2022 Spaargroep 3 – Acan Adiro

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen!

 

Acan Adiro: "Armen hebben ook talenten"

Spaargroep gesponsord door Stichting Opwekking

Locatie: Okwalamara, LIRA district.

Spaargroep met 14 mannen en 16 vrouwen.

In juli 2022 is deze spaargroep Acan Adiro begonnen.

Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony, zo zijn er die als kind ontvoerd waren en de vreselijkste dingen hebben moeten doen en hebben gezien.

Door deze spaargroep komt geld straks beschikbaar om te lenen, om zo te kunnen investeren in een kleine onderneming. Het dromen begint eindelijk weer, de deelnemers krijgen weer hoop. Als groep kunnen ze het verleden gaan verwerken en bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

Updates:

Een trotse Akello Sofie

Ik heb geïnvesteerd in biggetjes

Akello Sofie is 42 jaar (foto komt nog) en is een deelnemer van de spaargroep Acan Adiro. Ik had nooit verwacht dat ik een eigen bedrijfje zou kunnen beginnen maar nu ik in deze spaargroep zit heb ik de kans gekregen om geld te lenen. Van het geld wat ik geleend heb, €25, heb ik 2 biggetjes gekocht. Ik ga ze goed verzorgen en straks met een mooie winst verkopen zodat ik mijn bedrijfje kan uitbreiden. Zo krijg ik ook inkomsten en kan ik voor mijn gezin zorgen, dat er eten is en als iemand ziek is kunnen wij de medicijnen betalen. Ik ben zo blij hoe mijn leven is veranderd en dat ik nu bij een groep hoor.

 

Ook de deelnemers van de spaargroep Acan Adiro zijn getest

Samen met de St. Zienderogen hebben wij oogmetingen kunnen doen
13 april ’23

In de afgelopen weken zijn wij als lokaal team van St. Otuke samen op pad geweest met St. Zienderogen. We hebben meer dan 750 mannen, vrouwen en kinderen getest. Meer dan de helft blijkt een leesbril nodig te hebben, voor velen was het een wonder om weer te kunnen lezen. De meeste hebben gelijk de juiste leesbril gekregen, de andere krijgen hem tijdens het volgende bezoek van Gabriele. Ongeveer 15% van de 750 hebben een bril op sterkte nodig om veraf weer te kunnen zien. Zij hebben allemaal al hun montuur uitgezocht en deze is ook al gesteld. St. Zienderogen zal in Nederland voor iedereen persoonlijk zijn glazen slijpen. Ook zij krijgen hun bril tijdens het volgende bezoek. De rest van diegenen die getest zijn hadden of geen bril nodig of er waren medische problemen.

 

Regelmatig bezoeken wij onze groepen

Vandaag is Jane op bezoek bij Acan Adiro
19 maart ’23

Vandaag is Jane op bezoek bij de spaargroep om te horen hoe het gaat binnen de groep. Ook bekijkt Jane de financiën, hoeveel er gespaard is en hoeveel deelnemers nu een lening hebben en waarvoor ze de lening nodig hadden. Het gaat erg goed met de groep, iedereen komt trouw naar de wekelijkse bijeenkomsten.

 

Getuigenis van Akello Juliet

Deelnemer van de spaargroep Acan Adiro
17 januari ’23

Ik heet Akello Juliet en ik ben 36 jaar oud. Ik ben zo blij dat ik in de spaargroep zit hier in mijn dorp Apoka Parish. Ik ben getrouwd en wij hebben 4 kinderen. De oudste is 10 jaar en de jongste is 3 jaar oud. De oudste 3 kinderen kunnen nu naar school sinds ik mijn kleine bedrijfje heb kunnen opzetten. De jongste hoeft nog niet naar school.

Ik heb 80.000,- chilling (ongeveer 21,-€) kunnen lenen van de groep en heb ik geïnvesteerd in produceten om chipati’s te maken (soort pannenkoek). De business gaat goed en inmiddels heb ik mijn lening aan de groep terug betaald. Ik ben super trots op mijzelf dat ik nu goed voor mijn gezin kan zorgen.

 

Het sparen gaat super met elkaar!

Inmiddels is deze spaargroep al 6 maanden bij elkaar
16 januari ’23

Eind december’22, de spaargroep Acan Adiro, begint al een hechte groep te worden met elkaar. Inmiddels hebben ze al 3miljoen UGX gespaard (€835) wat in verhouding met andere groepen relatief hoog is voor de eerste maanden. Op 1 persoon na heeft iedereen inmiddels een kleine onderneming kunnen startten, waar ze inkomsten uit halen om voor het gezin te kunnen blijven zorgen. Het zijn geen makkelijke tijden, ook hier gaan de prijzen omhoog. Kostte zeep eerst 4,000.- shilling kost het nu 6,000.- shilling, een prijsstijging van 50%, wat voor deze mensen onbetaalbaar is.

De leden van de spaargroep zijn dus enorm dankbaar en blij dat zij nu in een spaargroep zitten en zo de kans hebben gekregen om geld te lenen en zo hun bedrijfje op hebben kunnen zetten. Zo kunnen zij eten kopen en zorgen dat de kinderen straks, eind januari, naar school kunnen.

 

Medical outreach

In oktober’22 zijn 15 mannen en vrouwen ons project komen bezoeken in Uganda
16 januari ’23

Voor deze reis hebben de bezoekers geld opgehaald om onder andere een “Medical Outreach” te ondersteunen, hieraan hebben ze tijdens de reis ook meegewerkt.

Tijdens de Medical Outreach werken wij met een medisch team onder begeleiding van dr. Opio uit Lira en voorzien wij, na een medische check, de mensen van noodzakelijke medische hulp, meestal in de vorm van medicijnen. Wij zijn op zaterdag 15 oktober in Okwalamara geweest zodat onze spaargroepen in dit gebied, zoals Badi en Papii en Acen Adiro, ook de kans hebben gekregen om, waar nodig, medische zorg te krijgen.

Totaal hebben wij die zaterdag in dit gebied 540 personen medische zorg gegeven, waarvan 150 mannen, 300 vrouwen en 90 kinderen.

 

Sommige konden het niet geloven…

Vanaf nu zit ik in een spaargroep
7 september ’22

In de afgelopen maand is de groep Acan Adiro getreind door Jane en Joseph. Wat hebben ze er naar uit gekeken om ook in een spaargroep te kunnen zitten. De groep bestaat uit 14 mannen en 16 vrouwen.

Als eerste moet er een naam verzonnen worden en die mag nog niet bestaan als spaargroep van Stichting Otuke. Inmiddels zijn er al 38 groepen, dus het duurt even voordat ze met hun naam komen “Armen hebben ook talenten” Acan Adiro. Ja ze zijn arm, als gevolg van de oorlog, maar vechtlust zit in de naam. Ook al heb je niks je kan toch veel talenten hebben. Met deze kans via de spaargroep gaan we veel van deze groep verwachten. We gaan deze groep de komende jaren volgen.

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.