2024 Spaargroep 13 – Oroch Pacu

Doel van dit project

Het doel van de spaargroepen is het terugdringen van extreme armoede onder oorlogsslachtoffers in Noord Uganda.  Een groep van 30 mannen en vrouwen gaan met elkaar geld sparen. Wekelijks leggen ze wat in in een spaarpot. Hieruit kunnen na verloop van tijd leningen verkregen worden om een eigen onderneming te starten. Dit zorgt voor economische onafhankelijkheid.

1 spaargroep verandert het leven van zo’n 150 mensen! En van gemiddeld 110 kinderen die voor het eerst naar school kunnen.

Oroch Pacu: "Een nieuw huis"

Spaargroep gesponsord door: St. Opwekking

Locatie: Alebtong town, Alebtong district. Spaargroep met 8 mannen en 22 vrouwen. Eind mei’24 is deze spaargroep Oroch Pacu begonnen. Alle deelnemers hebben geleden onder de gruwelijke daden van de soldaten van J.Kony. De groep zal wekelijks op woensdag middag bij elkaar komen in Alebtong town onder de mangoboom bij 1 van de groepsleden. Auma Judith is trots dat zij door de groep gekozen is om de voorzitter te mogen zijn. We hebben een intensieve training van het lokale team van St. Otuke gehad en wij staan te popelen om te beginnen om met elkaar te sparen. Eindelijk krijgen wij dan een mogelijkheid om geld te gaan lenen en kunnen wij zo een bedrijfje gaan beginnen en zullen wij inkomsten krijgen. Tijdens de training hebben wij ook geleerd hoe wij het beste met ons geld om kunnen gaan. Zo ga ik, zegt Auma Judith, zorgen dat mijn bedrijfje goed gaat lopen en mijn 3 kinderen snel naar school kunnen. Wij hebben deze naam voor de groep bedacht omdat het altijd al onze droom is geweest om in een huisje van stenen te wonen. Door nu in een spaargroep te zitten kon dit wel eens echt gaan gebeuren, dit zien wij namelijk ook bij deelnemers van andere groepen bij ons in de buurt.

Laatste nieuws

No data was found

Spaargroep: samen optrekken

Iedere groep bestaat uit maximaal 30 mannen en vrouwen en heeft een bestuur, reglement en is geregistreerd bij de lokale overheid. Samen leggen ze wekelijks geld in. Deelnemers kunnen een lening opnemen, die binnen drie maanden afbetaald moet zijn. Het geleende geld wordt geïnvesteerd in eigen ondernemingen om inkomsten te genereren. Daarnaast ondersteunen wij de groepen met speciale projecten zoals pottenbakkerijen, landbouwproject volgens het principe Syntropic Agroforestry, naaiateliers en kippenprojecten.