Greijdanus actie: Samen voor Okello

Doel van dit project

Samen gaan we zoveel mogelijk geld inzamelen, zodat Okello en nog veel meer kinderen in Noord-Uganda naar school kunnen.

Dit kan als hun ouders de mogelijkheid hebben om in een spaargroep te komen. Elke spaargroep betekent dat ongeveer 100-120 kinderen naar school kunnen. Een spaargroep kost €2500. Hoeveel spaargroepen sparen we bij elkaar?

Samen voor Okello

St. Otuke zorgt al meer dan 7 jaar dat er spaargroepen komen in N-Uganda. Uganda is een erg arm land, met name in het noorden waar ze 20 jaar geleden hebben van een oorlog van J.Kony met zijn kindsoldaten.

Onze ervaring is, als je niks hebt kan je ook echt niks! Wil je in dit gebied geld verdienen dan moet je zelf een eigen bedrijfje opzetten. Om dit te doen heb je geld nodig om te investeren. Je kan  bijvoorbeeld een grote zak van 50kg bonen kopen in de stad en dit lokaal in kleine hoeveelheden gaan verkopen.

Maar hoe kom je aan dit geld? Hiervoor heeft stichting Otuke het principe van spaargroepen bedacht. Een spaargroep is een groep van 30 mannen en vrouwen. Alle 30 personen doen elke week een klein beetje van hun geld in een gezamenlijke spaarpot. Na een tijdje zit daar zoveel geld in, dat je wat kunt lenen uit die pot. Net zoals de moeder van Opio, die de kans kreeg om in zo’n spaargroep te komen en zo geld kon lenen om haar eigen bedrijfje op te zetten. Ze heeft tomaten gepland en is mais gaan verbouwen. De opbrengst heeft ze kunnen verkopen (de tomaten en mais) en met de winst heeft ze haar lening terug kunnen betalen en had ze geld over om weer te investeren in haar bedrijfje. Ook had de moeder van Opio voldoende geld om zijn schoolgeld en zijn uniform te betalen.

Een spaargroep betekent dus dat je kunt ontsnappen uit armoede. Dat je je kinderen eten kunt geven én dat ze naar school kunnen. En dat betekent HOOP voor de toekomst!

Okello wil ook graag naar school! Hij hoopt dat zijn moeder ook bij een spaargroep kan. Zullen wij daarvoor zorgen?

 

Laatste nieuws

De Otuke kraam komt in actie!

Acties voor Otuke. Wij geloven in de kracht van samen.​

Samen met onze achterban zetten we meerdere malen per jaar activiteiten, evenementen en verkoopacties op. Ook zijn wij met onze Otuke stand vaak aanwezig op allerlei markten in de regio. De stichting heeft een creatieve achterban die prachtige dingen maakt en de lekkerste dingen bakken voor de verkoop.   Op deze pagina kun je zien welke acties dit zijn en kun je je opgeven voor evenementen. Sommige activiteiten zijn nieuw, en sommigen keren inmiddels jaarlijks terug. We vinden het fijn als je bij wilt dragen! Heb je vragen, opmerkingen of een leuk idee voor een actie? Stuur dan een mailtje naar info@otuke.nl.