Vrijwilligersreis Oktober 2024

Doel van dit project

In oktober 2024 gaat er weer een groep van 18 vrijwilligers naar Uganda.

We maken kennis met het werk dat Stichting Otuke doet.

We zullen spaargroepen ontmoeten, de cultuur en het land leren kennen en we steken onze handen uit de mouwen.

Dit jaar zullen we ons focussen op projecten rondom onderwijs en landbouw.

De reis- en verblijfskosten zelf worden door alle deelnemers zelf bekostigd.

Voor de activiteiten zamelen we geld in. Wil je ons werk steunen?

Dat kan door vaste donateur te worden via onze site, of door een eenmalige donatie via de site of qr code.

Bedankt!

Samen voor Okello

St. Otuke zorgt al meer dan 7 jaar dat er spaargroepen komen in Noord Uganda. Uganda is een erg arm land, met name in het noorden waar ze 20 jaar geleden hebben van een oorlog van J.Kony met zijn kindsoldaten.

Onze ervaring is: als je niks hebt kan je ook echt niks! Wil je in dit gebied geld verdienen dan moet je zelf een eigen bedrijfje opzetten. Om dit te doen heb je geld nodig om te investeren. Je kan bijvoorbeeld een grote zak van 50kg bonen kopen in de stad en dit lokaal in kleine hoeveelheden gaan verkopen.

Maar hoe kom je aan dit geld? Hiervoor heeft stichting Otuke het principe van spaargroepen bedacht. Een spaargroep is een groep van 30 mannen en vrouwen. Alle 30 personen doen elke week een klein beetje van hun geld in een gezamenlijke spaarpot. Na een tijdje zit daar zoveel geld in, dat je wat kunt lenen uit die pot en je eigen bedrijfje op kunt zetten. Binnen een paar maanden betaal je dit weer terug aan je spaargroep, met rente. En zo kan daarna een ander weer geld lenen uit de pot.

Als stichting geven wij de spaargroepen dus geen zak met geld, en ook geen micro krediet. De deelnemers sparen alles zelf.

Stichting Otuke zorgt voor begeleiding, training en staat de groepen bij waar nodig. Na 2 jaar begeleiding gaan de groepen zelfstandig verder.

Een spaargroep betekent dus dat je kunt ontsnappen uit armoede. Dat je je kinderen eten kunt geven én dat ze naar school kunnen. En dat betekent HOOP voor de toekomst!

 

 

Laatste nieuws

De Otuke kraam komt in actie!

Acties voor Otuke. Wij geloven in de kracht van samen.​

Samen met onze achterban zetten we meerdere malen per jaar activiteiten, evenementen en verkoopacties op. Ook zijn wij met onze Otuke stand vaak aanwezig op allerlei markten in de regio. De stichting heeft een creatieve achterban die prachtige dingen maakt en de lekkerste dingen bakken voor de verkoop.   Op deze pagina kun je zien welke acties dit zijn en kun je je opgeven voor evenementen. Sommige activiteiten zijn nieuw, en sommigen keren inmiddels jaarlijks terug. We vinden het fijn als je bij wilt dragen! Heb je vragen, opmerkingen of een leuk idee voor een actie? Stuur dan een mailtje naar info@otuke.nl.