2019 Spaargroep 3 – Nen Anyim

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Nen Anyum

Locatie: Omito Parish, Alango sub-county, Otuke district

Spaargroep leden: 5 mannen en 25 vrouwen

Deze spaargroep is in oktober 2018 al gevormd, maar de wekelijkse begeleiding van deze groep is in maart 2019 begonnen. De groep komt elke week bij elkaar en iedereen is erg gedreven om zoveel mogelijk te sparen zodat er op korte termijn al door een aantal geleend kan worden. De groep komt uit de deelgemeente Alango en ligt ver weg in de bush.

 

Updates

Uganda weer in totale lockdown…

Helaas nemen de corona gevallen schrikbarend toe in Uganda
29 juni ’21

Daarom heeft de President strenge maatregelen genomen en is Uganda in een totale lockdown, in ieder geval tot eind juli. De regel is: blijf thuis! Dus als groep mag je niet bij elkaar komen, er zijn geen markten meer, er waren al een paar groepen, na 1 jaar niet naar school te zijn geweest, begonnen maar ook die zijn weer naar huis gestuurd en er mag tussen de verschillende districten niet gereisd worden. Het leven is weer erg zwaar, zeker in de gebieden waar onze deelnemers wonen van de spaargroepen. Ze proberen nog zoveel mogelijk te sparen, er is 1 persoon uit de groep die iedereen langs gaat om het geld op te halen. Ons lokale team kan alleen telefonisch het contact onderhouden.

Laten we hopen dat de maatregelen voldoende zijn en dat de situatie eind juli verbeterd is en dat het leven weer normaler mag worden. Ook hopen wij dat de kinderen eindelijk weer naar school mogen, ze willen zo graag en de meeste zijn sinds maart’20 niet meer op school geweest. En daar kennen ze geen online lessen….

 

Terugblik op 2020

En toen kwam corona… waren ze net lekker bezig, ging heel Uganda vanaf maart ’20 in een strenge lock down, werden mondkapjes verplicht en samenkomsten verboden en zijn de kinderen een heel jaar lang niet naar school geweest…
14 januari ’21

Deze enthousiaste groep was zo goed bezig met sparen zodat iedereen uit de groep een kans zou krijgen geld te kunnen lenen uit de pot. Maar toen moest iedereen zich aan de strenge lock down regels houden. Alles ging op slot, nog extremer en sneller dan in Nederland. En als jij je daar niet aan de regels houd dan zijn de straffen heel wat strenger dan hier…. Dus maanden lang zijn de groepen niet bij elkaar geweest, maar toch zijn ze door gegaan met sparen. Uiteindelijk hebben ze als groep nog €451 bij elkaar gespaard. Bijna iedereen heeft zijn kleine business draaiende kunnen houden, alleen bij 5 vrouwen en 1 man is dit niet gelukt. Maar zo sterk en positief als ze zijn kijken ze uit naar 2021 waar alles hopelijk beter zal gaan.

Ze wensen iedereen in Nederland een heel voorspoedig nieuw jaar toe: “Cam wono karama aber!”

 

Vanavond kan de familie weer eten met elkaar….

Een paar weken terug zijn wij een actie begonnen ‘Corona noodhulp’ voor alle 18 spaargroepen die wij in Noord-Uganda ondersteunen.
Op zaterdag 30 mei’20 rijdt in alle vroegte ons lokale team en een vrachtwagen vol met voedselpakketten richting Otuke. Na alle voorbereidingen is het vandaag dan zover. Ook de groep in Otuke, Mem Anyim, krijgt vandaag de voedselpakketten uitgedeeld. Onder begeleiding van soldaten voor de veiligheid en om de 1,5m te bewaken en de pers, komen ze om 15 uur aan bij deze groep. Wat een blijdschap en dankbaarheid! Sinds de lockdown in Uganda worden met name de mensen getroffen in deze buiten gebieden, voedsel is schaars en wat er is, is nu bijna 2x zo duur geworden. Met dit voedselpakket (25kg maïsmeel, 15 kg bonen die evt ook geplant kunnen worden, 5 kg rijst, 2l olie, zout en zeep) kunnen deze gezinnen de komende 4 weken overleven. We hopen dat ze zo gezond blijven en  voldoende energie hebben om het nodige werk op het land te doen. Among Santa vertelt aan onze medewerker Jane hoe blij verrast ze was om te horen dat er voedsel door OHF uitgedeeld zou worden. En waar hoop je dan op? Misschien wel 3 kg maïsmeel zegt Santa. Wat een bemoediging om dan zoveel eten in ontvangst te mogen nemen. Op de foto worden alle voedselpakketten uitgedeeld. Als iedereen het voedselpakket heeft ontvangen en ze hun blijdschap hebben geuit door te zingen en te dansen gaat het team snel verder naar de volgende groep, Alle leden van de spaargroepen gaan met een big smile naar huis, vanavond kan de familie weer eten met elkaar

 

Bezoek van Gabriele aan de groep Nen Anyim in Otuke

Maandag 3 juni’19, het is een regenachtige dag en dan is het nog lastiger deze spaargroep Nen Anyim te bezoeken. Deze groep zit ver weg in de bush…
12 juni ’19

De weg werd steeds smaller en smaller en ook glibberiger, maar locals verzekeren ons dat de weg prima is om verder te rijden. Uiteindelijk komen wij aan op de plek waar de groep wekelijks bij elkaar komt. Vanwege het slechte weer is niet de hele groep aanwezig. Een praktisch probleem is ook waar ze dan moeten zitten, want bij mooi weer zitten ze onder de mango boom, maar dat is nu te nat en te koud. Met z’n allen in een klein hutje lukt ook niet. Maar gelukkig is het vaak mooi weer en komt de groep dan trouw bij elkaar.

Alok Betty geeft ons een update hoe het gaat met de groep. Ze hebben inmiddels €233 met elkaar gespaard en een aantal hebben al geld geleend uit de ‘pot’. Zo heeft Betty zelf €5 geleend om haar stukje land klaar te maken en om zaad te kopen. Over de opbrengst zal ze de volgende keer meer kunnen vertellen. Anjang Stella heeft geïnvesteerd in een geitje, Among Santa heeft sojabonen gekocht om te planten en Ojom kato heeft een paar euro’s kunnen lenen zodat haar dochter naar school kan.

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.