2019 Spaargroep 4 – Obanga Twero

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Obanga Twero

Locatie: Olarokwon Parish, Alango sub-county in Otuke district

Spaargroep leden: 8 mannen en 22 vrouwen

Ver afgelegen in Olarokwon parish wonen de deelnemers van deze spaargroep Obanga Twero. Acht enthousiaste mannen en 22 enthousiaste vrouwen vormen sinds september’18 deze spaargroep. Officieel is deze groep vanaf 1 maart’19 begonnen, vanaf die datum geven wij door ons lokale team, wekelijks begeleiding aan deze groep.

 

Updates

Eerste voedselbos voor de spaargroep Obanga Twero

onder de deskundige leiding van Santa heeft de spaargroep met elkaar het eerste voedselbos aangelegd
8 december ’21

Na de training in Lira hebben wij voldoende giften ontvangen om te zorgen dat alle deelnemers met hun spaargroep een start konden maken met een voedselbos. Als groep hebben zij, onder leiding van Santa een stuk grond van 10×7 meter voorbereid. Ze waren zo gemotiveerd dat wij na een paar dagen al een belletje kregen dat we konden komen kijken, want dan zouden zij de nodige zaden, stekjes, mest, gaas voor het hek en gieters krijgen. Wat een feest!!

Op de foto zie je hun voedselbos waar de rij met gras al aan het groeien is, 1 week na de aanleg ervan.

 

Santa Abongo heeft haar mannetje gestaan !!

Santa was uitgenodigd om namens haar spaargroep de training over Syntropic Agroforestry bij te wonen in Lira
10 november ’21

De realiteit hier is dat er genoeg grond is om te verbouwen, maar hoe vaak heb ik gezien of vertellen ze het mij, dat de oogst weer helemaal of gedeeltelijk mislukt is. Teveel zon en nauwelijks of geen regen. We hebben al eens een project opgezet met betere zaden, maar ook dat is geen oplossing voor het probleem. Tot ik dit jaar heel veel gezien en geleerd heb over Syntropic Agroforestry, simpel gezegd voedselbossen, in een gebied dat qua klimaat lijkt op Uganda. Toen er ook nog een sponsor bereid was dit hele project te introduceren in ons werkgebied in Uganda, was de trainingsweek snel gepland.

In de week van 20 september’21 was het dan zover. Roland, de specialist op dit gebied, was ingevlogen om de hele week een training te geven over het principe van voedselbossen. Zowel theorie als heel veel in de praktijk. We konden 13 personen uitnodigen en hiervoor hebben wij van 13 spaargroepen 1 persoon laten komen. Straks kan dan deze persoon zijn eigen spaargroep trainen. Santa, als enige vrouw, is er deze week bij namens de spaargroep Obanga Twero. En ze heeft haar mannetje gestaan. Op de foto wordt zij geïnterviewd voor verschillende radio stations.

 

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona…… waren ze net nieuwe energie begonnen, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
12 januari ’21

Sinds september’18 is deze groep bij elkaar en heeft het even geduurd voordat ze het sparen als groep goed te pakken hadden, maar na mijn bezoek in februari’20 gingen ze er helemaal voor. En toen kwam corona……. iedereen moest zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maanden lang is de groep niet bij elkaar geweest, maar ze vonden toch een manier om met elkaar te blijven sparen. En met veel succes! Hadden ze in 2019 als groep maar €100 bij elkaar weten te sparen, hebben ze in een jaar met beperkingen toch €644 bij elkaar gebracht. Waren in 2019 nog maar 3 mannen en 5 vrouwen een eigen zaakje begonnen, zo konden in 2020 nog eens 2 mannen en 13 vrouwen (in totaal dus 23 leden) een eigen zaakje beginnen. Ze kijken uit naar 2021, dit gaat nog een mooier jaar worden zegt de voorzitter van de groep.

Ze wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder de sponsor een heel voorspoedig nieuw jaar toe: “Cam wono karama aber!”

 

Rijst, zeep, zout, maismeel en bonen… als je in de groep zit dan krijg je dit allemaal!

