe mooi om te zien dat zo’n spaargroep met elkaar alles doet om Geoffrey en Susan te helpen op deze belangrijke dag. Een aantal zijn vanmorgen vroeg al begonnen de plek waar het feest zal zijn klaar te maken, andere zijn al vroeg begonnen om eten te maken en weer een andere groep heeft een bijdrage in de kerkdienst. Mooi om te zien dat naast het sparen ook een enorme vriendschap met elkaar is gegroeid. We hebben door onze aanwezigheid het bruidspaar nog extra gelukkig kunnen maken. Hoe fijn is dat! Het begint al schemerig te worden als we weer over de stoffige wegen terug rijden naar Lira.

 

Kan je mijn foto nemen?

Okello staat te stralen met zijn geit die hij net gekregen heeft.
21 januari ’22

Er was een actie op onze site om engeltjes te kopen. Deze actie heeft zoveel opgebracht (zie actie kerstengel) dat diegene die de actie had opgezet graag geitjes wilde kopen. Zo konden wij deze groep Alango War allemaal blij maken met een geit vandaag. Maar eerst hebben we met elkaar gedanst en muziek gemaakt. Het is bij deze groep altijd een feestje. Het gaat goed met ze, al is het voor iedereen wel erg lastig om alle kinderen naar school te kunnen laten gaan. Hopelijk laten we heir de corona beperkingen achter ons en kan iedereen weer verder met zijn eigen business en zorgen voor de nodige inkomsten.

 

Uganda weer in totale lockdown….

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer. Er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd. Er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
13 januari ’21

Deze enthousiaste en muzikale groep Alango War was zo goed bezig met sparen zodat iedereen uit de groep een kans zou krijgen geld te kunnen lenen uit de pot. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep nog €310 bij elkaar gespaard. Inmiddels hebben alle mannen en vrouwen een kleine business opgezet en hebben zo hun eigen inkomen opgebouwd.

Ze kijken uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan en zij als groep weer zin hebben om plannen te maken met elkaar. Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe “Cam wono karama aber”!

 

Spontaan gaat de hele groep zingen en dansen uit blijdschap en dankbaarheid….

Een paar weken terug zijn wij, stichting Otuke, een actie begonnen ‘Corona noodhulp’ voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.

Op zaterdag 30 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover,  de groepen in Alango dus ook de groep Alango War krijgt vandaag de voedselpakketten uitgedeeld. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken, komen ze om 1 uur aan bij deze groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lock down in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket, wat bestaat uit 25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep, kunnen deze gezinnen de komende 4 weken van leven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Okeng Chris vertelt aan onze medewerker Jane hoe blij verrast hij en de groep was om te horen dat er voedsel door OHF uitgedeeld zou worden. En waar hoop je dan op? Misschien wel een paar kg maïsmeel zegt Chris. Wat een bemoediging om dan zoveel eten in ontvangst te mogen nemen. Op de foto worden alle voedselpakketten uitgedeeld, iedereen gaat met alle zakken voedsel en een big smile richting huis! Vanavond hebben de families weer te eten. Maar eerst wordt hun blijdschap en dankbaarheid geuit door spontaan te zingen en te dansen met elkaar. Dan vertrekt het team snel verder naar de volgende groep.

 

Bezoek aan de spaargroep Alango War

Het is zo erg wat hier tijdens de oorlog gebeurd is, ze zullen je nooit alles kunnen vertellen…
Vrijdagochtend 7 februari 2020 gaat Gabriele met Jane van ons lokale team, de groep Alango War bezoeken. Het gaat erg goed met deze groep, het sparen gaat goed en vele deelnemers hebben in het afgelopen jaar geld kunnen lenen en de meeste hebben met dit geld een kleine onderneming opgezet. Zo beginnen ze zelf hun inkomsten op te bouwen en komen ze uit de cirkel van de extreme armoede, waar nog teveel mensen in dit gebied in leven. Het is altijd een feestje om deze groep te ontmoeten, uiteraard spelen ze muziek op hun lokale instrumenten en wordt en uitbundig gezongen en gedanst. Een warm welkom! De donors van deze groep krijgen de hartelijke groeten.

De groep is nog helemaal compleet. Na de bijeenkomst bezoeken wij 1 van de deelnemers thuis. Na ongeveer 1 km lopen komen we aan bij het huisje van de 48 jarige Okeng Chris. Hier woont hij met zijn vrouw Dorcas en samen hebben zij 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar oud. Omdat Okeng Chris in de spaargroep zit heeft hij kunnen investeren in beter zaad en verbouwd hij pinda’s en mais op zijn eigen stuk grond naast hun huis. Hierdoor kan hij nu schoolgeld betalen voor alle 6 de kinderen, vertelt hij met veel trots.