Een paar weken terug zijn wij, stichting Otuke, een actie begonnen ‘Corona noodhulp’ voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.
11 januari ’21

Op zaterdag 30 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover alle 22 vrouwen en 8 mannen van de groep Obanga Twero krijgen hun voedselpakket. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken en de pers, komen ze om 11 uur aan bij deze groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lock down in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket, wat bestaat uit 25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep, kunnen deze gezinnen de komende 4 weken van leven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Santa vertelt aan onze medewerker Ambrose hoe blij verrast ze was om te horen dat er voedsel door OHF uitgedeeld zou worden. En waar hoop je dan op? Misschien wel een zakje maïsmeel zegt de hoog zwangere Santa. “I’m so so happy” verteld Santa aan Abrose terwijl ze een glimlach heeft van oor tot oor: “dit is het mooie als je in een groep zit, dan krijg je dit!”.

Wat een bemoediging om dan zoveel eten in ontvangst te mogen nemen. Op de foto worden alle voedselpakketten uitgedeeld. Als iedereen het voedselpakket heeft ontvangen en ze hun blijdschap hebben geuit door te zingen en te dansen gaat het team verder naar de volgende spaargroep.

 

Bezoek aan de spaargroep Obanga Twero

Diep diep in de village zit de groep Obanga Twero al op ons te wachten…
13 februari ’20

Al vroeg vertrekken wij op dinsdag 11 februari’20 met ons lokale team, Jane, Ambrose en Gabriele naar Otuke om daar de spaargroep Obanga Twero te bezoeken. Wat een hartelijk welkom is er weer. We zijn blij elkaar weer te zien. De voorzitter van de groep vertelt dat de hele groep, 8 mannen en 22 vrouwen, nog bij elkaar zijn. We hebben wel wat uitdagingen met deze groep gehad. Veel van de deelnemers hadden ook een andere groep waar ze mee spaarden. Maar ze zijn er achter gekomen dat dit niet werkt, want zo was er minder geld beschikbaar om in deze groep te sparen. Iedere deelnemer moest een keus maken en zetten zich nu allemaal 100% in voor deze spaargroep. Afgelopen jaar hebben ze daarom veel minder kunnen sparen in verhouding met andere groepen. Ook hebben in verhouding maar weinig een eigen business opgestart, 5 vrouwen en 3 mannen. Maar dit jaar gaan ze ervoor en met extra begeleiding van ons lokelale team moet dit helemaal goed komen.

Santa heeft afgelopen jaar 25 euro geleend en heeft daarmee een klein restaurantje geopend. Het restaurant loopt goed en zo heeft zij nu dagelijks een inkomen. Zo koopt ze dagelijks een kip van 3,5 euro, met het eten dat ze hiermee maakt maakt ze per dag 1,75 winst. Daarnaast koopt ze ook een geit waar ze in 2 dagen 5,00 winst mee maakt, zo vertelt ze trots.

Coline is ook haar eigen business begonnen door het geld wat zij heeft geleend uit de groep. Zij heeft 12,50 geleend, hier heeft ze duivenerwten voor gekocht die ze weer verkoopt op de lokale markt. Hiermee verdient ze 2,50 per week.

Als we vertrekken krijgen we allemaal nog een kip mee en zingen ze nog een lied voor ons. Het lied gaat over de renovatie van het ziekenhuis wat wij in 2018 met een groep vrouwen hebben gerealiseerd, Het is nu veilig om daar te bevallen en hun dankbaarheid is zo groot, dit zullen ze nooit vergeten.

Dan vertrekken we weer, een lange stoffige weg te gaan, want deze groep ligt echt heel diep in de village.

 

Bezoek van Gabriele en het lokale team aan de spaargroep Obanga Twero

Op maandagochtend 3 juni’19 rijden wij, Gabriele, Ambrose en Jane naar Olarokwon, waar wij na bijna een onbegaanbare weg aankomen bij de spaargroep Obanga Twero. Vanwege de regen kunnen niet alle deelnemers aanwezig zijn.
12 juni ’19

Maar de voorzitter Otoe Tony vertelt ons dat de sfeer in de groep heel erg goed is. Ze komen trouw als groep wekelijks bij elkaar en het sparen gaat goed. Er is nog niemand die de groep heeft verlaten. Dorcas vertelt dat zij heel erg blij is dat ze bij deze groep mag horen, de kans die ze nu krijgt om met elkaar te sparen en zo geld te kunnen lenen heeft haar leven volledig veranderd. Om met name de jongere in de groep te stimuleren geven wij hun vandaag 2 naaimachines. Binnenkort zullen wij zorgen dat er iemand komt om hun te trainen. Hopelijk zie ik ze aan het werk als ik ze volgende keer weer opzoek.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.