Okeng Chris was 29 jaar oud toen hij ’s nachts op 27 juli om 11 uur precies werd opgeschrikt door de rebels van de LRA. Hij werd uit zijn hutje gesleurd en zijn handen werden op zijn rug vastgebonden. Hoe weet ik niet, maar hij en negen andere die mee werden genomen, moesten een zware bagage dragen. De rebels wilde richting corner adwari maar wilden niet dezelfde weg terug lopen, dus moest Chris ze de weg wijzen. Het werd een zware tocht door de bush. Toen ze er bijna waren liepen ze in een hinderlaag van het Ugandese leger. Chris wist te ontsnappen samen met 8 andere, helaas is er 1 van de groep nooit meer terug gekomen. Na alles wat hij toen en erna heeft meegemaakt (dit is te pijnlijk om te delen,zegt hij) was hij er van overtuigt dat hij het niet ging overleven. Als hij toch zou sterven dan moest dit rond zijn huis zijn zo had hij besloten. Zijn familie was veilig in Lira in een kamp ondergebracht. Zo heeft hij zich in de omgeving van zijn huisje maanden lang in de bush verstopt. Pas rond 11 uur in de avond durfde hij iets eten te maken voor zichzelf. Het werd in die tijd zo gevaarlijk in dit gebied, er was zoveel geweld van de rebellen. Overal lagen doden en gewonden. Hij probeerde zoveel mogelijk de doden bij de familie terug te brengen en zocht hij hulp voor de gewonden. Hij vertelt ook dat hij getuigen is geweest van veel openlijke verkrachtingen van jonge meisjes uit de omgeving, door rebellen. Helaas is hij zijn moeder in die tijd verloren. Hij wilde haar naar Lira brengen omdat ze zo ziek was, maar onderweg werden ze beschoten en is zij aan haar verwondingen overleden. Dan geeft hij opeens aan dat hij niet meer kan vertellen. Het is te pijnlijk…

 

Hasselt voetbalt tegen Sneek in Uganda !!

De groep Alango War heeft groene shirts gekregen van de voetbal vereniging Olympia’28 uit Hasselt (ov) en speelt vandaag tegen Peko Pe Tum die shirts heeft gekregen van de voetbal vereniging ONS uit Sneek (oranje shirts).

Op het voetbalveld van de lagere school in Adwari mogen wij de wedstrijd spelen van Sneek tegen Hasselt. Vanwege afgelopen vakantie is het gras op sommige plekken wel 20-30 cm hoog, maar dat mag de pret niet drukken. Na een swingende warming-up gaat de strijd beginnen. Wat is iedereen gemotiveerd om te winnen, jong en oud, mannen en vrouwen lopen zich in het zweet onder aanmoediging van de overige groepsleden en honderden kinderen van de basis school.

Wat een feest om iedereen zo te zien genieten, ik zit naast een bloedfanatieke oma van 81 jaar uit de groep Peko Pe Tum, die haar groep non-stop tips aan het geven is. Het is dat ze slecht ter been is, anders had ze zelfs wel mee willen doen.

 

Bezoek van Gabriele en het lokale team aan Alango War in Otuke

Op woensdagochtend 29 mei’19 reizen wij, Gabriele en ons lokale team van Ambrose, Jane en Opio, al vroeg naar Otuke om een bezoek te brengen aan de spaargroep Alango War Drama Group.
12 juni ’19

Wat blijft dit toch een bijzondere mooie groep!  We zingen en dansen eerst met elkaar voordat wij een update krijgen van Chris, de voorzitter van de groep. De groep is nog helemaal compleet en komt wekelijks bij elkaar. Ze hebben inmiddels €268 gespaard met elkaar. Uit de ‘pot’ hebben nu 13 mannen en 12 vrouwen geld kunnen lenen. Het geleende geld plus de rente (7%) wordt door iedereen netjes terug betaald. Ook hebben ze een potje “welfare” (onvoorzien) waaruit ze Susan Aciel hebben betaald om zich te laten behandelen aan zweren, dit heeft haar leven gered zoals ze zelf aangeeft.

Alango War is een groep met veel ambities. Zo willen zij graag een muziek installatie, ten eerste om deze te gebruiken als zij zelf optreden met hun drama stuk over de oorlog, ten tweede om de apparatuur te verhuren en zo geld te verdienen om in de pot te doen! Ook zouden zij graag willen investeren in apparatuur voor irrigatie, zodat zij ook kunnen oogsten tijdens het droge seizoen. Mooie dromen die ontstaan omdat er weer hoop is in hun levens.

 

Funday 2023

Een cadeautje van de Nederlandse vrouwen voor de spaargroepen uit de buurt
3 november ’23

Woensdag 18 oktober 2023

Afgelopen week heeft de spaargroep Alango War pakken gekregen van de muziekvereniging Nooitgedacht uit NL. Hier wordt gelijk dankbaar gebruik van gemaakt en verschijnt deze spaargroep netjes in pak tijdens de funday!

Wat een geslaagde ochtend vol met Nederlandse spelletjes. Er klinkt vanaf dit veld wel meer dan 2 uur lang alleen maar gelach!! Wat hebben de mannen en vrouwen van alle spaargroepen uit deze buurt een plezier met elkaar. het is ook goed te zien welke band er in zo’n groep is ontstaan. Ze moeten zaklopen, koekhappen, paaltjesvoetbal (altijd een succes), ballon trappen en touwtrekken met en tegen elkaar. De feestelijke ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke stoelendans. Wat een feest om met elkaar te vieren!

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.